Ο Ισπανικός Εμφύλιος μέσα από τη ματιά του Ακύλλα Καραζήση και της ομάδας RMS MATAROA

“Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36” ονομάζεται η νέα παράσταση που ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης με τους Μάνο Βαβαδάκη, Χαρά - Μάτα Γιαννάτου, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Ακύλλα Καραζήση, Κατερίνα Παπανδρέου, Κωνσταντίνο Πλεμμένο.

Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36 RMS MATAROA Μαριέττα Παυλάκη©

Μέσα από την παράσταση "Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36”, που παρουσιάζει σε σκηνοθεσία του Ακύλλα Καραζήση στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, η ομάδα RMS MATAROA καταπιάνεται με τα γεγονότα του Ισπανικού Εμφυλίου, τα τρία εκείνα χρόνια πριν την απόλυτη επικράτηση του Φράνκο, τότε που ένα μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης βασισμένο στον αναρχισμό μετέτρεψε για λίγο την ουτοπία σε πραγματικότητα. Από 13 Μαΐου ο σκηνοθέτης της παράστασης μοιράζεται τη σκηνή με τους Μάνο Βαβαδάκη, Χαρά - Μάτα Γιαννάτου, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Κατερίνα Παπανδρέου και Κωνσταντίνο Πλεμμένο με στόχο να συνθέσουν μια νέα αφήγηση του πολέμου -που αποτελείται από πολλές θραυσματικές εικόνες- με καθαρή κριτική ματιά πάνω στην ιστορία και τις ιδεολογίες, δοκιμάζοντας παράλληλα και τα θεατρικά όρια: "περνώντας από το θέατρο ντοκουμέντο στη θεατρική αφήγηση, και ακόμα σε πιο λυρικές μουσικές φόρμες. Το σινεμά, μια συμφωνική ορχήστρα, όπως κι ένα jam session, φτιαγμένο από ήχους μαζεμένους απ’ το δρόμο, είναι κάποια από τα υλικά της προσπάθειας μας”. Αποτελεί σήμερα το αναρχικό μοντέλο έναν πιθανό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας ή είναι μόνον μία προσωπική στάση ζωής που μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία; Διερωτάται η ομάδα RMS MATAROA, ενώ η Βαρκελώνη καίει ακόμα. 

Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36 RMS MATAROA
Μαριέττα Παυλάκη©

Στο πλαίσιο ενός πιο ελεύθερου θεατρικού τρόπου (ο οποίος είναι άλλωστε και μέρος της φιλοσοφίας της ομάδας), προτείνονται δύο επιλογές για την παρουσίαση της παράστασης. Μία μικρής και μια μακράς διαρκείας, στην οποία θεατές και ερμηνευτές θα μπορούν να κινούνται με απόλυτη ελευθερία καθόλη τη διάρκεια της, σε μια απόπειρα διαστολής του δραματικού χρόνου. Από 13 έως 29 Μαΐου, η παράσταση παρουσιάζεται 8.30 μ.μ.-11 μ.μ. κάθε Παρασκευή και Σάββατο και 6 μ.μ.-11 μ.μ. κάθε Κυριακή.

Την εικαστική εγκατάσταση υπογράφει η Μάρω Μιχαλακάκου, τους φωτισμούς η Μαριέττα Παυλάκη και τα κοστούμια η Ιφιγένεια Νταουντάκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.