Το γνωστό διήγημα "Αναφορά στην Ακαδημία" του Κάφκα μας σύστησε τον πίθηκο Κόκκινο Πίτερ και η ιστορία του θεωρήθηκε αλληγορία της προσπάθειας της εβραϊκής φυλής να ενταχθεί σε μη γνώριμα πολιτιστικά σχήματα. Ωστόσο, πολλά χρόνια πριν από τον Κάφκα, ο ομότεχνός του, ο Ιάκωβος Πιτσιπίος, περιέγραψε στον δικό του "Πίθηκο Ξουθ" (1849) την εμφάνιση ενός πιθηκόμορφου ανθρώπου (αντί εξανθρωπισμένου πιθήκου, όπως στο "Αναφορά στην Ακαδημία"), που τα λεει έξω από τα δόντια στους Έλληνες αστούς της εποχής. Το κείμενο αυτό είναι το πρώτο νεοελληνικό μυθιστόρημα φαντασίας.
Ο "Πίθηκος Ξουθ", πρωταγωνιστής στο ομώνυμο μυθιστόρημα, έρχεται στο
Θέατρο Σταθμός από τις 14 Φεβρουαρίου και σε σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη συνομιλεί με τις ιδέες του Δαρβίνου περί καταγωγής και εξέλιξης των ειδών. Με πρωταγωνιστές, λοιπόν, τον Κάρολο Δαρβίνο, τον Αδαμάντιο Κοραή και τον πολύ ιδιαίτερο πίθηκο κι ένα πλήθος παράξενων μορφών, η παράσταση της ομάδας Άνιμα μας προσκαλεί σε ένα περιπετειώδες και μεταφυσικό ταξίδι στην καρδιά και στα ήθη του 19ου αιώνα. Το κείμενο ανεβαίνει στο σύνολό του για πρώτη φορά, ιδωμένο μέσα από μια σύγχρονη σκηνοθετική ματιά, ως μια "φανταστική" κωμωδία, ενώ η παράσταση απευθύνεται τόσο σε ενήλικες, όσο και σε εφήβους. Παίζουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Κουρούμπαλης, Αντιγόνη Μακρή, Ευγενία Μαραγκού, Νίκος Μέλλος, Πηνελόπη Σεργουνιώτη. Η θεατρική διασκευή είναι της Ευγενίας Μαραγκού, η δραματουργική επεξεργασία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη και της Ευγενίας Μαραγκού, ενώ η φιλολογική επεξεργασία είναι του Δημήτρη Κουρούμπαλη. Τα σκηνικά-κοστούμια σχεδίασε ο Γιώργος Λιντζέρης, τη μουσική συνέθεσε ο Κώστας Νικολόπουλος, η επιμέλεια κίνησης-χορογραφίες είναι της Φρόσως Κορρού και η επιμέλεια φωτισμών της Μελίνας Μάσχας.
Περισσότερες πληροφορίες
Πίθηκος Ξουθ
Κατάλληλο και για εφήβους, συνδυάζει τη φαντασία με το ρεαλισμό, ασκώντας κριτική στις παθογένειες και τη νοοτροπία του 19ου αιώνα.