Συνεχής «Πορεία» ανοδική για το θέατρο του Δημήτρη Τάρλοου

Σαράντα ηθοποιοί και περφόμερ θα περάσουν από τη σκηνή του Πορεία. Ο Δημήτρης Τάρλοου ανακοίνωσε το φετινό πρόγραμμα μιλώντας με αισιοδοξία για τα 20χρόνια του θεάτρου του.

Συνεχής «Πορεία» ανοδική για το θέατρο του Δημήτρη Τάρλοου

Ένα θέατρο που ενεργοποιεί τον φανατικό θεατρόφιλο και μυεί τις νέες γενιές στη μαγεία του θεάτρου, συνεχίζει να προτείνει ο Δημήτρης Τάρλοου στο Θέατρο Πορεία. Ο κύκλος του ολοένα και διευρύνεται, όπως μας είπε ο σκηνοθέτης και ιδρυτής του θεάτρου, πριν επισημάνει πως: «Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους εμάς στο Πορεία, καθώς κλείνουμε 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα θεατρικά πράγματα του τόπου. Μέσα σ’ αυτές τις δύο δεκαετίες υλοποιήσαμε πολλούς από τους στόχους μας, με κυριότερο αυτόν της καθιέρωσης του ρεπερτορίου».

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις δυνατές επαναλήψεις που άξιζαν την προσοχή του κοινού και τρεις νέες παραγωγές. Ο αριθμός των ηθοποιών και των περφόρμερ που θα περάσουν φέτος από τη σκηνή της οδού Τρικόρφων είναι σαράντα και παράλληλα με τις παραστάσεις υπάρχουν κι άλλες δράσεις που αξίζουν της προσοχής μας. Μια από αυτές είναι η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής, που εγκαινιάζεται φέτος με υπεύθυνους δύο σημαντικούς Έλληνες δραματουργούς, τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και τον Θανάση Τριαρίδη.

Επανέρχονται δυναμικά

Συνεχής «Πορεία» ανοδική για το θέατρο του Δημήτρη Τάρλοου - εικόνα 1
«Το Ευχαριστημένο» ©Vasia Anagnostopoulou

Σε επανάληψη θα παιχτεί «Το Ευχαριστημένο», το υπέροχο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Μαρίνας Καραγάτση ένα σχόλιο στην ελληνική οικογένεια και το αναπόφευκτο της ύπαρξης-συνύπαρξής που μας συγκίνησε απεριόριστα. Αν δεν το έχετε δει εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία καθώς θα κλείσει τον επιτυχημένο τριετή κύκλο του με 13 τελευταίες παραστάσεις από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο εμβληματικός «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου επανέρχεται χωρίς τη Ζέτα Μακρυπούλια στους πρωταγωνιστές, αλλά με την Βασιλική Τρουφάκου που την αντικαθιστά. Την απαιτητική παραγωγή παρακολούθησαν πέρυσι πάνω από 35.000 θεατές και όπως μας είπε ο Δημήτρης Τάρλοου που υπέγραψε την εξαιρετική σκηνοθεσία, πέρασε και σε κάποιες ακόμα αλλαγές στο καστ, που βοήθησαν τόσο εκείνον όσο και τους ηθοποιούς να ανακαλύψουν νέες πτυχές στους χαρακτήρες και στην ατμόσφαιρα. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 9 Οκτωβρίου κι αν κρίνουμε από το περσινό sold-out είναι καλό να φροντίσετε έγκαιρα τα εισιτήρια.

Συνεχής «Πορεία» ανοδική για το θέατρο του Δημήτρη Τάρλοου - εικόνα 2
«Γιούγκερμαν» ©Vasia Anagnostopoulou

Outsider που συζητήθηκε το «Ύψωμα 731» του Άρη Μπινιάρη, μια θαρραλέα ματιά πάνω στα δεινά του πολέμου, μετά τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα παιχτεί για 10 τελευταίες παραστάσεις από τις 4 Νοεμβρίου. Ο Άρης Μπινιάρης μίλησε με συγκίνηση για τις παραστάσεις που δόθηκαν ιδιαίτερα στην Ιταλία και πριν από μερικές εβδομάδες μοιράστηκε μαζί την σπουδαία εμπειρία του, την οποία αξίζει να διαβάσετε στο κείμενο που έγραψε για το «α».

