Martha Graham Dance Company: Ξεκίνησε η προπώληση για το χορευτικό τριήμερο της ιστορικής ομάδας στο Μέγαρο

Με δύο χορευτικά πολύπτυχα έρχεται στην Αθήνα στο πλαίσιο του φεστιβάλ Spring Forward του Μεγάρου Μουσικής, η σημαίνουσα ομάδα χορού που μετρά σχεδόν 100 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας.

Martha Graham Dance Company in Canticle for Innocent Comedians

Η άνοιξη του 2022 πλημμυρίζει την Αθήνα με χορό. Το επόμενο διάστημα δίνουμε ραντεβού με καταξιωμένους χορογράφους όπως ο Γίρζι Κίλιαν, ο Κωνσταντίνος Ρήγος και ο Οχάντ Ναχαρίν, με δυο φεστιβάλ χορού, το Onassis New Choreographer Festival και το 10ο Spring Forward και για καλή μας τύχη με την Martha Graham Dance Company, η οποία έρχεται στην Αθήνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Άνοιξης, της νέας καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας που εγκαινιάζει το Μέγαρο Μουσικής. Η χορευτική ομάδα από τη Νέα Υόρκη, θα κλείσει το φεστιβάλ στις 15-17 Απριλίου στην Αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη”, παρουσιάζοντας σε ευρωπαϊκή πρώτη τη νέα της παραγωγή "Canticle for innocent comedians” αλλά και τη χορογραφία "Acts of light”. Η προπώληση για την πολυαναμενόμενη επίσκεψη της ιστορικής ομάδας, που έχει σαγηνεύσει εκατομμύρια θεατές σε περισσότερες από 50 χώρες, έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι χορευτές της έχουν χαρακτηριστεί από τον αμερικανικό τύπο "αγγελικοί αθλητές” (The Wall Street Journal), ενώ η διεθνής κριτική έχει υποδεχτεί με ενθουσιώδη σχόλια τις παραστάσεις της: "Ο μοντέρνος χορός στα καλύτερά του” (Broadway World). Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε, αφού η Μάρθα Γκράχαμ, που ίδυσε την ομάδα το 1926, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές του 20ού αιώνα που καθόρισε με το έργο και το όραμά της την εξέλιξη της χορευτικής τέχνης και αυτό που ονομάζουμε μοντέρνο χορό. Αναγνωρίστηκε ως η δημιουργός μιας μοναδικής τεχνικής σε σχέση με τη φόρμα και το περιεχόμενο του χορού, επαναφέροντας την πίστη ότι ο χορός είναι μυσταγωγία.

Martha Graham Dance Company Leslie Andrea Williams and Anne O’Donnell in Diversion of Angels
Melissa Sherwood©
Οι Leslie Andrea Williams και Anne O’Donnell στο "Diversion of angels"

"Acts of light”

Ο τίτλος "Acts of light” ("Φωτεινές χειρονομίες”, 1981) του πρώτου έργου της βραδιάς, σε χορογραφία της Μάρθα Γκράχαμ, είναι εμπνευσμένος από έναν στίχο της αμερικανίδας ποιήτριας Έμιλυ Ντίκινσον: "Σ’ ευχαριστώ για τις φωτεινές χειρονομίες σου, που ομόρφυναν ένα καλοκαίρι, ξεθυμασμένο πια". Το έργο είναι ένα τρίπτυχο που αποτελείται από τις επιμέρους χορογραφίες "Κουβέντες εραστών”, "Θρήνος” και "Τελετουργικό για τον ήλιο”. Βασίζεται σε μουσική του Καρλ Νίλσεν. Τα κοστούμια είναι των Χάλστον και Γκράχαμ, και οι φωτισμοί της Μπέβερλι Έμονς. Οι "Φωτεινές χειρονομίες” ανέβηκαν για πρώτη φορά στις 26 Φεβρουαρίου 1981 στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Τζ. Φ. Κένεντι της Ουάσινγκτον.

