Έφυγε από τη ζωή η Ασπασία Παπαθανασίου

Η σπουδαία ηθοποιός Ασπασία Παπαθανασίου, που σφράγισε με την υποκριτική της τη σύγχρονη ερμηνεία του αρχαίου δράματος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών.

Έφυγε από τη ζωή η Ασπασία Παπαθανασίου

Για την Ασπασία Παπαθανασίου η ζωή ήταν ένα περιπετειώδες ταξίδι μέχρι τα 102 της χρόνια. Καλλιτεχνικά κατέθεσε συγκλονιστικές ερμηνείες στο αρχαίο δράμα: Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Μήδεια, Εκάβη και πρωτοστάτησε στην ίδρυση δύο ιστορικών θιάσων, στο «Λαϊκό Θέατρο» του Δημήτρη Ροντήρη (1959) και στο «Πειραματικό Θέατρο» (1959) με το οποίο περιόδευσε σε όλο τον κόσμο. Έχει λάβει πάμπολλες διακρίσεις για το καλλιτεχνικό της έργο (πρώτο διεθνές βραβείο ηθοποιίας στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι, Χρυσούν Μετάλλιο Τιμής της Αθήνας, το έπαθλο «Μαρίκας Κοτοπούλη», μετάλλιο «Paladino d' argento» ως καλύτερη ηθοποιός το 1963 από την επιτροπή θεατρικών βραβείων του Παλέρμο κ.ά.).

Δραστήρια κοινωνικά και πολιτικά αγωνίστηκε με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ στην κατοχική Αθήνα, αυτοεξορίστηκε στο Λονδίνο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 σε ένδειξη διαμαρτυρίας κι από το εξωτερικό έλαβε μέρος στις αντιδικτατορικές δραστηριότητες μέσα από τις γραμμές του Πατριωτικού Μετώπου. Το 1975 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε τους «ΔΕΣΜΟΥΣ», μέσω των οποίων υπερασπίζεται μέχρι σήμερα την έρευνα του αρχαίου δράματος. Η Ασπασία Παπαθανασίου θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους του θεάτρου για πολλές δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ασπασία Κράλλη: "Οι βρικόλακες κρύβονται στην ντουλάπα σε όλες τις τάξεις και τις εποχές"

Με αφορμή τη συμμετοχή της στους "Βρυκόλακες" του Ίψεν, που ανεβαίνει στο Ελέρ (από 2/5) η σπουδαία ηθοποιός Ασπασία Κράλλη μιλά για τη δύναμη του ρόλου της κυρίας Άλβινγκ, τη σημασία του "θεάτρου της σιωπής", τη συνεργασία της με τον Κοραή Δαμάτη, αλλά και την ουσία της θεατρικής πράξης που όπως λέει "βάζει τους θεατές σε σκέψεις, σε επανεκτιμήσεις και επιβεβαιώσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
26/04/2025

Καρολίνα Μπιάνκι: 8+1 facts για τη ρηξικέλευθη Βραζιλιάνα περφόρμερ που θα δούμε για πρώτη φορά στην Αθήνα

Προκάλεσε σοκ στο Φεστιβάλ Αβινιόν, με το βιωματικό τρόπο που κατέδειξε επί σκηνής το θέμα του βιασμού και τώρα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με την παράσταση "Η νύφη και το 'καληνύχτα, Σταχτοπούτα'". Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Βραζιλιάνα καλλιτέχνιδα και την ομάδα της Cara de Cavalo.

Μία από τις πρώτες Γαλλίδες φεμινίστριες έγραψε θεατρικό για τη σκλαβιά

Το έργο έχει τίτλο "Η Σκλαβιά των νέγρων ή Το ευτυχές ναυάγιο" και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηριδανός.

Αμερικανίδα ακαδημαϊκός αποθεώνει την ελληνική εκδοχή του Όσα παίρνει ο άνεμος | Πρώτες εικόνες από την παράσταση

Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Αμερικανίδα καθηγήτρια θεάτρου Laura L. Tesman μιλά με ενθουσιασμό για την ελληνική διασκευή του "Όσα Παίρνει ο Άνεμος", χαρακτηρίζοντάς την ως μια "ισχυρή πράξη διαπολιτισμικής χειρονομίας". Μαζί, κυκλοφορούν και οι πρώτες φωτογραφίες από τη σκηνική μεταφορά του έργου.

Απαιτητικό σόλο του Βαγγέλη Στρατηγάκου στην Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών

Τον "Λόγο" του Kaj Munk ανεβάζει ο Γρηγόρης Χατζάκης στην Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών, ένα θαρραλέο υπαρξιακό κείμενο απέναντι σε έναν κόσμο που δυσπιστεί στα θαύματα. Στην παράσταση αυτή ο Βαγγέλης Στρατηγάκος έχει αναλάβει ένα απαιτητικό ερμηνευτικό εγχείρημα.

"Αμλετ" η Γουλιώτη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

Ο αγαπημένος μας πρίγκιπας και πιο σιωπηλός ήρωας του θεάτρου επιστρέφει — αυτή τη φορά με γυναικεία φωνή, μέσα από την τολμηρή επιλογή του Δημήτρη Καραντζά να εμπιστευτεί τον σαιξπηρικό Άμλετ στη Στεφανία Γουλιώτη.

24 νέες παραστάσεις έρχονται αμέσως μετά το Πάσχα

Οι απριλιάτικες παραστάσεις φέρνουν μεγάλες παραγωγές, κλασικά έργα, σύγχρονο σχολιασμό, ψυχολογικό βάθος, θρησκεία, λογοτεχνία, σατιρική ματιά και τολμηρές σκηνικές αναζητήσεις.