Νέα στοιχήματα

Συνεχής «Πορεία» ανοδική για το θέατρο του Δημήτρη Τάρλοου - εικόνα 3
«Δόξα κοινή» ©Vasia Anagnostopoulou

Με αφορμή την ολοκαίνουργια παραγωγή «Δόξα κοινή» ο Δημήτρης Τάρλοου μας αποκάλυψε πως μια από τις επιθυμίες του για τα επόμενα χρόνια είναι να ασχοληθεί με το ποιητικό θέατρο. Και σίγουρα, το ανέβασμα της παράστασης με κείμενα που συνέθεσε ο Στρατής Πασχάλης σηματοδοτεί μια καλή αρχή. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε το έργο ως ένα «Μεγάλο ποίημα φτιαγμένο από μεγάλα ποιήματα». Βασίζεται σ’ ένα αγαπημένο ποίημα του Δημήτρη Τάρλοου, το «Εις την οδόν των Φιλελλήνων» του Ανδρέα Εμπειρίκου, το οποίο εμπλουτίζεται με αποσπάσματα ποιημάτων κάποιων εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της ελληνικής ποίησης (Σαπφώ, Χορτάτσης, Κάλβος, Σολωμός, Καβάφης, Σεφέρης, Καρυωτάκης, Πολυδούρη, Λαπαθιώτης, Ελύτης, Καββαδίας, κ.ά.). Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 27 Ιανουαρίου με πρωταγωνιστές τους: Ηλιάνα Μαυρομάτη, Άρη Μπαλή, Γιάννη Νταλιάνη, Σίσσυ Τουμάση κ.ά.

Σημαντική στιγμή για το Πορεία πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι φέτος η συνεργασία με το Θίασο Κανιγκούντα- προτσές και συγκεκριμένα τη Μαρία Μαγκανάρη, τη σκηνοθέτιδα που έχει κάνει άλματα από την εποχή που ξεκίνησε ως συνεγάτιδα του Γιάννη Λεοντάρη. Σκηνοθέτις με ισχυρή άποψη, μετρημένη και γεμάτη ιδέες θα ανεβάσει τη «Νύχτα της Ιγκουάνα» του Τενεσί Ουίλιαμς, ένα έργο που δεν βλέπουμε συχνά ν’ ανεβαίνει στις ελληνικές θεατρικές σκηνές. Γραμμένο το 1961, θεωρείται το τελευταίο μεγάλο έργο του αμερικανού δραματουργού, το οποίο ξεφεύγει από τον ρεαλισμό και διερευνά τα ψυχικά τοπία των προσώπων μέσα απ' το συμβολικό και το μεταφυσικό στοιχείο. Πολύ ωραίο το καστ απαρτίζεται από τους Κώστα Βασαρδάνη, Θανάση Δόβρη, Ανθή Ευστρατιάδου, Βίκυ Κατσίκα, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Κεχαγιόγλου και Γιώργο Μπινιάρη. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 22 Απριλίου.

Συνεχής «Πορεία» ανοδική για το θέατρο του Δημήτρη Τάρλοου - εικόνα 4
«Heliotopia» ©Vasilis_Antonopoulos

Μια ακόμα νέα παράσταση-δρώμενο που φιλοξενήσει το Πορεία είναι το «Heliotopia». Μια παράσταση της Κορίνας Κόκκαλη, αποτυπώνει το βίωμα της απώλειας και την δύναμη που απαιτείται για να συνεχίσουμε τη ζωή μας ή να την χτίσουμε από την αρχή. Στις 16, 17, 23 & 30 Δεκεμβρίου στη σκηνή θ’ ακολουθήσουμε τη σωματική αφήγηση της Μελίσσα (Ειρήνη Φαναριώτη), μέσα σ’ ένα διαρκή διάλογο με ζωντανή μουσική (Κατερίνα Πολέμη) και τις ηχογραφημένες φωνές των γυναικών από το Δίκτυο «Μέλισσα».

