Έτοιμη η μιούζικαλ εκδοχή των "Φτηνών τσιγάρων" του Ρένου Χαραλαμπίδη στη Λυρική

Φτηνά τσιγάρα Π. Καλαντζόπουλος, Ρ. Χαραλαμπίδης

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης, από την πρώτη του επαφή με την 7η τέχνη με το ασπρόμαυρο "No Budget Story", έδειξε, πως είναι μια αξιοπρόσεχτη περίπτωση για τον εγχώριο κινηματογράφο. Η δεύτερη ταινία του, τα "Φθηνά Τσιγάρα", μια βόλτα στην άδεια Αθήνα των late ’90s, δημιούργησε κάποιες βεβαιότητες γύρω από το καλλιτεχνικό του πρόσωπο και μια από αυτές σχετίζεται με την επιλογή των συνεργατών. Η συνεργασία του με τον συνθέτη Παναγιώτη Καλαντζόπουλο στην ταινία υπήρξε καταλυτική. Όσοι έχετε δει τα "Φτηνά τσιγάρα", με πρωταγωνιστές τον Ρένο Χαραλαμπίδη και την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους αποκλείεται να μην ταξιδέψατε με το μελαγχολικό "Summertime in Prague", με το αισθαντικό "Λευκό μου γιασεμί" και να μην επιλέξατε το soundtrack της ταινίας για τη δισκοθήκη σας. Ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος γέμισε τις σκηνές της ταινίας με μια σπάνια μουσικότητα. Είκοσι δυο χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας οι δυο δημιουργοί ξανά συναντιούνται και συνεργάζονται για τη μιούζικαλ εκδοχή των "Φτηνών τσιγάρων" κάτω από τη σκηνοθετική ματιά του Κωνσταντίνου Ρήγου, λιμπρέτο που υπογράφει ο Πέτρος Βουνισέας, ενώ τους στίχους οι Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Πέτρος Βουνισέας, Μιχάλης Γκανάς και Ελένη Ζιώγα.

Φτηνά τσιγάραμΡ. Χαραλαμπίδης

Η πρεμιέρα έχει ορισθεί για τις 11 Φεβρουαρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ερμηνεύουν: Τάκης Βαμβακίδης, Αθηνά Βρούβα, Πάρις Θωμόπουλος, Ίντρα Κέιν, Σοφία Κουρτίδου, Θάνος Λέκκας, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Δημήτρης Ναλμπάντης, Χριστίνα Στεφανίδη, Ίαν Στρατής, Ρένος Χαραλαμπίδης. 
Καθοριστική για το εγχείρημα, η ζωντανή παρουσία του σκηνοθέτη-σεναριογράφου της ταινίας Ρένου Χαραλαμπίδη στον ρόλο τού επί σκηνής αφηγητή συμπυκνώνει το αισθητικό επιχείρημα μιας παράστασης που διεξάγεται εν είδει "φλας μπακ" ανάμεσα σε δύο χρονικές ζώνες: Ο κεντρικός χαρακτήρας του αθηναϊκού flâneur (που ενσάρκωνε ο Χαραλαμπίδης στην πρωτότυπη ταινία) μοιράζεται εδώ ανάμεσα στον παροντικό και τον παρελθοντικό εαυτό του, ρίχνοντας ένα βλέμμα νοσταλγικό αλλά και κριτικό στην καθοριστική, για τον ήρωα και για την πόλη, μετάβαση τόσο από τη νωχελική μετεφηβεία στην ωριμότητα όσο και από τον 20ό στον 21ο αιώνα. Την μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου ερμηνεύουν ζωντανά οι μουσικοί: Σταύρος Λάντσιας (πιάνο), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Χρήστος Ραφαηλίδης (βιμπράφωνο), Γιώργος Παλαμιώτης (μπάσο), Θανάσης Τσακιράκης, Χρήστος Βίγκος (κρουστά), Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (κιθάρες).
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.