Θεατρικές προτάσεις για τη Γιορτή της Μητέρας

Χαρίκλεια Καβάφη

Όσο κι αν έχει συμβολική μόνο σημασία "Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας", που γιορτάζεται την Κυριακή 8 Μάϊου,  δίνει την ευκαιρία να ανατιμήσουμε μέσα στη συνείδηση μας το μέγεθος της αγάπης και του χρέους στη Μητέρα. Αν θέλετε να γιορτάσετε θεατρικά αυτήν την ημέρα δυο από τις τρεις παραστάσεις, που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του  θεατρικού project "Ο Γιος μου…", συνεχίζονται να παίζονται έχοντας στον επίκεντρο τις μάνες αντρών που έλαμψαν με την προσωπικότητά τους.

Ο μονόλογος του Κοραή Δαμάτη "Χαρίκλεια Καβάφη", βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Κωνσταντίνου Καβάφη, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με την Ασπασία Κράλλη στον ομώνυμο ρόλο, παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Vault κάθε Σάββατο και Κυριακή, μέχρι την Κυριακή 29 Μαΐου. Παράλληλα, στην ίδια σκηνή παίζεται τις ίδιες ημέρες διαφορετικές ώρες  ο μονόλογος της Σοφίας Καψούρου "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος", βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Γεώργιου Καραϊσκάκη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά με τη Σοφία Καψούρου στον ρόλο της Ζωής Διαμάντως Διμισκή.
 

Καραϊσκάκενα, o Θρύλος
H Σοφία Καψούρου στο μονόλογο "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος"

Το φεστιβάλ "Ο Γιος μου... " είναι αφιερωμένο στη μνήμη της αδικοχαμένης συγγραφέως, σκηνοθέτιδας και ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη. Εγκαινιάστηκε το 2017 και φιλοξένησε πέντε έργα που έγιναν παραστάσεις και γνώρισαν καλλιτεχνική επιτυχία. Πέντε μάνες (Ρεγγίνα Μάντζαρου, Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, Βασιλική Τριανταφύλλου, Νικολέτα Νομικού Συγγρού και Ολυμπιάδα), που μιλούσαν για τις ζωές τους και τους γιούς τους (Νικόλαο Μάντζαρο, Διονύσιο Σολωμό, Ιωάννη Μακρυγιάννη, Ανδρέα Συγγρό και Μέγα Αλέξανδρο). Για τις ανάγκες του φεστιβάλ, γίνεται ανάθεση σε θεατρικούς συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν ένα θεατρικό project με πρωταγωνίστρια την μάνα ενός σημαντικού, για την ιστορία της Ελλάδας, άνδρα. Μονόλογοι που ξεδιπλώνουν την ζωή αυτών των σπουδαίων ανθρώπων και αποτελούν φόρο τιμής στις γυναίκες που τους ανέθρεψαν. Το project συνεχίστηκε τη σεζόν 2021-22 με τρεις νέες μάνες του Ταχτσή, του Καβάφη και του Καραϊσκάκη. Διαβάστε εδώ όσα είπαν στο "α" για τους ρόλους τους οι ηθοποιοί  Ράνια Σχίζα,  Ασπασία Κράλλη και  Σοφία Καψούρου.

Περισσότερες πληροφορίες

Καραϊσκάκενα, Ο θρύλος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 65 '

Η προσωπικότητα του μεγάλου αγωνιστή Γεώργιου Καραϊσκάκη αναδύεται μέσα από την ιδιαίτερης ποιητικότητας αφήγηση της μητέρας του, της καλόγριας Ζωής Διαμάντως Διμισκή.

Χαρίκλεια Καβάφη

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Η μητέρα του Κωνσταντίνου Καβάφη υπήρξε μια δυναμική γυναίκα που έζησε τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του 18ου αιώνα και μαζί με άλλα οκτώ παιδιά μεγάλωσε τον σπουδαίο μας ποιητή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δικαστικά δράματα: Η μεγάλη θεατρική τάση με άφθονο σασπένς και αναπάντεχες ανατροπές

Όλο και περισσότερα έργα που εξετάζουν θέματα όπως η δικαιοσύνη, η ανισότητα, η διαφθορά και τα ανθρώπινα δικαιώματα ανεβαίνουν στις θεατρικές σκηνές. Πρόκειται για παραστάσεις με βαθιές κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις, οι οποίες φέτος συγκινούν και προβληματίζουν το θεατρόφιλο κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
25/11/2024

"Δύο γυναίκες χορεύουν" τώρα και σε βιβλίο

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάπα το κείμενο του θεατρικού που βλέπουμε στο θέατρο Διάνα.

Το "Frankenstein & Eliza" μέσα από τον πρωταγωνιστή του Γιάννη Στάνκογλου

Με αφορμή τη συμμετοχή του στην παράσταση "Frankenstein & Eliza", ο Γιάννη Στάνκογλου, πρωταγωνιστής του έργου, μας μιλά για τις προκλήσεις του ρόλου του και το πώς το έργο προσεγγίζει διαχρονικά ζητήματα.

Από τη μεγάλη οθόνη στο σανίδι: οι ταινίες που έγιναν παραστάσεις είναι η θεατρική τάση της σεζόν

Υπάρχουν έργα που λατρέψαμε ως ταινίες και τώρα ζωντανεύουν μπροστά μας στη σκηνή, αποκαλύπτοντας μια νέα διάσταση της ιστορίας τους. Ποια είναι και πού παίζονται;

"Ανδρείκελα": Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο στο Κακογιάννη

Στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" παρουσιάζεται το έργο "Ανδρείκελα", που φωτίζει τις ιστορίες και τις σκέψεις πέντε ανδρών που έχασαν τη ζωή τους απρόσμενα.

Μετά τα 50 (δεν) σταματάει: οι νέοι/ες καλλιτέχνες/ιδες βλέπουν το γήρας αλλιώς

Η τρίτη ηλικία αποκτά ορατότητα σε παραστάσεις, βιβλία και έργα τέχνης, χωρίς ταμπού και στερεότυπα, όχι μόνο από ηλικιωμένους αλλά και από νέους και νέες δημιουργούς

Τρία χοροθεατρικά ραντεβού

Τρεις χορογράφοι ρίχνουν το δικό τους φως σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την ανθρώπινη οντότητα. Οι παραστάσεις τους κάνουν πρεμιέρα τις επόμενες ημέρες.