Πρεμιέρα για τα νέα Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών

RADIO_PLAYS Δύο ηθοποιοί για ένα ρόλo

Μια από τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Κατερίνα Ευαγγελάτου ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου είναι το Ραδιοφωνικό Θέατρο. Είναι ένα είδος που αγκάλιασαν οι μεταπολεμικές γενιές μέσα από τις συχνότητες των ερτζιανών και συνεχίζει να γοητεύει το θεατρόφιλο κοινό. Παντρεύοντας τη θεατρική πράξη με την ακρόαση τα Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών- μέρος των δράσεων του Open Plan 2022- , μας γνώρισαν σπουδαίους δραματουργούς, με όχημα φωνές γνωστών ηθοποιών υπό την μπαγκέτα σημαντικών σκηνοθετών του ελληνικού θεάτρου και μεταδίδονται από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ. Ταυτόχρονα, για το σύνολο των έργων έχουν γραφτεί, όπως και πέρυσι, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις που ερμηνεύονται από εξαιρετικούς Έλληνες μουσικούς.

Η νέα σειρά Radio Plays εμπνέεται από "Αλλόκοτες ιστορίες" και συνδυάζει το ραδιοφωνικό θέατρο με τη λογοτεχνία του φανταστικού, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Διονύση Καψάλη και Κατερίνας Ευαγγελάτου. Τρεις σκηνοθέτες με ιδιαίτερη ματιά δίνουν ο καθένας τη δική του πνοή σε "ιστορίες  μυστηρίου και φαντασίας", που υπογράφουν πολύ δυνατοί συγγραφείς του είδους. Ο Ακύλλας Καραζήσης διασκευάζει και σκηνοθετεί τον "Κυνηγό του σκοταδιού" του Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ (22/3) σε μετάφραση Λουκά Θεοδωρακόπουλου και παρουσιάζει το έργο με τους ηθοποιούς Μαρία Σκουλά, Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Ηρώ-Ελένη Μπέζου, Γιώργο Κατσή, Μαριλένα Ρασιδάκη, Ράνια Καπετανάκη, Ζωή Καραζήση. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Κορνήλιου Σελαμσή και την ερμηνεύουν ο ίδιος (πιάνο), ο Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), ο Φαίδων Μηλιάδης (βιολί), ο Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά) και ο Νίκος Τσουκαλάς (κοντραμπάσο).

RADIO PLAYS Ο Παράμεσος

Ο  Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το διήγημα "Δύο ηθοποιοί για ένα ρόλο" από τη συλλογή Αρρία Μαρκέλλα και άλλα φανταστικά διηγήματα του Θεόφιλου Γκωτιέ σε μετάφραση Έφης Γιαννοπούλου (29/3). Θα το ακούσουμε από τους ηθοποιούς Γιώργο Χρυσοστόμου, Αποστόλη Καμιτσάκη, Λένα Χερουβείμ, Βασίλη Τρίχα, Αννίτα Καπουσίζη. Η μουσική σύνθεση είναι του Κώστα Βήχου, ο οποίος ερμηνεύει τη σύνθεση παίζοντας μπάσο και πλήκτρα μαζί με τους μουσικούς Γιώργο Κουρέλη (πλήκτρα), Αλέκο Βουλγαράκη (κιθάρα).

Η Έλενα Καρακούλη διασκευάζει και σκηνοθετεί τον "Παράμεσο" της Γιόκο Ογκάουα σε μετάφραση Παναγιώτη Ευαγγελίδη (5/4). Η σύνθεση ήχου και μουσικής είναι της Violet Louise. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Μαρία Καλλιμάνη, Νίκο Ψαρρά, Αντώνη Μυριαγκό, Αλεξάνδρα Λέρτα, Ανθή Φουντά. Παίζουν οι μουσικοί Bασίλης Κουντούρης (μουσικός προγραμματισμός), Violet Louise (midi οργάνα, πιάνο, φωνή, ηχοτοπία), Κώστας Μπώκος (προμίξεις), Κώστας  Μιχόπουλος (ηχητικά εφέ).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Την ερχόμενη σεζόν υποδεχόμαστε το νέο Θέατρο Ψυρρή

Νέα προσθήκη αναμένεται στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας με τη νέα χειμερινή σεζόν και η έναρξη θα γίνει με επιτυχημένη παράσταση-έκπληξη, που επιστρέφει ανανεωμένη ύστερα από χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.