Martha Graham Dance Company Xin Ying & Lloyd Knight in Conversation of Lovers from Acts of Light
Οι Xin Ying και Lloyd Knight στην χορογραφία "Conversation of lovers" από το έργο "Acts of light"

"Canticle for innocent comedians”

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα η χορογραφία "Canticle for innocent comedians” ("Ψαλμός για αθώους κωμωδούς”), "ένας χορός χαράς, για τον κόσμο έτσι ακριβώς όπως είναι", όπως είχε πει η ίδια η Μάρθα Γκράχαμ. Αυτή η νέα παραγωγή της ομάδας βασίζεται σε ιδέα της Τζάνετ Έιλμπερ, καλλιτεχνικής διευθύντριας του συνόλου από το 2005, και είναι εμπνευσμένη από ομότιτλο έργο της Γκράχαμ (1952). Περιλαμβάνει τα μέρη: "Εναρκτήριος χορός” και "Ιντερλούδια”, "Ήλιος”, "Γη”, "Αέρας”, "Νερό”, "Φωτιά”, "Σελήνη”, "Αστέρια”, "Θάνατος/Αναγέννηση” και "Τελευταίος χορός”. Ο "Ψαλμός για αθώους κωμωδούς” έκανε πρεμιέρα φέτος στις 19 Μαρτίου στο Κέντρο Σοράγια του Πανεπιστημίου Νόρθριτζ της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής χορογράφο τη Σόνια Τέιγι και χορογράφους των επιμέρους ενοτήτων τους Alleyne Dance, Σιρ Ρόμπερτ Κόχαν, Τζεν Φρίμαν, Μάρθα Γκράχαμ, Ζουλιάνο Νούνιες, Μικαέλα Τέιλορ και Γιν Γε. Τη μουσική υπογράφει ο Τζέισον Μοράν, τα κοστούμια η Κάρεν Γιανγκ και τους φωτισμούς η Γι-Τσανγκ Τσεν.

Πριν την έναρξη της παράστασης έχει προγραμματιστεί εισαγωγική ομιλία της Τζάνετ Έιλμπερ, καλλιτεχνικής διευθύντριας της Martha Graham Dance Company.

Martha Graham Dance Company Natasha M. Diamond-Walker in Lamentation
ChristopherDuggan©
Η Natasha M. Diamond-Walker στο "Lamentation"

Εκπαιδευτικά προγράμματα για εφήβους και ενήλικες

Δύο εκπαιδευτικά προγράμματα ετοίμασε η Martha Graham Dance Company προκειμένου να μας φέρει πιο κοντά στην τεχνική και τις καινοτομίες της Μάρθα Γκράχαμ. Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 14 Απριλίου η Τζάνετ Έιλμπερ, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας, παρουσιάζει την τεχνική της Μάρθα Γκράχαμ και συνομιλεί με τον Δάφνι Κόκκινο, χορευτή και διευθυντή δοκιμών του Χοροθεάτρου "Πίνα Μπάους" του Βούπερταλ καθώς και διευθυντή της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, σε μια διάλεξη-συζήτηση με τίτλο "Η επανάσταση της Μάρθας Γκράχαμ" (6-7 μ.μ., Αίθουσα Banquet | Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που διατίθενται ηλεκτρονικά από 7/4 | Απαραίτητη η προσέλευση 30’ πριν την έναρξη του προγράμματος). Την Κυριακή 17 Απριλίου διοργανώνεται ένα εργαστήριο χορού για εφήβους από 12 ετών. Πρόκειται για μια εισαγωγή στην τεχνική και την κινησιολογική γλώσσα που εφηύρε η Μάρθα Γκράχαμ, που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τις καινοτομίες της και ειδικότερα τις έννοιες της σύσφιξης (contraction) και της χαλάρωσης (release), που αποτελούν τη βάση του κινησιολογικού της λεξιλογίου. Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν "φράσεις" και κινήσεις από χορογραφίες της Ομάδας, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνονται στα έργα "Canticle for innocent comedians” και "Acts of light” που παρουσιάζονται στο Μέγαρο στις 15, 16 και 17 Απριλίου. Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στην τεχνική Γκράχαμ. Η επικεφαλής καλλιτεχνική συνεργάτης και διευθύντρια δοκιμών της Martha Graham Dance Company, Ντενίζ Βαλιέ, είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση και τον σχεδιασμό του εργαστηρίου (11 π.μ.-12.30 μ.μ., Αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη” | Κόστος συμμετοχής: € 12, αποκλειστικά τηλεφωνικές κρατήσεις στα: 2107282363 & 2107282348).

Martha Graham Dance Company Leslie Andrea Williams in Chronicle
Melissa Sherwood©
Η Leslie Andrea Williams στο "Chronicle"

Προπώληση: 2107282333, www.megaron.gr.

( πρώτη φωτό: Luis Luque© - Martha Graham Dance Company in "Canticle for innocent comedians")

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.