Το θέατρο Πορεία στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων

Μust-see | 4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον «Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου»

Ο Λόρκα έλεγε πως "το θέατρο που δεν αποδίδει τον κοινωνικό παλμό, τον ιστορικό παλμό, το δράμα των ανθρώπων και το ειδικό χρώμα της πατρίδας και του πνεύματός της με το γέλιο ή με το δάκρυ, δεν έχει δικαίωμα να λέγεται Θέατρο". Το Πορεία του Δημήτρη Τάρλοου μοιάζει να συμφωνεί απόλυτα με τον κορυφαίο Ισπανό ποιητή και δραματουργό καθώς τόσο μέσα από τις παραστάσεις, όσο και από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, αποδεικνύει πως δεν είναι ένα θέατρο αποκομμένο από την κοινωνία. Τώρα, μπροστά στον ξεριζωμό των Ουκρανών λόγω του πολέμου με τη Ρωσία, το Πορεία στέκεται με ευαισθησία και διαθέτει τα έσοδα της παράστασης "Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου" του Μ. Καραγάτση, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7/4, για τις ανάγκες ουκρανών προσφύγων μέσω της δομής #theatersforukranianrefugees. Εν καιρώ πολέμου διαδραματίζεται το θαυμάσιο έργο του Καραγάτση,  με φόντο την ελληνική επανάσταση. Είναι πανέξυπνα γραμμένο με γρήγορους διαλόγους, καυστική διάθεση και ευρηματική πλοκή. Ήρωες και αντιήρωες, με ελαττώματα και προτερήματα, σαρώνουν τη σκηνή του Πορεία για να αποδείξουν πως η τυχαιότητα και η ματαιότητα της ύπαρξής είναι σύμφυτες στον άνθρωπο.

Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου


 

Είναι μια από τις ωραιότερες παραστάσεις της φετινής θεατρικής σεζόν.  Η διασκευή του Θανάση Τριαρίδη και η σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου στέκονται σε αυτό ακριβώς το στοιχείο, έχοντας στο επίκεντρο τον καραγατσικό ήρωα Μίχαλο Ρούση, υπαρκτό πρόσωπο, έναν εξωμότη του αγώνα ανεξαρτησίας των Ελλήνων, που γίνεται ήρωας κατά λάθος. Η σκηνοθεσία του ευεργετεί τους καλογραμμένους χαρακτήρες, τους οποίους ερμηνεύει ένα εξαιρετικό καστ: Γιώργος Χριστοδούλου, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Κώστας Βασαρδάνης, Ξανθή Γεωργίου, Δημήτρης Ήμελλος, Βίκυ Κατσίκα, Χρήστος Μαλάκης, Μάξιμος Μουμούρης, Γιώργος Μπινιάρης, Δημήτρης Μπίτος, Λεωνή Ξεροβάσιλα κ.ά. Οι παραστάσεις του "Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου" θα ολοκληρωθούν στις 17/4. Η παράσταση προτείνεται για θεατές άνω των 15 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 130 '

Θεατρική μεταφορά του λογοτεχνήματος που επιχειρεί να φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης και την ανθρώπινη πλευρά των αγωνιστών της, μέσα από τα μάτια ενός αντι-ήρωα, του Μίχαλου Ρούσση, βασισμένου σε ένα υπαρκτό πρόσωπο, τον προπάππου του συγγραφέα, Μήτρο Ροδόπουλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.