Ο Κώστας Αρζόγλου σκηνοθετεί ένα έργο για την προσφυγιά και τον πόλεμο

Τον αντιπολεμικό μονόλογο "Ιωάννα του μετρό" του βραβευμένου Σέρβου συγγραφέα Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς ανεβάζει ο βετεράνος θεατράνθρωπος για τρεις παραστάσεις.

Ιωάννα του μετρό

Πρεμιέρα στις 28 Μαρτίου για τον αντιπολεμικό μονόλογο "Ιωάννα του μετρό" του βραβευμένου Σέρβου συγγραφέα Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς που σκηνοθετεί ο βετεράνος του θεάτρου Κώστας Αρζόγλου στη σκηνή του Studio new star art cinema. Η Τζένη Παντελή στον ομώνυμο ρόλο και η Ναταλία Κωτσάνη στο τραγούδι και το ακορντεόν ζωντανεύουν από σκηνής αυτήν την ιστορία για τη μοίρα των προσφύγων του πολέμου που ισοπέδωσε την πρώην Γιουγκοσλαβία, η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά on demand σε διαδικτυακή πλατφόρμα. 

Ιωάννα του μετρό
Γιάννης Παυλίδης, Ναταλία Κωτσάνη©

Στο πρόσωπο της ηρωίδας σκιαγραφείται η μοίρα όλων των προσφύγων που έφτασαν στην Αθήνα από την Γιουγκοσλαβία, καθώς και την ανθρώπινη τραγωδία, την εκμηδένιση των αξιών και την καταστροφή της Ιστορίας στην πατρίδα τους. Παράλληλα, αυτό το θεατρικό έργο αγγίζει μία κορυφαία πρόκληση των καιρών και ένα παγκόσμιο φαινόμενο της μετακίνησης προσφύγων αλλά και κρίσης της αλληλεγγύης. Το βαρυσήμαντο ανθρωπιστικό μήνυμα που εκφράζει η "Ιωάννα του μετρό" για τους πρόσφυγες, οι οποίοι ξεριζώνονται και χάνουν την προστασία της χώρας και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους ως πολίτες, ενισχύεται από την πρόθεση των συντελεστών να προσεγγίσουν αυτό το τόσο ευαίσθητο και επίκαιρο κοινωνικό θέμα επειδή, όπως λένε, "θέλουμε να εκφράσουμε την έμπρακτη αντίστασή μας, ενάντια στο ρατσισμό, τη βία και την κοινωνική κακοποίηση που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα".

Σε βίντεο εμφανίζονται ο Κώστας Αρζόγλου στο ρόλο του πατέρα, η Αλεξάνδρα Παντελάκη στο ρόλο της μητέρας και ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος στο ρόλο του αγοριού.

Περισσότερες πληροφορίες

Ιωάννα του μετρό

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα αντιπολεμικό έργο για τη μοίρα των προσφύγων του πολέμου που ισοπέδωσε την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Studio new star art cinema

Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).