Μετά από την εξαιρετικά επιτυχημένη τριετή (2019-2021) παρουσίαση της "Αντιγόνης” του Σοφοκλή, η Ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της στα θεμελιώδη κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας παρουσιάζοντας αυτή τη φορά, την παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία, τους "Πέρσες" του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου και μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας σε συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο η παράσταση θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου πρόκειται να παρουσιαστεί στην Αθήνα και το θέατρο Πέτρας.
Οι "Πέρσες" του Αισχύλου (472 π.Χ.) είναι η πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα (και μάλιστα μόνο κατά επτά χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό) καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα, μάχη στην οποία είχε λάβει μέρος ο ίδιος ο συγγραφέας. Συχνά αναφερόμενη ως "αντιπολεμική" η τραγωδία του Αισχύλου στέκεται κριτικά απέναντι σε κάθε είδους υπεροψία και επεκτατισμό σεβόμενη τον θρήνο των ηττημένων και αποδοκιμάζοντας την αλαζονεία των νικητών.
Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος: "Στους "Πέρσες" αντικατοπτρίζεται η κάθε αλαζονική, αιμοδιψής κι επεκτατική εξουσία. Πόσο κοντά μας είναι το εκτυφλωτικό αφήγημα περί "τέλους της Ιστορίας". Πόση αλαζονική υπεροψία των υποτιθέμενων νικητών, πόση επεκτατική μανία, πόσος κενός αγριανθρωπισμός. Ο χρόνος του τώρα μας βρίσκει σε ένα αντίστοιχο τοπίο Νέμεσης. Όμως, για πόσο ακόμα θα συνεχίζεται η τραγωδία της χειμαζόμενης ανθρωπότητας;”.
Η παράσταση είναι αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου εστιασμένου στην αρχαία τραγωδία σύμφωνα με τον τρόπο δουλειάς και προετοιμασίας της Ομάδας Σημείο Μηδέν και του σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπου. Βάση της ερευνητικής διαδικασίας αποτελεί η μέθοδος ψυχοφυσικής εκπαίδευσης ηθοποιών του Θεόδωρου Τερζόπουλου.
Στην παράσταση συμμετέχουν έξι ηθοποιοί. Όλοι αποτελούν τον χορό, μέσα από τον οποίο αναδύονται τα πρόσωπα του έργου: Έβελυν Ασουάντ (Άτοσσα), Ντίνος Παπαγεωργίου (Ξέρξης), Έλλη Ιγγλίζ (Δαρείος), Ρόζυ Μονάκη (Κορυφαία Χορού), Μπάμπης Αλεφάντης, Άννα Μαρκά Μπονισέλ (Αγγελιαφόρος).
Η Κατερίνα Παπαγεωργίου υπογράφει την σκηνική εγκατάσταση και τα κοστούμια. Ο Κώστας Μπεθάνης τους φωτισμούς και ο Ζήσης Σέγκλιας την πρωτότυπη μουσική σύνθεση.
Η προπώληση ξεκίνησε μέσω ticketservices.gr.