Κάτι ωραίο γεννήθηκε και εκπέμπει από τη γειτονιά της Κυψέλης

Γνωρίστε έναν ολοκαίνουργιο καλλιτεχνικό χώρο, που ξεκινά τη δράση του διαδικτυακά ανατρέχοντας στην ανησυχαστική ποίηση του Χρήστου Βακαλόπουλου.

Κάτι ωραίο γεννήθηκε και εκπέμπει από τη γειτονιά της Κυψέλης

Είναι αισιόδοξο και επαναστατικό να κλείνει ο παλιός ο χρόνος με την ανακοίνωση της ίδρυσης ενός νέου καλλιτεχνικού χώρου, ενώ ο Πολιτισμός είναι σε αναγκαστική καραντίνα. Η ομάδα Θέρος είναι από τις λίγες θεατρικές ομάδες που παραμένει δραστήρια και ενεργή μέσα στη δύσκολη συνθήκη που έχει επιβληθεί. Αντιμετωπίζοντας την τέχνη σαν ένα εργοτάξιο οικοδόμησης καταστάσεων, ιδεών και εμπειριών, τα μέλη της Θέρος, χάρισαν νέα ζωή σ’ ένα χώρο της πυκνοκατοικημένης Κυψέλης (Ιθάκης 32) κι εκεί, σχεδιάζουν τις δράσεις τους που ξεκινούν διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας grammiorizontos.com., στις 23 Δεκεμβρίου. Ο καλλιτεχνικός χώρος Κάμιρος, δανείστηκε το όνομα του από την αρχαία πόλη της Ρόδου και θα λειτουργεί ως τόπος συνάντησης καλλιτεχνών. Ο πλουραλισμός και η ποικιλομορφία είναι δυο δεδομένα που φαίνεται να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ομάδα καθώς έχει αποφασίσει κάθε έξι μήνες, την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κάμιρος να αναλαμβάνει διαφορετικός δημιουργός ή/και καλλιτεχνική ομάδα, «έχοντας την ελευθερία να συνθέσει ένα ρεπερτόριο βασισμένο στις δικές του/της αναφορές και καλλιτεχνικές επιθυμίες, και να αναπτύξει την έρευνά του/της στο πεδίο του θεάτρου και των άλλων τεχνών».

Η ομάδα Θέρος ετοίμασε μια σειρά έργων από όλο το φάσμα των τεχνών, τις «Μεταμφιέσεις» και υπόσχεται να μας διακινήσει σε μια άλλη πραγματικότητα, ανατρέχοντας στην ανησυχαστική ποίηση του Χρήστου Βακαλόπουλου. Οι «Μεταμφιέσεις» είναι εμπνευσμένες από τη «Γραμμή του Ορίζοντος» του αγαπημένου μας συγγραφέα, κάνουν τη διαδικτυακή τους έναρξη την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τον Ιούνιο του 2021. Σε αυτή τη φάση όλες οι δράσεις θα πραγματοποιούνται ψηφιακά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (εδώ) δια ζώσης στον νεοσύστατο χώρο Κάμιρος, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Οι δράσεις που ενορχηστρώνει η ομάδα Θέρος

Κάτι ωραίο γεννήθηκε και εκπέμπει από τη γειτονιά της Κυψέλης - εικόνα 1

Στο πλαίσιο του κύκλου ραδιοφωνικών εκπομπών, ένα απόγευμα κάθε εβδομάδα, ένας καινούριος καλεσμένος παραλαμβάνει τη «Γραμμή του Ορίζοντος» και παραδίδει ένα επεισόδιο, μια δική του εκδοχή της Γραμμής. Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου (7.30 μ.μ., τιμή εισιτηρίου €) τις εκπομπές εγκαινιάζει η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου αναλαμβάνει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης. Οι εκπομπές είναι προηχογραφημένες

.
Από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο 2021 θα μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά συζητήσεις και αφιερώματα σε επιμέλεια της Δήμητρας Δερμιτζάκη, ενώ τον Μάρτιο μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη θα σκηνοθετήσει την παράσταση του έργου «Γραμμή του Ορίζοντος» του Χρήστου Βακαλόπουλου με πρωταγωνιστές τους Στέλλα Βογιατζάκη, Γιώργο Βουρδαμή, Μαρία Μαμούρη (σε βίντεο η Όλια Λαζαρίδου). Προγραμματίζονται ακόμα μουσικές βραδιές, η έκθεση «Κάμιρος: ένα πλοίο με πορτοκαλιά φουγάρα» με τη συμμετοχή 11 εικαστικών, επιμελημένη από τη σκηνογράφο κι ενδυματολόγο Δήμητρα Λιάκουρα, εμπνευσμένη από το πλοίο που μεταφέρει τη Ρέα Φραντζή στην Πάτμο, αλλά και κινηματογραφικές προβολές. Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Μαρίλης Ζάρκου, 15 σκηνοθέτες θα παρουσιάσουν ισάριθμες ταινίες μικρού μήκους σε τέσσερις διαφορετικές βραδιές προβολών τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.