Θέατρο Πορεία: «Χρειαζόμαστε μια κουλτούρα αγάπης προς το ελληνικό θεατρικό έργο»

Πενήντα εφτά νέα θεατρικά έργα δημιουργήθηκαν στη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία, ενώ έχει ήδη επιλεχθεί αυτό που θα ανέβει στη σκηνή την προσεχή σεζόν. Παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε διαδικτυακά.

Θέατρο Πορεία: «Χρειαζόμαστε μια κουλτούρα αγάπης προς το ελληνικό θεατρικό έργο»

Δημήτρης Τάρλου, Θανάσης Τριαρίδης, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης: αυτή είναι η τριανδρία που φαίνεται να έχει πάρει προσωπικά το ζήτημα «νέο ελληνικό θεατρικό έργο». Ήταν λιγότερο από ένα χρόνο πριν, τον Σεπτέμβρη του 2019, όταν ο Δημήτρης Τάρλοου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Πορεία, ανακοίνωνε την έναρξη λειτουργίας της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής, ενός εργαστηρίου δηλαδή δύο τμημάτων που θα έδινε την ευκαιρία στους υποψήφιους σπουδαστές να δοκιμαστούν και να κατακτήσουν τη θεατρική γραφή. Ο Θανάσης Τριαρίδης και ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, δύο σύγχρονοι Έλληνες δραματουργοί, επιλέχτηκαν ως εισηγητές, καθοδηγητές και δάσκαλοι και να που δέκα μήνες μετά, στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τετάρτη 8 Ιουλίου, μας ανακοίνωσαν τους γόνιμους καρπούς αυτής της διαδικασίας και μας μετέφεραν ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον της ελληνικής δραματουργίας.

Όσον αφορά τους αριθμούς, στα δύο τμήματα της σχολής (το τμήμα της «γενικής πυροδότησης» για τους αρχάριους και αυτό της «εξειδίκευσης» για τους πιο πεπειραμένους), φοίτησαν τριάντα σπουδαστές, ο καθένας από τους οποίους παρακολούθησε μαθήματα και με τους δύο εισηγητές. Στόχος ήταν έως το τέλος της εννιάμηνης φοίτησής του κάθε σπουδαστής να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα θεατρικό έργο.

Θέατρο Πορεία: «Χρειαζόμαστε μια κουλτούρα αγάπης προς το ελληνικό θεατρικό έργο» - εικόνα 1

Τελικά προέκυψαν πενήντα εφτά (57) νέα θεατρικά έργα, τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του θεάτρου Πορεία προς ανάγνωση αλλά βέβαια και ως ενδεχόμενο υλικό παράστασης για κάθε ενδιαφερόμενο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των δύο εισηγητών, παρά τη διαφορετική μεθοδολογία που ακολούθησε ο καθένας, κοινός στόχος ήταν να καλλιεργήσουν το προσωπικό ύφος κάθε σπουδαστή, να ανασύρουν στην επιφάνεια το προσωπικό του στίγμα και έτσι κατέληξαν με έργα κάθε είδους και ύφους: κωμωδίες, υπαρξιακά δράματα, εξπρεσιονιστικά έργα δωματίου, πολιτικά έργα, θρίλερ, έργα μαγικού ρεαλισμού ή παραλόγου, φάρσες, επιστημονική φαντασία κ.ά.

Ο Δημήτρης Τάρλοου, ο «σπιτονοικοκύρης» του εγχειρήματος, πόνταρε σε αυτή την προσπάθεια πιστεύοντάς την απόλυτα, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η επιχορήγηση που αιτήθηκε -και έλαβε τελικά- για την ερχόμενη σεζόν αφορούσε το ανέβασμα έργου που θα προέκυπτε από το εργαστήρι. Ρίσκο αλλά και τόλμη, για την οποία χρειάστηκε μία τριμελής επιτροπή -δηλαδή εκτός από τον Τάρλοου, ο Στρατής Πασχάλης και η Έρι Κύργια-, που ανέλαβε να διαβάσει ένα έργο από κάθε σπουδαστή (δικής του επιλογής) και να επιλέξει ένα από αυτά, για να ανεβεί στη σκηνή του θεάτρου Πορεία την ερχόμενη σεζόν.

Έτσι, την άνοιξη του 2021 θα μας συστηθεί σε πανελλήνια πρώτη το «Labor» που έγραψε η Ανθή Τσιρούκη, η οποία αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην επιμονή των δύο εισηγητών στο να τη βοηθήσουν να βρει το προσωπικό της ύφος. Το έργο θα σκηνοθετήσει η πρωτοεμφανιζόμενη στην Ελλάδα Έμιλυ Λουΐζου, και τους δύο κεντρικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν ο Στέλιος Μάινας και η Ιωάννα Παππά. Κατά τα λεγόμενα του Δημήτρη Τάρλοου, πρόκειται για ένα «ενδιαφέρον και σκοτεινό θρίλερ» με διεθνή χαρακτήρα, ενώ η νεαρή σκηνοθέτις, που κάνει ήδη καριέρα στο Λονδίνο, ξεχώρισε στο έργο τον τρόπο που συνδυάζει το υπαρξιακό θρίλερ με το θέατρο του παραλόγου για να μιλήσει τελικά με έναν ωμό τρόπο για θέματα ταυτότητας, για την οικογένεια, το τι σημαίνει να είσαι γονιός κ.ά.

