Οι νέες παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα (3/2-9/2)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 3 έως 9 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

Αμαντέους

"Αμαντέους"

Ένας από τους πιο επιτυχημένους Βρετανούς συγγραφείς, ο Πίτερ Σάφερ, εμπνεύστηκε το "Αμαντέους" από το "Μότσαρτ και Σαλιέρι" του Α. Πούσκιν και τη φήμη του 19ου αι. σύμφωνα με την οποία ο σπουδαίος συνθέτης δολοφονήθηκε, λόγω φθόνου, από τον αντίζηλό του, Αντόνιο Σαλιέρι. Το έργο παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία το 1979 στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και το 1984 κυκλοφόρησε η ομώνυμη ταινία των 8 Όσκαρ. Εμείς θα το δούμε στην πολυαναμενόμενη παράσταση που σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος με ένα επιτελείο ταλαντούχων ηθοποιών: Νίκος Ψαρράς (Σαλιέρι), Γιάννης Νιάρρος (Μότσαρτ), Μαίρη Μηνά (Κωνστάνς), Γιάννης Κότσιφας (Αυτοκράτορας), κ.ά., δίνοντας ζωή σε ένα έργο μεγάλων δραματικών συγκρούσεων. Κομβικό μέρος του είναι οι μελωδίες του Β. Α. Μότσαρτ, καθώς και άλλων συνθετών της ίδιας περιόδου, τις οποίες θα ερμηνεύσει σε πρωτότυπες μεταγραφές ένα κουιντέτο εγχόρδων σε ενορχήστρωση και μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Σιάμπου. (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 5/2)

Ηρακλείδαι
Νίκος Βαρδακαστάνης

"Ηρακλείδαι"

Τραγωδία κλειστού χώρου ετοιμάζουν ο Κώστας Παπακωνσταντίνου και η Άρτεμις Γρύμπλα, στην πρώτη τους σκηνοθετική συνεργασία, ανεβάζοντας μία από τις πλέον πολιτικές τραγωδίες του Ευριπίδη, που παρουσιάζεται σπάνια. Επιλέγοντας ένα έργο όπου η Δημοκρατία εμφανίζεται ευάλωτη και γεμάτη αντιφάσεις, οι δύο δημιουργοί επιχειρούν να καταθέσουν μια παράσταση σύγχρονου προβληματισμού, με όχημα τον διαχρονικό λόγο του τραγικού ποιητή. Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου με την ομάδα Ξανθίας συνηθίζει να εστιάζει σε ελληνικά έργα, αλλά αυτή είναι η πρώτη του ενασχόληση με το αρχαίο δράμα. Οι "Ηρακλείδες" αφηγούνται την άφιξη των απογόνων του Ηρακλή στην Αθήνα, όπου τους παρέχεται άσυλο, καθώς καταδιώκονται από τον βασιλιά του Άργους Ευρυσθέα, και παρουσιάστηκαν στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μια προσπάθεια να τονωθούν το ηθικό και ο πατριωτισμός των Αθηναίων. Στην παράσταση, που θα χρησιμοποιήσει τη μετάφραση του ποιητή Κώστα Βάρναλη, τους ρόλους ερμηνεύουν οι Ελισσαίος Βλάχος, Μυρτώ Γκόνη, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Κώστας Παπακωνσταντίνου και Έλενα Σταύρου. (Olvio, από 5/2)

Η αλήθεια είναι
Κωνσταντίνος Σκουρλέτης©

"Η αλήθεια είναι"

Ο Δημήτρης Δημητριάδης, συγγραφέας χαρακτηριστικού ύφους και ιδιαίτερων έργων, όπως το εμβληματικό "Πεθαίνω σαν χώρα", έχει υπερβεί τα όρια της ελληνικότητας και έχει δώσει φωνή στην αντικομφορμιστική αυτοκριτική της Ελλάδας. Φέτος επιστρέφει ύστερα από καιρό με νέο έργο, που φέρει τον παράδοξο τίτλο "Η αλήθεια είναι - δεν περιμέναμε να έχει τόσο αίμα μέσα του". Την πανελλήνια πρεμιέρα του ανέλαβε η ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική ομάδα bijoux de kant που έχει υπογράψει παραστάσεις ξεχωριστής σκηνικής σφραγίδας με έντονο εικαστικό και λυρικό χαρακτήρα. Εδώ, με επικεφαλής τον Γιάννη Σκουρλέτη που υπογράφει τη σκηνοθεσία, θα επιχειρήσουν μια κατάβαση σε μια σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης, βάζοντας στο επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα, τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα, το τραύμα και την εξοικείωση με τη βία. Στην ακατάλληλη για θεατές κάτω των 15 ετών παράσταση πρωταγωνιστούν η Μαρία Παρασύρη, ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης και ο Δημήτρης Παγώνης. (Faust, από 4/2)

Περισσότερες πληροφορίες

Η αλήθεια είναι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Το νέο έργο του Δημητριάδη μιλά για τη σεξουαλικότητα, τη μνήμη, το τραύμα και παίρνει θέση απέναντι στις στερεοτυπικές αντιλήψεις και τη στοχοποίηση του διαφορετικού.

Αμαντέους

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ο μύθος γύρω από τη δολοφονία του Μότσαρτ από τον Αντόνιο Σαλιέρι ενέπνευσε το διάσημο έργο, που ανεβαίνει με τη μουσική του συνθέτη να ερμηνεύεται ζωντανά από κουιντέτο εγχόρδων σε πρωτότυπες μεταγραφές των έργων του (από τον Δ. Σιάμπο).

Ηρακλείδαι

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 75 '

Επιλέγοντας ένα έργο όπου η δημοκρατία εμφανίζεται ευάλωτη και αντιφατική, η ομάδα επιχειρεί να καταθέσει μια παράσταση σύγχρονου προβληματισμού, με όχημα τον διαχρονικό λόγο του Ευριπίδη σε μετάφραση Κώστα Βάρναλη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.