Τρεις ηθοποιοί πρώτης γραμμής σε λογοτεχνικές συναντήσεις

Οι Μαρία Σκουλά, Αλεξία Καλτσίκη και Μιχάλης Σαράντης διαβάζουν Σύλβια Πλαθ και Δημήτρη Χατζή από το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Τρεις ηθοποιοί πρώτης γραμμής σε λογοτεχνικές συναντήσεις

Αυτήν την εβδομάδα δίνουμε ψηφιακό ραντεβού με το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και δύο σπουδαία λογοτεχνικά κείμενα, τα οποία ζωντανεύουν μέσα από τις φωνές τριών σημαντικών εκπροσώπων της νέας αλλά και της προηγούμενης γενιάς ηθοποιών: του Μιχάλη Σαράντη, της Αλεξίας Καλτσίκη και της Μαρίας Σκουλά.

Τρεις ηθοποιοί πρώτης γραμμής σε λογοτεχνικές συναντήσεις - εικόνα 1
© Ελίνα Γιουνανλή

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 7 μ.μ. συνεχίζονται οι διαδικτυακές Αναγνώσεις με τον «Ντετέκτιβ» του Δημήτρη Χατζή. Το έργο του εκπροσώπου του μεταπολεμικού ρεαλισμού διαβάζει η Μαρία Σκουλά. Το διήγημα ανήκει στη συλλογή «Το τέλος της μικρής μας πόλης», ο τίτλος της οποίας παραπέμπει στο θεατρικό έργο του Αμερικανού Θόρντον Ουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη», και αποτυπώνει την καθημερινότητα στους συνοικισμούς του ελληνικού Μεσοπολέμου. Η επαρχιακή κωμόπολη στην οποία τοποθετεί ο συγγραφέας τους ήρωες του αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα επτά αφηγήματα που συνθέτουν τη συλλογή. Στον «Ντετέκτιβ», το τελευταίο της σειράς, πρωταγωνιστεί ένας σύγχρονος Δον Κιχώτης, ο Θοδωράκης, ο οποίος -λάτρης των αστυνομικών μυθιστορημάτων- ακροβατεί κάπου ανάμεσα στη φαντασίωση και την πραγματικότητα προσπαθώντας να εξιχνιάσει το μυστήριο της εξαφάνισης ενός συμπατριώτη του. Το μουσικό σήμα της ηχογράφησης υπογράφει ο Νίκος Γαλενιανός.

Ακούστε την ηχογραφημένη ανάγνωση του «Ντετέκτιβ» εδώ.

Τρεις ηθοποιοί πρώτης γραμμής σε λογοτεχνικές συναντήσεις - εικόνα 2

Την Κυριακή 7 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. η Αλεξία Καλτσίκη και ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύουν τον «Γυάλινο κώδωνα» της Σύλβια Πλαθ στο πλαίσιο του θεατρικού αναλογίου των Παραβάσεων που συνεχίζουν διαδικτυακά την αναδρομή τους σε απευθείας σύνδεση από τον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καραντζά. Η εμβληματική ποιήτρια, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος, γνωστή για το εξομολογητικό της ύφος, αποτελεί μια ριζοσπαστική φωνή του γυναικείου κινήματος. Ο «Γυάλινος κώδωνας» είναι το μοναδικό της μυθιστόρημα που πρωτοεκδόθηκε με ψευδώνυμο το 1963, μερικές εβδομάδες πριν από την αυτοκτονία της συγγραφέως. Η πορεία του πρωταγωνιστή του έργου, άλλωστε, προς την διανοητική διαταραχή έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και παραλληλίζεται με την εμπειρία της ίδιας της Πλαθ. Τη μετάφραση υπογράφει η Ελένη Ηλιοπούλου, ενώ το ηχητικό περιβάλλον σχεδιάζει ο Γιώργος Πούλιος.

Παρακολουθήστε τον «Γυάλινο κώδωνα» ζωντανά εδώ και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ασπασία Κράλλη: "Οι βρικόλακες κρύβονται στην ντουλάπα σε όλες τις τάξεις και τις εποχές"

Με αφορμή τη συμμετοχή της στους "Βρυκόλακες" του Ίψεν, που ανεβαίνει στο Ελέρ (από 2/5) η σπουδαία ηθοποιός Ασπασία Κράλλη μιλά για τη δύναμη του ρόλου της κυρίας Άλβινγκ, τη σημασία του "θεάτρου της σιωπής", τη συνεργασία της με τον Κοραή Δαμάτη, αλλά και την ουσία της θεατρικής πράξης που όπως λέει "βάζει τους θεατές σε σκέψεις, σε επανεκτιμήσεις και επιβεβαιώσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
26/04/2025

Καρολίνα Μπιάνκι: 8+1 facts για τη ρηξικέλευθη Βραζιλιάνα περφόρμερ που θα δούμε για πρώτη φορά στην Αθήνα

Προκάλεσε σοκ στο Φεστιβάλ Αβινιόν, με το βιωματικό τρόπο που κατέδειξε επί σκηνής το θέμα του βιασμού και τώρα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με την παράσταση "Η νύφη και το 'καληνύχτα, Σταχτοπούτα'". Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Βραζιλιάνα καλλιτέχνιδα και την ομάδα της Cara de Cavalo.

Μία από τις πρώτες Γαλλίδες φεμινίστριες έγραψε θεατρικό για τη σκλαβιά

Το έργο έχει τίτλο "Η Σκλαβιά των νέγρων ή Το ευτυχές ναυάγιο" και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηριδανός.

Αμερικανίδα ακαδημαϊκός αποθεώνει την ελληνική εκδοχή του Όσα παίρνει ο άνεμος | Πρώτες εικόνες από την παράσταση

Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Αμερικανίδα καθηγήτρια θεάτρου Laura L. Tesman μιλά με ενθουσιασμό για την ελληνική διασκευή του "Όσα Παίρνει ο Άνεμος", χαρακτηρίζοντάς την ως μια "ισχυρή πράξη διαπολιτισμικής χειρονομίας". Μαζί, κυκλοφορούν και οι πρώτες φωτογραφίες από τη σκηνική μεταφορά του έργου.

Απαιτητικό σόλο του Βαγγέλη Στρατηγάκου στην Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών

Τον "Λόγο" του Kaj Munk ανεβάζει ο Γρηγόρης Χατζάκης στην Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών, ένα θαρραλέο υπαρξιακό κείμενο απέναντι σε έναν κόσμο που δυσπιστεί στα θαύματα. Στην παράσταση αυτή ο Βαγγέλης Στρατηγάκος έχει αναλάβει ένα απαιτητικό ερμηνευτικό εγχείρημα.

"Αμλετ" η Γουλιώτη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

Ο αγαπημένος μας πρίγκιπας και πιο σιωπηλός ήρωας του θεάτρου επιστρέφει — αυτή τη φορά με γυναικεία φωνή, μέσα από την τολμηρή επιλογή του Δημήτρη Καραντζά να εμπιστευτεί τον σαιξπηρικό Άμλετ στη Στεφανία Γουλιώτη.

24 νέες παραστάσεις έρχονται αμέσως μετά το Πάσχα

Οι απριλιάτικες παραστάσεις φέρνουν μεγάλες παραγωγές, κλασικά έργα, σύγχρονο σχολιασμό, ψυχολογικό βάθος, θρησκεία, λογοτεχνία, σατιρική ματιά και τολμηρές σκηνικές αναζητήσεις.