Τι είναι το θέατρο ντοκιμαντέρ;

Μια νέα γενιά δημιουργών εκδηλώνει ενδιαφέρον για το θέατρο ντοκιμαντέρ. Ποιοι το δημιούργησαν και ποιες δράσεις του μπορούμε να παρακολουθήσουμε;

Τι είναι το θέατρο ντοκιμαντέρ;

Είναι ερευνητικό, πειραματικό, ή το «νέο κύμα» του θεάτρου; Όπως κι αν το δει κανείς το Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ είναι ένας πόλος έρευνας, καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανάδειξης του θεάτρου ντοκιμαντέρ εντός κι εκτός συνόρων. Δημιουργήθηκε λίγο πριν την έναρξη της καραντίνας στις 10 Μαρτίου 2020, στο Café του MOMus- Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στην παρουσίαση του συμμετείχαν η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΔΘΝ και σκηνοθέτης, Μάρθα Μπουζιούρη, οι καθηγητές του Α.Π.Θ. Σάββας Πατσαλίδης και Ζωή Βερβεροπούλου, η ηθοποιός και συγγραφέας Μαρία Τσιµά και οι Κορίνα Βασιλειάδου και Χάρης Πεχλιβανίδης από την καλλιτεχνική κολεκτίβα In flux. Ο Covid-19 αναγκαστικά περιόρισε τη φόρα των δράσεων που είχαν προγραμματιστεί από το ΔΔΘΝ αλλά δεν την έκοψε. Κατά το διάστημα της καραντίνας ενεργοποίησε τα «Ημερολόγια θεάτρου» ένα πολυσυλλεκτικό, θραυσματικό ημερολόγιο-ντοκιμαντέρ από τους ανθρώπους του θεάτρου, για και πέρα από το θέατρο. Από τις 2 Απριλίου και για έξι εβδομάδες, άνθρωποι από όλα τα επαγγέλματα του θεάτρου (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, ταξιθέτες, ερευνητές, δραματουργοί, σκηνογράφοι, θεατροπαιδαγωγοί κ.α.), έγραφαν κάθε μέρα από μία σελίδα του ημερολογίου, δημιουργώντας ένα κοινό τόπο επαφής, σκέψεων και προβληματισμού.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου το Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ στήνει γέφυρα επικοινωνίας με το κοινό που θέλει να μάθει ποιες σκηνικές τεχνικές αξιοποιεί, από πού αντλεί έμπνευση ή πώς προσεγγίζει και αναδεικνύει σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Από την Παρασκευή 11 έως και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη), το ΔΔΘΝ προσκαλεί καλλιτέχνες, ερευνητές και όλους όσους αγαπούν ή θέλουν να γνωρίσουν το θέατρο ντοκιμαντέρ, να συμμετάσχουν / παρακολουθήσουν τις δράσεις του, που οργανώνονται στους παρακάτω τρεις άξονες:

1. «Meet the artist»: Έλληνες δημιουργοί του θεάτρου ντοκιμαντέρ συστήνονται μέσα από εισηγήσεις, ομιλίες και εισαγωγικά εργαστήρια, παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της δουλειάς τους. Η δράση «Meet the artist» έχει σαν στόχο να αναδείξει την ιδιαίτερη φωνή κάθε δημιουργού, προσφέροντας ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μεθόδων, προσεγγίσεων και θεματικών γύρω από το θέατρο ντοκιμαντέρ. Συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων, είναι οι Ανέστης Αζάς, Κορίνα Βασιλειάδου, Ελένη Ευθυμίου, Άρης Λάσκος, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Γεωργία Μαυραγάνη, Δημήτρης Μπαμπίλης, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Χάρης Πεχλιβανίδης και Παντελής Φλατσούσης.

2. «Stage on Screen»: Το Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ εγκαινιάζει μια πρωτότυπη σειρά προβολών βιντεοσκοπημένων παραστάσεων ντοκιμαντέρ, παρουσία των δημιουργικών συντελεστών τους. Οι προβολές, που εμπνέονται από τη φιλοσοφία του θερινού σινεμά, θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του Σεραφείου με ελεύθερη είσοδο, κλείνοντας το πρόγραμμα κάθε ημέρας. Κάθε προβολή αποτελεί αφορμή για συζήτηση μεταξύ κοινού και συντελεστών, ανοίγοντας ένα γόνιμο χώρο ουσιαστικής γνωριμίας με το θέατρο ντοκιμαντέρ, τους πρωταγωνιστές του και τη διαδικασία δημιουργίας του. Οι προβολές οργανώνονται γύρω από τη θεματική «Τοπία του πραγματικού» και περιλαμβάνουν παραστάσεις που εμπνέονται από την έννοια της πόλης ή καταπιάνονται με συγκεκριμένες περιοχές – γειτονιές της Ελλάδας.

