Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας (18-23/2)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 18 έως 23 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

Λευκές νύχτες

"Λευκές νύχτες"
Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης σκηνοθετεί σε δική του θεατρική διασκευή την αριστοτεχνική νουβέλα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι "Λευκές νύχτες", συναντώντας για δεύτερη φορά επί σκηνής την Αλεξάνδρα Αϊδίνη σε αυτό το έργο. Με φόντο τις ονειρικές Λευκές Νύχτες της Αγίας Πετρούπολης, δύο μοναχικοί άνθρωποι συναντιούνται τυχαία και αποκαλύπτονται ο ένας στον άλλον, στο έργο-σπουδή πάνω στη συνύπαρξη, τη συντροφικότητα, τη φιλία και την αγάπη. Οι ήρωες ζουν μια στιγμή ευτυχίας ικανή να τους σημαδέψει για μια ολόκληρη ζωή όπως διαβάζουμε στην κοινή τους συνέντευξη στο "α".
(Μικρό Άνεσις, από 19/2, πρώτη φωτο: ©Χρήστος Συμεωνίδης)

Αστερισμοί
Ελίνα Γιουνανλή

"Αστερισμοί"
Η Αικατερίνη Παπαγεωργίου κατευθύνει την Ελίζα Σκολίδη και τον Αλέξανδρο Βάρθη στο διακεκριμένο με Βραβείο Χάρολντ Πίντερ έργο του Νικ Πέιν: μια ερωτική ιστορία με απρόσμενη κατάληξη, που εκτυλίσσεται ανάμεσα σε μια καθηγήτρια Θεωρητικής Κοσμολογίας κι έναν μελισσοκόμο. Αυτό που κάνει το έργο ιδιοφυές είναι η επιλογή του Βρετανού συγγραφέα να παρακολουθήσει διαφορετικές πιθανότητες εξέλιξης της σχέσης, οι οποίες σύμφωνα με την κβαντική θεωρία που μελετάει η ηρωίδα του, συνυπάρχουν σε παράλληλα σύμπαντα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
(Μικρό Άνεσις, από 22/2)

Παιχνίδια στη σοφίτα
Κωνσταντίνος Λέπουρης

"Παιχνίδια στη σοφίτα"
Με παράνομες σχέσεις, θέματα-ταμπού και τοξικές οικογενειακές σχέσεις καταπιάνεται συχνά στα έργα της η Λίλιαν Χέλμαν. Το δεύτερο έργο (1960) της Αμερικανίδας ακτιβίστριας που μας συστήνει ο Αλέξανδρος Κοέν μετά τους "Ψιθύρους", σε δική του μετάφραση και σκηνοθεσία, επικεντρώνεται στον ακραίο συναισθηματικό κανιβαλισμό που πηγάζει από τη διττή σχέση εξάρτησης και εξουσίας δύο γυναικών με τον αδελφό τους. Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Μαριάννα Κιμούλη, Γεωργία Μαυρογεώργη, Θεοδώρα Σιάρκου, Τζούλη Σούμα, Σόλων Τσούνης.
(Χυτήριο, από 19/2)

Ο θάνατος και η κόρη
Αποστόλης Κουτσιανικούλης

"Ο θάνατος και η κόρη"
Η Θάλεια Γρίβα σκηνοθετεί το συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ του Άριελ Ντόρφμαν, που φέρνει μια τραυματισμένη από τη φυλάκιση και το βασανισμό της γυναίκα αντιμέτωπη με το βασανιστή της, αποδεσμεύοντας την ιστορία από την αρχική τοποθέτησή της στη Χιλή, μετά τη δικτατορία του Πινοσέτ. Γραμμένο το 1990, το βραβευμένο με Ολίβιε έργο, έγινε ευρέως γνωστό από την ομώνυμη κινηματογραφική μεταφορά (1994) του Ρομάν Πολάνσκι με τους Σιγκούρνι Γουίβερ, Μπεν Κίνγκσλεϊ και Στιούαρτ Γουίλσον. Παίζουν: Κωνσταντίνος Δανίκας, Σίσσυ Μαράθου, Στράτος Σωπύλης.
(104, από 19/2)

Περισσότερες πληροφορίες

Λευκές νύχτες

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 90 '

Ένας μοναχικός νέος, που ζει παρατηρώντας τους άλλους ανθρώπους, αφήνεται μόνο για τέσσερις νύχτες να ζήσει τον έρωτα, τις πιο πραγματικές στιγμές της ζωής του.

Αστερισμοί

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Το βραβευμένο έργο παρουσιάζει τα εναλλακτικά ή παράλληλα σύμπαντα μιας ερωτικής σχέσης ανάμεσα σε μια καθηγήτρια Θεωρητικής Κοσμολογίας κι ένα μελισσοκόμο.

Παιχνίδια στη σοφίτα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 85 '

Βασισμένο σε αυτοβιογραφικά στοιχεία, το πρωτόπαικτο έργο διεισδύει στην εξουσιαστική σχέση αλληλεξάρτησης δύο γυναικών με τον αδελφό τους και τη διαταραχή του οικογενειακού τους δεσμού.

Ο θάνατος και η κόρη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Στο συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ του 1990, γνωστό από την ομώνυμη κινηματογραφική του μεταφορά, μια γυναίκα που βασανίστηκε αναγνωρίζει στη φωνή ενός αγνώστου το βασανιστή της και αποφασίζει να εκδικηθεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.