"Θέατρο στο Μουσείο": Ανοιχτό κάλεσμα καλλιτεχνών για τη συγγραφή θεατρικών

Ο διαγωνισμός συγγραφής και παράστασης θεατρικού έργου προσεγγίζει το ζήτημα της μετακίνησης και της προσφυγιάς, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Θέατρο στο μουσείο

Ο Δήμος Αθηναίων κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε ενήλικους καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες για τη συγγραφή και παράσταση θεατρικών κειμένων με θέμα "Ιστορίες Μετακίνησης" εμπνευσμένες από τις συλλογές και την ιστορία επιλεγμένων πολιτιστικών χώρων του Δήμου.

Η δράση "Θέατρο στο Μουσείο" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος για τον πολιτισμό Culture Is Athens από τον ΟΠΑΝΔΑ και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης καθώς και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" και η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων του ΟΠΑΝΔΑ θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή θεατρικών έργων καθώς και το φυσικό σκηνικό για την παράσταση αυτών.

Ο θεατρικός διαγωνισμός πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με αφετηρία την έννοια της μετακίνησης και της προσφυγιάς και κεντρικό άξονα την πόλη της Αθήνας και τις συλλογές των πολιτιστικών χώρων, οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό καλούνται να εμπνευστούν και να γράψουν ένα θεατρικό έργο και να το καταθέσουν από τις 20 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου.

Θέατρο στο μουσείο

Τα τρία καλύτερα θεατρικά κείμενα για κάθε χώρο θα επιλεγούν από Κριτική Επιτροπή, προερχόμενη από επιστήμονες και καλλιτέχνες από τον χώρο των μουσείων, του θεάτρου και της συγγραφής και θα μετατραπούν από τους δημιουργούς τους σε θεατρικές παραστάσεις. Σε κάθε χώρο οι τρεις παραστάσεις που θα προκριθούν θα παιχτούν την ίδια μέρα και, κατόπιν ψηφοφορίας, κοινό και επιτροπή θα επιλέξουν την αγαπημένη τους παράσταση, η οποία θα βραβευτεί με χρηματικό έπαθλο. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022 και θα απευθύνονται σε ενήλικες.

Η δράση "Θέατρο στο Μουσείο" βασίζεται στην τεχνική του Μουσειακού Θεάτρου, σύμφωνα με την οποία η θεατρική τέχνη χρησιμοποιείται ως εργαλείο ερμηνείας του μουσειακού χώρου, διευρύνοντας τις αφηγηματικές δυνατότητές του μέσα από την παράσταση ενός θεατρικού κειμένου. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να ανακαλύψει τις μουσειακές συλλογές και την ιστορία τους μέσα από τη ζωντάνια της θεατρικής τέχνης. Παράλληλα, καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης αφήνονται ελεύθερες να δημιουργήσουν, να διασυνδεθούν και να επικοινωνήσουν με το κοινό μέσα από τις συλλογές των μουσείων και μέσα από τους ίδιους τους μουσειακούς χώρους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Παράταση και εορταστικές παραστάσεις

Με προσθήκες νέων παραστάσεων για τις γιορτές εξακολουθεί να παίζεται το επιτυχημένο έργο του Τάσου Ιορδανίδη "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" στη σκηνή του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Η ομάδα Εν Δυνάμει και το νέο συμπεριληπτικό art project "Ι Got it Tho" | "Κι όμως Το’χω"

Μια σπονδυλωτή καλλιτεχνική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής αφήγησης που εστιάζει στην ενδυνάμωση, την ανθεκτικότητα και την ενωτική δύναμη που προσφέρει η σύγχρονη τέχνη.

Εναέριες ακροβατικές χορογραφίες στο Christmas Theater

Το "Flying Fairy Chinese Acrobatic Show" έρχεται από την μακρινή Κίνα, φιλοξενείται στο Christmas Theater και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς μας μιλά για τη συνάντηση του με τους "Ήρωες"

Ποιοι είναι οι "Ήρωες" που έγιναν η αφορμή να βρεθούν στη σκηνή οι βετεράνοι ηθοποιοί Αρζόγλου, Βαλαβανίδης και Σκουρολιάκος; Ο σκηνοθέτης της παράστασης που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο μας τους συστήνει.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 21 έως 27 Νοεμβρίου και αξίζουν.

Η αξία της ζωής

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, όμως η αξία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη μοιάζει να λέει η Αμερικανίδα συγγραφέας, μέσα από την ιστορία δύο ζευγαριών που βιώνουν πολλαπλές απώλειες. Το σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας δίνοντας προβάδισμα στις ερμηνείες. | Powered by Uber

Γυάλινος κόσμος

Πολύ ενδιαφέρουσα, αν και συζητήσιμη, προσέγγιση του αριστουργήματος του Τενεσί Ουίλιαμς. Μέσα σε μια απογυμνωμένη συνθήκη, το έργο κατεβαίνει στην πλατεία ακέραιο, δείχνει σαν να φωτίζεται εκ νέου, ενώ οι ερμηνείες κάνουν το όλο εγχείρημα να δικαιώνεται. | Powered by Uber