3. «International Symposium on documentary theatre: narratives, approaches, ethics»: Οι κυρίως δράσεις του Διεθνούς Δικτύου Θεάτρου Ντοκιμαντέρ ολοκληρώνονται με το πρώτο στο είδος του διεθνές συμπόσιο. Το συμπόσιο φιλοδοξεί να τοποθετήσει την Ελλάδα στο επίκεντρο των δημιουργικών ζυμώσεων και ανταλλαγών γύρω από ένα ιδιαίτερο θεατρικό είδος, το οποίο γνωρίζει μια νέα άνθιση παγκοσμίως, επαναπροσεγγίζοντας τα περιεχόμενά του, τα αφηγηματικά του μέσα, τις μεθόδους και την κοινωνικοπολιτική του στόχευση. Το συμπόσιο θα προσκαλέσει Έλληνες αλλά και ξένους καλλιτέχνες κι ερευνητές του θεάτρου ντοκιμαντέρ, με την προοπτική εδραίωσης μιας ετήσιας διεθνούς συνάντησης που παρακολουθεί και αναλύει κριτικά και δημιουργικά τις εξελίξεις στο χώρο του θεάτρου ντοκιμαντέρ παγκοσμίως, δημιουργώντας γέφυρα επικοινωνίας με τη διεθνή σκηνή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ασπασία Κράλλη: "Οι βρικόλακες κρύβονται στην ντουλάπα σε όλες τις τάξεις και τις εποχές"

Με αφορμή τη συμμετοχή της στους "Βρυκόλακες" του Ίψεν, που ανεβαίνει στο Ελέρ (από 2/5) η σπουδαία ηθοποιός Ασπασία Κράλλη μιλά για τη δύναμη του ρόλου της κυρίας Άλβινγκ, τη σημασία του "θεάτρου της σιωπής", τη συνεργασία της με τον Κοραή Δαμάτη, αλλά και την ουσία της θεατρικής πράξης που όπως λέει "βάζει τους θεατές σε σκέψεις, σε επανεκτιμήσεις και επιβεβαιώσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
26/04/2025

Καρολίνα Μπιάνκι: 8+1 facts για τη ρηξικέλευθη Βραζιλιάνα περφόρμερ που θα δούμε για πρώτη φορά στην Αθήνα

Προκάλεσε σοκ στο Φεστιβάλ Αβινιόν, με το βιωματικό τρόπο που κατέδειξε επί σκηνής το θέμα του βιασμού και τώρα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με την παράσταση "Η νύφη και το 'καληνύχτα, Σταχτοπούτα'". Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Βραζιλιάνα καλλιτέχνιδα και την ομάδα της Cara de Cavalo.

Μία από τις πρώτες Γαλλίδες φεμινίστριες έγραψε θεατρικό για τη σκλαβιά

Το έργο έχει τίτλο "Η Σκλαβιά των νέγρων ή Το ευτυχές ναυάγιο" και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηριδανός.

Αμερικανίδα ακαδημαϊκός αποθεώνει την ελληνική εκδοχή του Όσα παίρνει ο άνεμος | Πρώτες εικόνες από την παράσταση

Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Αμερικανίδα καθηγήτρια θεάτρου Laura L. Tesman μιλά με ενθουσιασμό για την ελληνική διασκευή του "Όσα Παίρνει ο Άνεμος", χαρακτηρίζοντάς την ως μια "ισχυρή πράξη διαπολιτισμικής χειρονομίας". Μαζί, κυκλοφορούν και οι πρώτες φωτογραφίες από τη σκηνική μεταφορά του έργου.

Απαιτητικό σόλο του Βαγγέλη Στρατηγάκου στην Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών

Τον "Λόγο" του Kaj Munk ανεβάζει ο Γρηγόρης Χατζάκης στην Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών, ένα θαρραλέο υπαρξιακό κείμενο απέναντι σε έναν κόσμο που δυσπιστεί στα θαύματα. Στην παράσταση αυτή ο Βαγγέλης Στρατηγάκος έχει αναλάβει ένα απαιτητικό ερμηνευτικό εγχείρημα.

"Αμλετ" η Γουλιώτη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

Ο αγαπημένος μας πρίγκιπας και πιο σιωπηλός ήρωας του θεάτρου επιστρέφει — αυτή τη φορά με γυναικεία φωνή, μέσα από την τολμηρή επιλογή του Δημήτρη Καραντζά να εμπιστευτεί τον σαιξπηρικό Άμλετ στη Στεφανία Γουλιώτη.

24 νέες παραστάσεις έρχονται αμέσως μετά το Πάσχα

Οι απριλιάτικες παραστάσεις φέρνουν μεγάλες παραγωγές, κλασικά έργα, σύγχρονο σχολιασμό, ψυχολογικό βάθος, θρησκεία, λογοτεχνία, σατιρική ματιά και τολμηρές σκηνικές αναζητήσεις.