Μια καινοτόμα κίνηση δημιουργίας

Συνεχής «Πορεία» ανοδική για το θέατρο του Δημήτρη Τάρλοου - εικόνα 5
©Vasia Anagnostopoulou

Τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής εγκαινιάζει φέτος στο Πορεία με υπεύθυνους δύο σημαντικούς Έλληνες δραματουργούς, τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και τον Θανάση Τριαρίδη. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που απαντά στο αίτημα του ελληνικού θεάτρου για την τόνωση της σύγχρονης θεατρικής γραφής και θεωρούμε δεδομένο ότι από τους κόλπους του θα προκύψουν νέες συγγραφικές φωνές. Οι δύο συγγραφείς εργάζονται παράλληλα για αρκετό καιρό στον τομέα αυτό, σε διάφορα Εργαστήρια Θεατρικής Γραφής (Χατζηγιαννίδης: Εθνικό Θέατρο/ Ίδρυμα Κακογιάννης/ «Σχόλη» Εκδόσεων Πατάκη/ Ανοιχτό Πανεπιστήμιο - Τριαρίδης: Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard/ Ίδρυμα Κακογιάννης/ Εργαστήρια Πυροδότησης Ευρασίας). Η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους μεταξύ τους ετήσιους κύκλους (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Φυσικά, δεν θα λείψουν οι παράλληλες εκδηλώσεις που οργανώνει το θέατρο, συζητήσεις, ανοιχτές πρόβες, φιλοσοφικά brunch, μουσικές παραστάσεις, και πολλά άλλα!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Χριστούγεννα με Παπαδιαμάντη: Ο Θανάσης Σαράντος επιστρέφει με τον "Αμερικάνο"

Τέσσερις παραστάσεις στο Θέατρο Ροές σας περιμένουν για να ταξιδέψετε με το αριστουργηματικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, "Ο Αμερικάνος", σε ερμηνεία Θανάση Σαράντου. Αξιοποιήστε την ειδική τιμή προπώλησης €10 για όλες τις παραστάσεις έως τις 28 Δεκεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/12/2025

"Καραμέλες Ούζου": "Δοκιμάστε" την σπαρταριστή κωμωδία μυστηρίου με το ανατρεπτικό φινάλε!

Το έργο του Γιάννη Γαλανόπουλου, με τον Σταύρο Νικολαΐδη και τον Βασίλη Κούκουρα, γεμίζει γέλιο τα Δευτερότριτά μας στο Από Μηχανής Θέατρο.

6 κωμωδίες που δεν πρέπει να χάσετε

Από τον κλασικό Μολιέρο ως το ελληνικό θέατρο του 21ου αι., αυτές οι κωμωδίες δεν προσφέρουν μόνο ανάλαφρες στιγμές αλλά και την απόδειξη πως το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος για να ειπωθούν τα πιο σοβαρά πράγματα.

Χριστουγεννιάτικη προσφορά για τις έξι τελευταίες παραστάσεις του "Match"

Η Χριστουγεννιάτικη προσφορά για τις έξι τελευταίες παραστάσεις του "Match" είναι μια ιδανική ευκαιρία να ζήσουμε μια σύγχρονη, ανατρεπτική κωμωδία που μιλά για τον έρωτα, την τεχνολογία και τη δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης.

"Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας": Η ιστορία μιας νεαρής που αγωνίζεται να αμφισβητήσει το άδικο

Η ελληνική θεατρική σκηνή υποδέχεται για πρώτη φορά το "Le Consentement" της Vanessa Springora. Με τίτλο "Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας" και σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου, η παράσταση φωτίζει εξουσία, ευαλωτότητα και τα όρια της συναίνεσης μέσα από ζωντανή αφήγηση και μουσική.

Ποια είναι τα κορίτσια που έρχονται "Με δύναμη από την Κηφισιά" στον Σταθμό;

Ποιοι είναι οι τέσσερις γυναίκες πίσω από τις ιστορίες, τα πάθη και τα μυστικά της Κηφισιάς; Στο "Με δύναμη από την Κηφισιά" του Δημήτρη Κεχαΐδη, οι ηθοποιοί μοιράζονται πώς οι ρόλοι τους έγιναν προσωπική υπόθεση, ανακαλύπτοντας μέσα από τις ηρωίδες τις δικές τους αλήθειες και αδυναμίες.

Ακύλλας Καραζήσης: "Τα ‘Χρόνια’ της Ανί Ερνό λένε αυτά που δεν αρθρώνονται"

Με αφορμή το πρώτο ανέβασμα του εμβληματικού μυθιστορήματος "Τα χρόνια" της νομπελίστριας Ανί Ερνό, μιλήσαμε με τον Ακύλλα Καραζήση για τη θεατρική παράσταση στο θέατρο Θησείον, το "Όταν έκλαψε ο Νίτσε" και την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.