"Μένγκελε": το δυνατό δράμα του Θανάση Τριαρίδη έρχεται στον Φούρνο

Η Χρύσα Καψούλη σκηνοθετεί το έργο που καθιέρωσε τον συγγραφέα ως μία από τις σημαντικές, ιδιοσυγκρασιακές φωνές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Μένγκελε

Με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο "Όνειρο για δυο πρόσωπα σε ένα βαγόνι", το "Μένγκελε" του Θανάση Τριαρίδη, διαδραματίζεται σε ένα βαγόνι τρένου, όπου γνωρίζονται δύο άγνωστοι μεταξύ τους: ένας άνδρας και μία διδακτορική φοιτήτρια ιστορίας που ασχολείται με τη βιογραφία του Γιόζεφ Μένγκελε, του γιατρού που πραγματοποιούσε βάναυσα πειράματα στους κρατούμενους του Άουσβιτς στο όνομα της ιατρικής έρευνας. Ξεκινώντας να παίζουν ένα παιχνίδι ρόλων για να περάσει η ώρα, υιοθετούν ο καθένας διαφορετική ταυτότητα: ο άνδρας γίνεται ο Μένγκελε και η γυναίκα η Εσθήρ, η εγγονή μιας εβραιοπούλας που επέζησε των πειραμάτων και τώρα έρχεται για να τον εκδικηθεί. Από εδώ ξεκινάει ένα οδυνηρό ταξίδι στην άβυσσο της ανθρώπινης φύσης, που ξεδιπλώνεται σε ένα πολυεπίπεδο κείμενο που θέτει καταιγιστικά ερωτήματα σχετικά με το σκοτάδι της ψυχής, τον παραλογισμό του έρωτα, τα όρια του πολιτισμού, και βάζει στο επίκεντρο μία πολλαπλή αναμέτρηση ταυτότητας, φύλων, συνειδητού και ασυνείδητου.

Μένγκελε

Πρόκειται για το τρίτο έργο του Τριαρίδη, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη σκηνή από τον Κώστα Φιλίππογλου, το 2013-14, με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τη Μυρτώ Αλικάκη στους ρόλους. Η Χρύσα Καψούλη θα αναμετρηθεί μαζί του, σκηνοθετώντας την Κορίνα Τριανταφύλλου και τον Θεόφιλο Μανόλογλου, σε σκηνογραφία/video art/εικαστική επιμέλεια των Χριστόφορου Κώνστα & Χρήστου Μαγγανά (@XSQUARE DesignLab) και φωτισμούς του Αποστόλη Τσατσάκου.

Μένγκελε

Στο δελτίο τύπου διαβάζουμε: Ένα ταξίδι με τρένο, που διασχίζει τους αιώνες. Ένα ονειρικό παιχνίδι ανάμεσα σε έναν γοητευτικό άντρα και μια όμορφη νέα γυναίκα. Συναντιούνται στο κουπέ, φλερτάρουν μεταξύ τους, φλερτάρουν με την ιστορία, φλερτάρουν με τον θάνατο. Ένα παιχνίδι ταυτοτήτων μεταμορφώνει αυτόν στον Μένγκελε, τον σατανικό γιατρό, τον Άγγελο του Θανάτου του Άουσβιτς-Μπίρκεναου και αυτήν στην Εσθήρ Κοέν μια Εβραία θύμα του. Ένα γαϊτανάκι έρωτα και θανάτου, που ξετυλίγεται από τη δυστοπία του τότε, στη δυστοπία του σήμερα, μια ιστορία που φωτίζει το σκοτάδι, αποκαλύπτοντας την πραγματική μας φύση.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 24/2 στον Φούρνο. Είναι αφιερωμένη στην Εσθήρ (Στέλλα) Κοέν, τη γηραιότερη Ελληνίδα Εβραία επιζήσασα του Άουσβιτς, που απεβίωσε την 1η/12/20.

Περισσότερες πληροφορίες

Μένγκελε, όνειρο για δύο πρόσωπα σε ένα βαγόνι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα παιχνίδι ρόλων με πρωταγωνιστές έναν άντρα και μια γυναίκα ζωντανεύει μνήμες από το ζοφερό παρελθόν στο εργαστήρι πειραμάτων του Γιόζεφ Μένγκελε, του διαβόητου γιατρού του Άουσβιτς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.