Κορνέλ Μουντρούτσο: Βάζοντας την κοινωνία στο μικροσκόπιο

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον Ούγγρο σκηνοθέτη που μοιράζεται εξίσου ανάμεσα στον κινηματογράφο και στο θέατρο και τι θα δούμε στην «Απομίμηση ζωής», την παράσταση με την οποία επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Κορνέλ Μουντρούτσο: Βάζοντας την κοινωνία στο μικροσκόπιο

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον Ούγγρο σκηνοθέτη που μοιράζεται εξίσου ανάμεσα στον κινηματογράφο και στο θέατρο και τι θα δούμε στην "Απομίμηση ζωής", την παράσταση με την οποία επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών ­(Πειραιώς 260, 20-22/6).

Κορνέλ Μουντρούτσο: Βάζοντας την κοινωνία στο μικροσκόπιο - εικόνα 1

Ο 43χρονος Ούγγρος σκηνο­θέτης με σπουδές κινηματογράφου και θεάτρου, αν και στη χώρα μας είναι γνωστός κυρίως από τις ταινίες του –με σημαντικότερη τον βραβευμένο στις Κάνες "Λευκό Θεό"–, κάνει θέατρο εδώ και μία δεκαπενταετία. Μετράει συνεργασίες με σημαντικούς θεατρικούς φορείς –Krétakör Theatre (Βουδαπέστη), Εθνικό Θέατρο Ουγγαρίας, Thalia Theater (Αμβούργο), Schauspiel του Ανόβερο–, ενώ από το 2009 ηγείται μαζί με την Ντόρα Μπούκι του ανεξάρτητου σχήματος Proton Theatre.

Ο κοινωνικοπολιτικός προσανατολισμός του έργου του –θεατρικού και κινηματογραφικού– είναι φανερός. Ρατσισμός, προσφυγικό, μειονότητες, διακρίσεις είναι τα θέματα που τον απασχολούν, τα οποία όμως ενδύει με έντονα αλληγορικά και φαντασιακά στοιχεία που έχουν διαμορφώσει την προσωπική καλλιτεχνική του σφραγίδα. Στις θεατρικές δουλειές του βασίζεται ιδιαίτερα στην αρχή της ομαδικότητας, καθώς συνεργάζεται πάνω κάτω με τους ίδιους­ ηθοποιούς και μαζί τους συνδημιουργεί τις παραστάσεις, με βάση μια ιδέα ή ένα θέμα που τους απασχολεί. Εξάλλου, από τις δέκα παραγωγές που έχει παρουσιάσει το Proton Theatre (οι επτά σε δική του σκηνοθεσία), κάποιες εμπνέονται από λογοτεχνικά κείμενα, όμως καμία δεν αφορά το ανέβασμα συγκεκριμένου θεατρικού έργου.

Eξάλλου, έχουμε ήδη δει θεατρική δουλειά του, όταν ήρθε με το "Frankestein-Project", στο φεστιβάλ Transitions της Στέγης, το φθινόπωρο του 2015. Η "Απομίμηση ζωής", παραγωγή του 2016 και η μόνη μη γερμανική παράσταση που έχει προταθεί ποτέ για το θεατρικό βραβείο Faust, χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο ως "υπερρεαλιστικό αριστούργημα", "ποιητικό και πολιτικό συμβάν", θέατρο ισάξιο "της δύναμης της φύσης". Η βίαιη συμπλοκή δύο νεαρών Ρομά σε λεωφορείο της Ουγγαρίας­ αποτέλεσε το έναυσμα της παράστασης.

Καφκικές καταστάσεις, ένα δυνατό plot twist κι ένα σκηνικό που έχει συζητηθεί όσο λίγα­ χρησιμοποιούνται για να συνθέσουν μια προσωπική ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα ρημαγμένο σπίτι της Βουδαπέστης μεταξύ της ενοίκου και του ιδιοκτήτη που έχει καταφθάσει για να της κάνει έξωση, αλλά ανοίγεται σε μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τις αιτίες της βίας, τη δυνατότητα του ανθρώπου να ορίζει ή όχι τη μοίρα του και τη θέση των μειονοτήτων στην όλο και πιο εξτρεμιστική Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τρεις "Ήρωες" καταλαμβάνουν το θέατρο Από Μηχανής

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το συγκινητικό έργο του Ζεράλντ Σιμπλερά, που σκηνοθετεί ο Δημήτης Μυλωνάς με μια δυνατή πρωταγωνιστική τριάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
06/10/2024

Η "Προδοσία" του Χάρολντ Πίντερ έρχεται στο Διάχρονο Θέατρο

Τον Νοέμβριο οι Βύρων Κολάσης, Κώστας Μπίγαλης και Έμμυ Δημητρακοπούλου μοιράζονται τις τρεις πλευρές ενός ερωτικού τριγώνου στο ευφυές έργο του Νομπελίστα συγγραφέα, που εξελίσσεται -με κινηματογραφική δομή- μέσα από ένα παιχνίδι με το χρόνο και τη μνήμη.

Ο "Μπογιατζής" συνεχίζει ακάθεκτος

Η θεότρελη κωμωδία του Άγγλου ηθοποιού και θεατρικού συγγραφέα Ντόναλντ Τσέρτσιλ, "Ο μπογιατζής", συνεχίζεται στο θέατρο Αυλαία σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου.

O Κώστας Κουτσολέλος και η Δώρα Στυλιανέση γράφουν για "Το παλτό και μία ιστορία υδρωπικίας"

Ο Κώστας Κουτσολέλος και η Δώρα Στυλιανέση ηθοποιοί αυτό-σκηνοθετούμενοι, καλλιτέχνες αυτό-διαχειριζόμενοι και, πρωτίστως, χωρίς να φοβούνται τον αυτοσαρκασμό μας λένε τις σκέψεις τους για την παράσταση "Το παλτό και μία ιστορία υδρωπικίας", που έρχεται στο Bios Basement (από 17 Οκτωβρίου).

Κωνσταντίνος Ασπιώτης: "Η ‘Κόρη του λοχαγού’ είναι η ιστορία μιας επανάστασης της αγάπης"

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μάς λέει όσα δεν ξέρουμε για την "Κόρη του λοχαγού" του Πούσκιν με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης στις 23/10 στο Σύγχρονο Θέατρο, ενώ μιλάει και για τη συνεργασία του με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στο "The Humans".

Δέκα επιτυχημένες παραστάσεις μετακομίζουν!

Σε νέα στέγη θα παίζονται δέκα παραστάσεις που έρχονται δυναμικά από τις προηγούμενες σεζόν.

Το θέατρο Σημείο γεμίζει "αστΕΡΩΣκονη", ένα σκηνικό έρωτα και κοσμογονίας

Εσείς πότε ερωτευτήκατε για τελευταία φορά, μας ρωτάει η Χριστίνα Ματθαίου με αφορμή τη νέα της παράσταση για την αρχαιότερη ιστορία σύγκρουσης, αυτή της ύλης που αφήνουν πίσω τους τα ερωτευμένα σώματα.