Ο "Αμερικάνικος Βούβαλος" του Μάμετ κάνει πρεμιέρα στο Φούρνο

Αμερικάνικος Βούβαλος Κωνσταντίνος Λέπουρης©

Μια ουσιαστική δουλειά συνόλου επιδιώκει στις παραστάσεις που σκηνοθετεί ο Θανάσης Σαράντος και με αυτή τη συντεταγμένη θα σκηνοθετήσει στο θέατρο Φούρνο (από 16 Μαΐου)  τον "Αμερικάνικο Βούβαλο",  έργο-σταθμό στη δραματουργία του Ντέιβιντ Μάμετ. Ο Αμερικανός συγγραφέας παρακολουθεί μια ημέρα τριών ανδρών, μικροαπατεώνων που ζουν στο περιθώριο μιας αμερικάνικης μητρόπολης το 1975 και αποκαλύπτει τις παγίδες του απατηλού αμερικάνικου ονείρου και τα αδιέξοδα που δημιουργεί, σε μια κοινωνία που μπορεί να βυθίσει τον άνθρωπο στο αδιέξοδο. Ο Δάσκαλος (Θανάσης Σαράντος), ο Ντον (Χριστόδουλος Στυλιανού) και ο Μπομπ (Πάρης Σκαρτσόλιας) οργανώνουν μια διάρρηξης κι εμείς παρακολουθούμε μια αγωνιώδη αφήγηση των παθών, της φιλίας, της προδοσίας, του ανταγωνισμού μεταξύ τους. Επικοινωνούν μέσα από λέξεις που μοιάζουν με γροθιές, ενώ χρειάζονται απελπισμένα ο ένας τον άλλο. 
 

Αμερικάνικος βούβαλος
Ο Θανάσης Σαράντος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στον "Αμερικάνικο Βούβαλο"

Το έργο είναι γραμμένο το 1975 και σαράντα επτά χρόνια μετά, διαβάζεται σαν μια προφητεία για την ελληνική κοινωνία του 2022. Το έργο του Μάμετ θα παιχτεί στην αναθεωρημένη μετάφραση του Δημήτρη Τάρλοου και σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου ο οποίος γράφει στο σημείωμα του για την παράσταση: "Το εκρηκτικό έργο του Ντέιβιντ Μάμετ για την αναζήτηση της επιτυχίας και την απατηλή ματαιότητα του Αμερικάνικου ονείρου μιλά και για τη φιλία και τους άγραφους νόμους της "κανονικότητας" ανάμεσα στον σκληρό κόσμο τριών ανδρών όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινο συναίσθημα. Μια ηθική και μια φιλοσοφία ανάλογη της ηθικής και των ηθών των επιχειρησιακών συναλλαγών, όπου το κέρδος είναι η απόλυτη προτεραιότητα και το μέτρο της επιτυχίας.  Όμως οι ήρωες του Βούβαλου έχουν αλήθεια μέσα τους και παρά το πρώτο τους επίπεδο που σχετίζεται
με την αγωνία για χρήμα -που ταυτίζεται στη φιλοσοφία και της δική μας καπιταλιστικής "ευρωπαϊκής" ζωής - υπάρχει και η αγωνία αληθινών ψυχών που πάλλονται να βρουν νόημα για να υπάρξουν σ’ ένα σύστημα που συνεχώς τις αποβάλλει.
Το έργο είναι αισιόδοξο αφού στην τελική μεγάλη μάχη μεταξύ προδοσίας και πραγματικής φιλίας, αλήθειας και ψέματος, ζωής και θανάτου επικρατεί η απροσποίητη αγάπη έστω και μ’ έναν χαμένο "θησαυρό".

Περισσότερες πληροφορίες

Αμερικάνικος βούβαλος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 95 '

Παρακολουθώντας μία ημέρα από τη ζωή τριών μικροαπατεώνων, το έργο-σταθμός καταγράφει τη ματαιότητα του αμερικανικού ονείρου και την ταύτιση του κυνηγιού της επιτυχίας με το κέρδος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.