Ο Λόρκα έλεγε πως "το θέατρο που δεν αποδίδει τον κοινωνικό παλμό, τον ιστορικό παλμό, το δράμα των ανθρώπων και το ειδικό χρώμα της πατρίδας και του πνεύματός της με το γέλιο ή με το δάκρυ, δεν έχει δικαίωμα να λέγεται Θέατρο". Το Πορεία του Δημήτρη Τάρλοου μοιάζει να συμφωνεί απόλυτα με τον κορυφαίο Ισπανό ποιητή και δραματουργό καθώς τόσο μέσα από τις παραστάσεις, όσο και από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, αποδεικνύει πως δεν είναι ένα θέατρο αποκομμένο από την κοινωνία. Τώρα, μπροστά στον ξεριζωμό των Ουκρανών λόγω του πολέμου με τη Ρωσία, το Πορεία στέκεται με ευαισθησία και διαθέτει τα έσοδα της παράστασης "Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου" του Μ. Καραγάτση, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7/4, για τις ανάγκες ουκρανών προσφύγων μέσω της δομής #theatersforukranianrefugees. Εν καιρώ πολέμου διαδραματίζεται το θαυμάσιο έργο του Καραγάτση, με φόντο την ελληνική επανάσταση. Είναι πανέξυπνα γραμμένο με γρήγορους διαλόγους, καυστική διάθεση και ευρηματική πλοκή. Ήρωες και αντιήρωες, με ελαττώματα και προτερήματα, σαρώνουν τη σκηνή του Πορεία για να αποδείξουν πως η τυχαιότητα και η ματαιότητα της ύπαρξής είναι σύμφυτες στον άνθρωπο.
Είναι μια από τις ωραιότερες παραστάσεις της φετινής θεατρικής σεζόν. Η διασκευή του Θανάση Τριαρίδη και η σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου στέκονται σε αυτό ακριβώς το στοιχείο, έχοντας στο επίκεντρο τον καραγατσικό ήρωα Μίχαλο Ρούση, υπαρκτό πρόσωπο, έναν εξωμότη του αγώνα ανεξαρτησίας των Ελλήνων, που γίνεται ήρωας κατά λάθος. Η σκηνοθεσία του ευεργετεί τους καλογραμμένους χαρακτήρες, τους οποίους ερμηνεύει ένα εξαιρετικό καστ: Γιώργος Χριστοδούλου, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Κώστας Βασαρδάνης, Ξανθή Γεωργίου, Δημήτρης Ήμελλος, Βίκυ Κατσίκα, Χρήστος Μαλάκης, Μάξιμος Μουμούρης, Γιώργος Μπινιάρης, Δημήτρης Μπίτος, Λεωνή Ξεροβάσιλα κ.ά. Οι παραστάσεις του "Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου" θα ολοκληρωθούν στις 17/4. Η παράσταση προτείνεται για θεατές άνω των 15 ετών.
Περισσότερες πληροφορίες
Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου
Θεατρική μεταφορά του λογοτεχνήματος που επιχειρεί να φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης και την ανθρώπινη πλευρά των αγωνιστών της, μέσα από τα μάτια ενός αντι-ήρωα, του Μίχαλου Ρούσση, βασισμένου σε ένα υπαρκτό πρόσωπο, τον προπάππου του συγγραφέα, Μήτρο Ροδόπουλο.