Τζίμι Καρ: Ο θρύλος του stand-up στην Αθήνα

Το ακραίο βρετανικό χιούμορ του Καρ, μάλλον ταιριάζει απόλυτα με το πανδημικό σκηνικό των καιρών μας.

Τζίμι Καρ: Ο θρύλος του stand-up στην Αθήνα

O Τζίμι Καρ ξεκινά το «The Best of Ultimate Gold Greatest Hits», το stand-up comedy special που έκανε για την πλατφόρμα του Netflix, κάπως έτσι: «Λένε ότι είμαι ο πιο σκληρά εργαζόμενος στο χώρο της κωμωδίας. Όμως το πρώτο μέρος της πρότασης αναιρεί το δεύτερο. Είναι σαν να λένε ότι είσαι ο πιο όμορφος στη μονάδα εγκαυμάτων. Έχουμε κανέναν εδώ μέσα που να έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα; Δύσκολα βέβαια να είναι ένας γιατί αυτοί συνήθως κολλάνε μεταξύ τους… Και φύγαμε!». Και κάπως έτσι ο Άγγλος κωμικός, με τα 8 live DVD, τη σταθερή πλέον παρουσία στο Netflix (μη χάσετε την εκπομπή «The Fix») και τις αμέτρητες εμφανίσεις του στο βρετανικό κανάλι Channel 4 σε διαφορετικών ειδών τηλεοπτικά πρότζεκτ, συστήνει στο κοινό το ιδιότυπο μαύρο χιούμορ του και την ακραία σύγκρουσή του με τον κόσμο του «πολιτικά ορθού».

Θα έλεγε κανείς ότι το τελευταίο είναι και το πλέον αμφιλεγόμενο σημείο της κωμικής του παρουσίας. Ο Τζίμι Καρ δεν διστάζει να πει στη σκηνή, στον τηλεοπτικό αέρα ή στο ραδιόφωνο του BBC πράγματα που οι περισσότεροι stand-up comedians δεν θα είχαν το θάρρος (ή το θράσος) να γράψουν ποτέ στο πιο τολμηρό σενάριό τους: καυστική αναπαραγωγή εθνικών στερεοτύπων, πειράγματα για χοντρούς (sic), ένα σωρό κείμενα για νάνους και ανάπηρους, αστεία για παιδόφιλους, ατάκες σεξουαλικού περιεχομένου για γυναίκες και ένα σωρό άλλες ανηλεείς χιουμοριστικές επιθέσεις σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Από την πρώτη ημέρα που ασχολήθηκε επαγγελματικά με την κωμωδία το 2000, εγκαταλείποντας την καλοπληρωμένη δουλειά του σε μια πετρελαϊκή πολυεθνική, έχει κηρύξει αντάρτικο απέναντι στο πολιτικά ορθό και στον βασικό του κανόνα, ότι δεν πρέπει να σαρκάζεις μια ομάδα ανθρώπων στην οποία δεν ανήκεις.

Τζίμι Καρ: Ο θρύλος του stand-up στην Αθήνα - εικόνα 1

Απρόθυμος να υπακούσει σε οποιαδήποτε οδηγία, ο Τζίμι Καρ βαδίζει στο δικό του ανορθόδοξο, ακραίο, κατάμαυρο κωμικό μονοπάτι, που συνδυάζει την παράδοση του σνομπ αγγλικού φλέγματος με τον αμερικανικό κυνισμό. Από τη μια έχουμε το σικ ντύσιμο, την παλιομοδίτικη χωρίστρα και τον αυτοσαρκασμό και από την άλλη το απενοχοποιημένο γέλιο-κλάξον, το παρατεταμένο γούρλωμα των ματιών στην κάμερα και τα ωμά αστεία που χτυπούν ευθύβολα χωρίς ωραιοποιήσεις και λεκτικούς καλλωπισμούς.

Γενικότερα, ο Τζίμι Καρ λειτουργεί καλύτερα όταν παίζει με τα όρια και σπάει τους κανόνες του stand-up. Έτσι οι άβολες ερωτήσεις στους θεατές και η αλληλεπίδραση με το κοινό, που από τους περισσότερους θεωρούνται ξεπερασμένες πρακτικές, για τον αντισυμβατικό Άγγλο αποτελούν χρήσιμα εργαλεία του σόου του. Έτσι, αν πάτε στα δύο σόου (προστέθηκε και δεύτερο λόγω μεγάλης ζήτησης) που θα δώσει στο θέατρο Άλσος την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, καλά θα κάνετε να ξεσκονίσετε τα αγγλικά σας και να έχετε προετοιμάσει μια-δυο ατάκες για κάποια πιθανή ερώτηση του Τζίμι. Ποτέ δεν ξέρεις…

Περισσότερες πληροφορίες

Terribly funny

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 120 '

Για πρώτη φορά επισκέπτεται την Αθήνα ο βραβευμένος κωμικός και παρουσιαστής, γνωστός για το αθυρόστομο αιχμηρό χιούμορ του, τα θανατηφόρα one-liners και τη σάτιρα πάνω σε θέματα ταμπού.

Άλσος

Ευελπίδων 4, Πεδίον Άρεως

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ικέτιδες": Sold out Επίδαυρος και έναρξη προπώλησης για Λυκαβηττό

Παρασκευή 23 Αυγούστου και Σάββατο 24 Αυγούστου θα παιχτούν οι "Ικέτιδες" στην Επίδαυρο κι όπως μαθαίνουμε έχουν μείνει ελάχιστα εισιτήρια. Λόγω της ζήτησης ανοίγει και η προπώληση του Λυκαβηττού. Μάθετε περισσότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/08/2024

Πέντε κωμωδίες για τον Δεκαπενταύγουστο

Η κωμωδία έχει ευεργετικές ιδιότητες. Αν μείνατε Αθήνα την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και θέλετε να γελάσετε και να περάσετε καλά υπάρχουν πέντε κωμωδίες που υπόσχονται βραδιές χαλάρωσης και γέλιου.

Ακρόαση ηθοποιών στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Άντρες και γυναίκες ηθοποιούς αναζητά το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας για τις νέες του παραγωγές. Προλαβαίνετε να στείλετε βιογραφικό μέχρι την Τρίτη 20 Αυγούστου.

Η μουσικός Κατερίνα Φωτεινάκη τραβά ένα ταρώ για το μέλλον

Μιλήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια και μία από τις μουσικούς της παράστασης "Ταρώ του Οδυσσέα" που θα παιχτεί στη Μήλο σε σκηνοθεσία Αγλαΐας Παππά, στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός".

Τέσσερις γυναίκες του πενταγράμμου εμφανίζονται στο θέατρο

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Κορίνα Λεγάκη, η Μαρίνα Σάττι και η Nalyssa Green, τέσσερις γοητευτικές προσωπικότητες του πενταγράμμου εμφανίζονται σε θεατρικές παραστάσεις αυτή την περίοδο.

Ο Κιάνου Ριβς κάνει το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ

Ο γνωστός ηθοποιός με καριέρα στο σινεμά σε πολλές επιτυχημένες ταινίες δράσης και επιστημονικής φαντασίας θα πρωταγωνιστήσει το φθινόπωρο του 2025 σε μια όχι και τόσο αναμενόμενη θεατρική επιλογή.