Το Εθνικό Θέατρο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με δράσεις στο κέντρο της Αθήνας

Ο θίασος της παράστασης «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» του Μαξ Φρις που παρουσιάζεται στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μας προσκαλεί σε μία υπαίθρια γιορτή του θεάτρου την Κυριακή 27 Μαρτίου.

Εθνικό Θέατρο Κτίριο Τσίλερ

Το Εθνικό Θέατρο πραγματοποιεί μια ηχηρή καλλιτεχνική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, την Κυριακή 27 Μαρτίου, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Αυτήν τη μέρα, που όλα τα βλέμματα στρέφονται πάνω στο θέατρο, εκείνο ζητάει απ’ όλους μας να στρέψουμε ενωμένοι το βλέμμα μας στον πραγματικό κόσμο. Από τις 6 μ.μ. ξεκινάει αυτή η σπουδαία υπαίθρια γιορτή που φέρνει το θέατρο σε κεντρικά σημεία της πόλης. Με όχημα την εκρηκτική δύναμη του θεάτρου και την αμεσότητα της ραπ, ο θίασος της παράστασης "Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές" του Μαξ Φρις που παρουσιάζεται στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, βγαίνει στο δρόμο και συναντά το κοινό της πόλης, τραγουδά για την κοινωνία του σήμερα και τα δεινά της, αλλά και για το όραμα ενός καλύτερου κόσμου. Σχολιάζει την αμείλικτη επικαιρότητα, τη βαναυσότητα του πολέμου, αλλά και όλες τις μικρές ή μεγάλες "φωτιές" που μοιάζουν να περικυκλώνουν τον κόσμο μας: από την κλιματική αλλαγή μέχρι την ανθρώπινη αποξένωση, τα πυρηνικά όπλα και την κοινωνική πόλωση.

16 στάσεις γεύσης στο Σύνταγμα

Το δρώμενο θα ξεκινήσει στην πλατεία Συντάγματος, ενώ, στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στην οδό Πανεπιστημίου, έξω από το θέατρο Ρεξ. Με τη δύση του ηλίου ο θίασος θα εισχωρήσει στο θέατρο για την προγραμματισμένη παράσταση, λίγο παρακάτω, στην Ομόνοια, το ιστορικό κτίριο Τσίλερ θα φωταγωγηθεί και το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου θα αντηχήσει σχεδόν ταυτόχρονα από όλες τις σκηνές.
Την ίδια μέρα, το Εθνικό Θέατρο θα διαθέσει δωρεάν στο κοινό της πόλης 30 εισιτήρια σε δημότες της Αθήνας για την παράσταση "Τρωίλος και Χρυσηίδα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Το Εθνικό Θέατρο αναζητά ηθοποιούς για τις σκηνές του Ρεξ και το Μικρό Εθνικό

Το μήνυμα του Εθνικού Θεάτρου

Σήμερα κανείς δεν μπορεί να αντικρίσει τον κόσμο και να μην συγκλονιστεί από την ωμότητα και τον άσκοπο πόνο του πολέμου, από τον αγώνα της ανθρωπότητας να ξανασταθεί στα πόδια της μετά από μια μακρά περίοδο συναγερμού, απομόνωσης και φόβου. Οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι μια αφορμή για να θυμόμαστε πως υπάρχουν αξίες, θεσμοί και σταθερές που ενώνουν όλους τους ανθρώπους του κόσμου μεταξύ τους. Κάθε χρόνο, αυτήν την ημέρα, το μήνυμα ενός σπουδαίου καλλιτέχνη μεταφράζεται σε περισσότερες από 50 γλώσσες και ακούγεται δυνατά σε χιλιάδες θέατρα ανά τον κόσμο. Μακάρι αυτή η αίσθηση της ενότητας, της αλληλεγγύης, της από κοινού δημιουργίας και της σύνδεσης να αγκαλιάσει ξανά τον κόσμο μας.
 

Η σκηνοθέτιδα της παράστασης "Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές", Σοφία Βγενοπούλου, επιμελείται το δρώμενο, με συνεργάτιδα δραματουργό την Ειρήνη Μουντράκη, σε στίχους της Τζούλιας Διαμαντοπούλου και μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου.
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Βασίλης Καλφάκης, Μελίνα Κοτσέλου, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Γιώργος Πατεράκης, Κατερίνα Πατσιάνη, Γιώργος Σκαρλάτος, Βασίλης Τρυφουλτσάνης, Αμαλία Τσεκούρα, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Εύα Φρακτοπούλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.