Νέα ημερομηνία για τον "Ορφέα στον Άδη" με πρωταγωνίστρια τη Δήμητρα Χατούπη

Ο Ορφέας στον Άδη

Σ’ ένα ρόλο που εκπέμπει σαγήνη, έρωτα και σκληρότητα θα δούμε τη Δήμητρα Χατούπη, μια από τις πιο άξιες για απαιτητικούς ρόλους ηθοποιούς. Με τα ασκημένα εκφραστικά μέσα της και την αισθαντικότητα και έντονη δραματικότητα που διακρίνει την υποκριτική ιδιοσυγκρασία της, θα πρωταγωνιστήσει στον "Ορφέα στον Άδη", ένα από τα σημαντικότερα ποιητικά και από τα λιγότερα παιγμένα έργα του Τενεσί Ουίλιαμς στο ελεύθερο θέατρο έχοντας στο πλευρό της τους Δημήτρη Δρόσο και Γιάννη Δρακόπουλο, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βασίλη Ανδρέου.  Το έργο θα κάνει avant premiere με το "α" τη Δευτέρα 23 Μάϊου στις Ροές (δείτε τους νικητές του διαγωνισμού εδώ).

Ο Ορφέας στον Άδη


Το υπαρξιακό δράμα που συνδυάζει τον ερωτισμό με την κοινωνική κριτική συνιστά μια σύγχρονη μεταφορά του Ορφικού μύθου μεταφερμένη στην Αμερική του 1950. Ο Ουίλιαμς, έχοντας το κάλπικο "αμερικανικό όνειρο", την εκμετάλλευση, τον πουριτανισμό, το ρατσισμό του κράτους και της Κου Κουξ Κλαν στο μαύρο πληθυσμό, γράφει το έργο "Η μάχη των αγγέλων". Εκδοχή αυτού του έργου είναι ο κινηματογραφικός "Φυγάς", όπως και το έργο του "Ο Ορφέας στον Αδη" (1957). 

Στο έργο ο Βάιλ, διεκδικώντας την ελευθερία, τον έρωτα και την αγάπη, δολοφονείται, από ένα λούμπεν "υπηρέτη" του γέρου και άρρωστου αφεντικού του, Τζέιμπ. Δολοφονείται, μαζί με την αγαπημένη του, την Λέιντι, τη σύζυγο του Τζέιμπ. Ο μαφιόζος Τζέιμπ, χρόνια πριν, ανταγωνιστής τον πατέρα της Λέιντι, με συνεργό την Κου Κουξ Κλαν, τον δολοφονεί και πιέζει ψυχολογικά την πολύ νεότερή του, πληγωμένη ερωτικά, παντέρημη και πάφτωχη πια Λέιντι να τον παντρευτεί, να δουλεύει στο μαγαζί του και να ανέχεται τις βρώμικες δουλειές του. Συνένοχοι του διπλού φονικού, που μένει ατιμώρητο, είναι ο σερίφης Τάλμποτ, αλλά και η υποκριτική κοινωνία των "λευκών", που εκπροσωπείται από τις Ντόλι και Μπιούλα.

Ο Ορφέας στον Άδη

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Ανδρέου γράφει στο σημείωμα του: " Ο αρχαίος μύθος λέει ότι ο Ορφέας οδηγώντας την Ευρυδίκη έξω από τον Άδη, έκανε το λάθος και γύρισε να την κοιτάξει κι από τότε χωρίστηκαν για πάντα. Στην παράσταση ο Βαλ και η Λέηντυ, σαν δυο νεκρές ψυχές, που ξυπνούν στο κοιμητήρι, που τους έθαψαν, μαζί με όλους τους κατοίκους της πόλης ξαναζούν και αφηγούνται όλο το ταξίδι από τον Άδη, το εμπορικό κατάστημα Τόρανς, προς το φως...  Μια Μεγάλη Εβδομάδα παθών και πόθων. Η εποχή μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την σωτηρία, το ταξίδι προς το φως, την αγάπη. Αγάπη εις τους αιώνας των αιώνων αμήν. Αυτή τη μοναδική ευκαιρία που έχουν οι άνθρωποι όταν συναντούν το άλλο τους μισό να φτιάξουν τη ζωή τους, την ποδοπατά η βία, η σκληρότητα, ο φασισμός. Κι αυτό είναι το παράπονο της παράστασης. Γιατί ο κόσμος, ενώ μπορεί να γίνει μαγικός και δίκαιος μέσα από την ένωση των ερωτευμένων ανθρώπων, να γεννήσει παιδιά, να καλλιεργήσει κήπους, καταλήγει ένας Άδης, να κατεβαίνουν σε αυτόν ευγενείς, ωραίοι άνθρωποι με το προσόν να αγαπούν και να σώζουν. Η παράσταση γεννάει μουσική, μοιάζει με συναυλία , όπου ο Βαλ και η Λέηντυ τραγουδούν. Στην παράσταση μας ο Ορφέας μαγεύει με τη λύρα του, σαν ένα ηλεκτροφόρο καλώδιο στέλνει μελωδίες και ήχους, ένα σκοτεινό μιούζικαλ".

Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα, η σκηνογραφία και τα κοστούμια των Βασίλη Ανδρέου και Ειρήνης Πετράκης, τη μουσική έγραψε ο Σπύρος Παρασκευάκος. Παίζουν: Δήμητρα Χατούπη (Λέηντυ Τόρανς), Δημήτρης Δρόσος (Βαλ Ξαβιέ), Γιάννης Δρακόπουλος (Τζέημπ Τόρανς), Φαίδρα Παπανικολάου (Μπιούλα Μπίνινγκς), Δανάη Ντέμου (Κάρολ Κατρήρ), Βικτωρία Μπιτούνη (Βη Τάλμποτ), Στέλλα Παπακωνσταντίνου (Ντόλυ Χάμμα), Νεκταρία Ελευθερία Κουτσαβλάκη (Εύα Τεμπλ), Γιάννης Κουρμπάνης (Αστυνόμος Τάλμποτ/Ντέηβιντ Κατρήρ).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.