Από τις 10 έως τις 27 Φεβρουαρίου η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση μεταμορφώνεται για τις ανάγκες της παράστασης "Χαλεπάς" σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη και λιμπρέτο του The Boy. Αληθινά δέντρα ξεφυτρώνουν πάνω στη σκηνή, ανάμεσα στα καθίσματα και σε όλα τα επίπεδα της Κεντρικής Σκηνής, για να γιορτάσουν την άγρια φύση μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας, του Γιανούλη Χαλεπά. Πρωταγωνιστεί μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών: ο Σίμος Κακάλας και ο Αντώνης Μυριαγκός αναλαμβάνουν τους ρόλους του καλλιτέχνη και της σκιάς, του σάτυρου και του δαιμόνιού του, ενώ οι Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Νικόπουλος, Δημήτρης Σωτηρίου, Αργυρώ Χιώτη και Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη ερμηνεύουν τα πρόσωπα που έπαιξαν κομβικό ρόλο στη ζωή του.
Η ζωή και το έργο της ασκητικής μορφής της ελληνικής γλυπτικής που κάποιοι αποκάλεσαν "Ροντέν της Ελλάδας" και κάποιοι άλλοι "άγιο, τρελό και καταραμένο καλλιτέχνη", έγιναν το υλικό μιας σύγχρονης μουσικής τραγωδίας. Ένα ονειρικό αφήγημα από τα νεανικά του χρόνια στον Πύργο της Τήνου ανάμεσα στα μάρμαρα του πατρογονικού εργαστηρίου, μέχρι τη δημιουργία της διάσημης "Κοιμωμένης” του την μετέπειτα ψυχολογική του κατάρρευση, τον ψυχιατρικό εγκλεισμό και την πολύχρονη απομόνωση στα βουνά του νησιού έως την πνευματική του αφύπνιση και δημιουργική αναγέννηση που τον καθιέρωσε στα χρόνια της ωριμότητάς του.
Ο βιότοπος του "Χαλεπά”, ένα ιδιότυπο θερμοκήπιο με διάσπαρτα δέντρα που εκτείνεται εντός και εκτός σκηνής, με την υπογραφή της Έφης Μπίρμπα, η οποία επιμελείται και τα κοστούμια, δημιουργεί έναν φυσικό κυπαρισσώνα – που θα μεταφυτευτεί μετά το τέλος των παραστάσεων σε διάφορα πάρκα της Αθήνας. Ο άνεμος της Τήνου, η βοή και ο ήχος του λαξεύματος των μαρμάρων εμπνέουν τον Jan Van Angelopoulos να δημιουργήσει ένα ηχητικό και μουσικό περιβάλλον που μας τοποθετεί μεταξύ του ονείρου και του εφιάλτη που αντιμετώπισε στη ζωή του ο Γιανούλης Χαλεπάς. Τους φωτισμούς υπογράφει ο Τάσος Παλαιορούτας.
Η σκηνοθέτιδα Αργυρώ Χιώτη αναρωτιέται με αφορμή την παράσταση, η έρευνα της για την οποία ξεκίνησε όταν βρέθηκε στην Τήνο και στο χωριό του Γιανούλη Χαλεπά, τον Πύργο, σε σχέση με το σήμερα: "Τι είναι μια ψυχική κατάρρευση σήμερα; Πόσοι άνθρωποι γύρω μας –δες και μέσα στην πανδημία του Covid– δεν μπορούν να διαχειριστούν την "κανονικότητα”; Βλέπεις τη ζωή του Χαλεπά: τα πάντα κρέμονταν από μια κλωστή. Και το βλέπεις κι εσύ στη ζωή σου, τι σημαίνει να βρεθείς σε μια αδύναμη στιγμή και τι σημαίνει να σου πει κάποιος: "Έλα, μπορείς”".
Από 10-13/2, 18-20/2 & 27/2 θα δοθούν παραστάσεις με αγγλικούς υπέρτιτλους.
Στις 24, 25 και 26/2 οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal: Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Ελληνικός Υπερτιτλισμός για Κωφά και βαρήκοα άτομα, Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία.
Στις 26/2 θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό μετά το πέρας της παράστασης.
Παράλληλες δράσεις με την παράσταση "Χαλεπάς”
Στις 2 Φεβρουαρίου (9 μ.μ.) κάνει πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube η μικρού μήκους ταινία "Χαλεπάς", διά χειρός The Boy και Αργυρώς Χιώτη. Η ταινία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο καλλιτεχνικής υποτροφίας έρευνας και ανάπτυξης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Στο διάστημα της έρευνας η καλλιτεχνική ομάδα ταξίδεψε στην Τήνο, όπου βούτηξε στο σύμπαν του θρυλικού καλλιτέχνη, παράγοντας μια πρώτη εκδοχή του λιμπρέτου, τις πρώτες παρτιτούρες και την ταινία μικρού μήκους, με πρωταγωνιστές τον Σίμο Κακάλα, τη Μαρία Πανουργιά και την Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη.
Παράλληλα, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., σε συμπαραγωγή με το Onassis Culture, εγκαινιάζει στις 18 Φεβρουαρίου την έκθεση: "Γιαννούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν". Αφετηρία της μεγάλης έκθεσης-ρετροσπεκτίβας στη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη (επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, σχεδιασμός: Παύλος Θανόπουλος) είναι η πρόσφατη απόκτηση ενός σημαντικού συνόλου γλυπτών και σχεδίων από το Ίδρυμα Ωνάση – που συγκροτούν την πιο ολοκληρωμένη συλλογή για το έργο και τη ζωή του Χαλεπά, με δημιουργίες της πρώτης, της δεύτερης και, κυρίως, της τρίτης περιόδου της καλλιτεχνικής του παραγωγής. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότερα από 150 έργα (γλυπτά, σχέδια, κατάστιχα), από τη Συλλογή Ιδρύματος Ωνάση και δάνεια από άλλους οργανισμούς, συλλέκτες και μουσεία. Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022. Η συνοδευτική δίγλωσση έκδοση που θα είναι διαθέσιμη στη Στέγη, στο Τελλόγλειο και στα βιβλιοπωλεία είναι μια παραγωγή του τμήματος Εκδόσεων του Ιδρύματος Ωνάση σε σχεδιασμό του Grid Office.
Περισσότερες πληροφορίες
Χαλεπάς
Η ζωή και το έργο του Τηνιακού γλύπτη ζωντανεύουν σε μια σύγχρονη μουσική τραγωδία με όχημα το ηχητικό περιβάλλον κι ένα βιότοπο από δέντρα που στήνεται εντός και εκτός σκηνής.