
Μέρα με τη μέρα έρχονται περισσότερα νέα για τις θεατρικές παραγωγές που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι, γεγονός που παρά το μούδιασμα με το οποίο επιστρέψαμε στις επάλξεις, σίγουρα μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Για μια μεγάλη πανελλαδική περιοδεία με τον «Οιδίποδα» ετοιμάζεται ο Δημήτρης Καραντζάς. Με πρωταγωνιστές τον Μιχάλη Σαράντη, τη Μαρία Κεχαγιόγλου και τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη σκηνοθετεί μια σκηνική σύνθεση βασισμένη στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή και στο σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Πιερ Πάολο Παζολίνι σε διασκευή της Θεοδώρας Καπράλου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιώργου Πούλιου και κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη. Όπως δηλώνει: «Θεώρησα κρίσιμο να γίνει νωρίτερα από το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα μια παράσταση που προέκυψε ως ανάγκη μέσα στην καραντίνα. Ως ανάγκη ύπαρξης της τέχνης με κάθε κόστος και ως ανάγκη μας να συνεχίσουμε μέσα από τη δουλειά μας να προσκαλούμε τον κόσμο στο θέατρο». Η περιοδεία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 21 Ιουλίου από το Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά, ενώ θα ακολουθήσουν οι πρώτες παραστάσεις στην Αττική: Κατράκειο (22/7), Πέτρας (24/7), Παπάγου (25 & 26/7), Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής (27/7), Βράχων (31/7).

Πριν λίγους μήνες ο Δημήτρης Καραντζάς δήλωνε ότι δεν θα σκηνοθετούσε φέτος το καλοκαίρι, καθώς όπως ήδη γνωρίζουμε τον περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας στο νέο θέατρο Προσκήνιο με τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη τον Οκτώβριο και τον «Θείο Βάνια» του Τσέχοφ τον Ιανουάριο. Μετά την ερευνητική του προσέγγιση πάνω στη «Μήδεια» στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, με τρεις άντρες να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους του έργου (Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Σαράντης), συνεχίζει την έρευνα που ξεκίνησε μαζί με τη Θεοδώρα Καπράλου πάνω στους τραγικούς ήρωες και τις λιγότερο φωτισμένες πλευρές τους. Στον «Οιδίποδα» επιστρέφει στη σκηνική φόρμα με τρεις ηθοποιούς. Στον ομώνυμο ρόλο θα δούμε τον Μιχάλη Σαράντη. Δύο ρόλους θα ερμηνεύσει η Μαρία Κεχαγιόγλου, αυτόν της Ιοκάστης και του Τειρεσία, ενώ ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης θα υποδυθεί τον Κρέοντα, τον βοσκό που αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του Θηβαίου βασιλιά, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει και την αφήγηση της ιστορίας έτσι όπως αποδόθηκε στην ταινία του 1967 από τον Παζολίνι, η οποία αποτυπώνεται ως ένα διαχρονικό παραμύθι που μας μεταφέρει μνήμες από διάφορους πολιτισμούς.
Το σκηνοθετικό σημείωμα του Δημήτρη Καραντζά για τον «Οιδίποδα»
Η παράσταση επιχειρεί να μελετήσει την εσωτερική δαιδαλώδη διαδρομή του Οιδίποδα. Τρεις αφηγητές ανασύρουν επί σκηνής την ιστορία του Οιδίποδα, του ανθρώπου που ήταν μοιραίο να φτάσει στην γνώση και σε όλη την οδύνη που αυτή επιφέρει. Σε ένα νεκρικό τοπίο, ένα τοπίο λοιμού, ο Οιδίπους- βασιλιάς της Θήβας , επιχειρεί να μάθει την αιτία της «αρρώστιας», την αιτία που όλος ο λαός του «νοσεί». Η διαδικασία αυτής της έρευνας οδηγεί στην επώδυνη απάντηση. Η αρρώστια είναι ο ίδιος. Οι τρεις ηθοποιοί στήνουν ένα κρίσιμο «παιχνίδι» στο οποία ανά πάσα στιγμή παρακολουθούν και αναπαριστούν όλη τη διαδρομή του Οιδίποδα προς τη γνώση, τη δυσκολία που έχει η ομολογία της γνώσης, και την αντίσταση του ανθρώπινου όντος να γνωρίσει ολοκληρωτικά τον εαυτό του. Στο έργο του Σοφοκλή όλα τα πρόσωπα είναι ταυτόχρονα θύτες και θύματα, άγιοι και αμαρτωλοί, συνειδητοί και ασυνείδητοι. Οι τρεις υποκριτές εναλλάσσοντας ρόλους, διογκώνοντας στιγμές, βουτώντας στο ασυνείδητο των προσώπων του Σοφοκλή ( με πολύτιμο αρωγό τις αφηγήσεις από το σενάριο του Παζολίνι) συνθέτουν ενώπιον μας τον άνθρωπο που ξεκινάει ως σωτήρας και καταλήγει ως «άθλιο συντρίμμι», ως «τυφλός ζητιάνος και προφήτης».
Περισσότερες πληροφορίες
Οιδίπους
Ο «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή και το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Πιερ Πάολο Παζολίνι γίνονται τα υλικά για ένα σκηνικό παιχνίδι με τρεις ερμηνευτές.