Θέατρο Πορεία: «Χρειαζόμαστε μια κουλτούρα αγάπης προς το ελληνικό θεατρικό έργο» - εικόνα 2

Αυτό που, όμως, έχει περισσότερη σημασία είναι το γεγονός ότι, κατά τα λεγόμενα της επιτροπής, και τα τριάντα έργα μπορούν και αξίζουν να παιχτούν, είτε αυτούσια είτε με ελάχιστες βελτιώσεις. «Πρόκειται για ολοκληρωμένα θεατρικά έργα» τόνισε η Έρι Κύργια, «κάτι που αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει συστηματική προσπάθεια, καθοδήγηση και η υποστήριξη ενός επαγγελματικού θεάτρου, έχουμε αυτά τα γόνιμα αποτελέσματα», ενώ ο Στρατής Πασχάλης, αφού θύμησε τον Κάρολο Κουν, που εμπιστευόταν άγνωστους και πρωτοεμφανιζόμενους στην εποχής τους Έλληνες συγγραφείς, οδηγώντας έτσι στην άνθιση της ελληνικής δραματουργίας τη δεκαετία του ’70, επανέλαβε ότι τα έργα που προέκυψαν ξεπερνούν κατά πολύ το επίπεδο του πρωτόλειου και πρόσθεσε ότι, αν και τελείως διαφορετικού ύφους, τοποθετούνται όλα απέναντι στην ανθρώπινη κατάσταση ή την κοινωνική πραγματικότητα του σήμερα, δηλαδή είναι έργα παρέμβασης.

Το γεγονός της αξίας των έργων το βεβαιώνει και το γεγονός ότι ένα ακόμη θα δει τα φώτα της σκηνής, καθώς το επέλεξε ο Δημήτρης Τάρλοου για να το ανεβάσει σε δική του σκηνοθεσία. Πρόκειται για την κωμωδία «Νυχιάνγκ» της δεκαοχτάχρονης Ευαγγελίας Γατσωτή, που θα παρουσιάζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το «Labor», και όπου θα πρωταγωνιστήσουν η Αλεξία Καλτσίκη και η Θάλεια Σταματέλου. Τα δύο αυτά κείμενα θα αποτελέσουν τον κορμό του αφιερώματος «Νέο Αίμα» που θα λάβει χώρα στο θέατρο Πορεία τον Μάιο του 2021, με την ελπίδα και το στόχο να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές τροφοδοτούμενο με τα νέα κείμενα που θα προκύψουν από τη Σχολή Πυροδότησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Παράταση και εορταστικές παραστάσεις

Με προσθήκες νέων παραστάσεων για τις γιορτές εξακολουθεί να παίζεται το επιτυχημένο έργο του Τάσου Ιορδανίδη "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" στη σκηνή του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Η ομάδα Εν Δυνάμει και το νέο συμπεριληπτικό art project "Ι Got it Tho" | "Κι όμως Το’χω"

Μια σπονδυλωτή καλλιτεχνική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής αφήγησης που εστιάζει στην ενδυνάμωση, την ανθεκτικότητα και την ενωτική δύναμη που προσφέρει η σύγχρονη τέχνη.

Εναέριες ακροβατικές χορογραφίες στο Christmas Theater

Το "Flying Fairy Chinese Acrobatic Show" έρχεται από την μακρινή Κίνα, φιλοξενείται στο Christmas Theater και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς μας μιλά για τη συνάντηση του με τους "Ήρωες"

Ποιοι είναι οι "Ήρωες" που έγιναν η αφορμή να βρεθούν στη σκηνή οι βετεράνοι ηθοποιοί Αρζόγλου, Βαλαβανίδης και Σκουρολιάκος; Ο σκηνοθέτης της παράστασης που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο μας τους συστήνει.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 21 έως 27 Νοεμβρίου και αξίζουν.

Η αξία της ζωής

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, όμως η αξία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη μοιάζει να λέει η Αμερικανίδα συγγραφέας, μέσα από την ιστορία δύο ζευγαριών που βιώνουν πολλαπλές απώλειες. Το σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας δίνοντας προβάδισμα στις ερμηνείες. | Powered by Uber

Γυάλινος κόσμος

Πολύ ενδιαφέρουσα, αν και συζητήσιμη, προσέγγιση του αριστουργήματος του Τενεσί Ουίλιαμς. Μέσα σε μια απογυμνωμένη συνθήκη, το έργο κατεβαίνει στην πλατεία ακέραιο, δείχνει σαν να φωτίζεται εκ νέου, ενώ οι ερμηνείες κάνουν το όλο εγχείρημα να δικαιώνεται. | Powered by Uber