Προβολές για τις συνέπειες της περιβαλλοντικής κρίσης στo Snehta Residency

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικών φιλοξενιών SAIR.

Γιώργος Δρίβας KEPLER Γιώργος Δρίβας ,«KEPLER» (στιγμιότυπο)

Το Snehta Residency, στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικών φιλοξενιών SAIR (Sustainability is the Air), διοργανώνει την Πέμπτη 14 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ., βραδιά προβολών με κεντρική ιδέα το θέμα της περιβαλλοντικής κρίσης και των συνεπειών της στις σύγχρονες ή και μελλοντικές κοινωνίες. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την επιμέλεια του Αύγουστου Βεϊνόγλου και της Ματίνας Χαραλάμπη.

Τέσσερις καλλιτέχνες, διαφορετικών εθνικοτήτων, προσεγγίζουν, μέσα από το δικό του πρίσμα ο καθένας, ζητήματα σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή, την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και τις πιθανές επιπτώσεις τόσο στο ανθρώπινο είδος όσο και στο ζωικό και φυτικό βασίλειο.

Ο Γιώργος Δρίβας, ελληνικής καταγωγής, στη μικρού μήκους ταινία του Kepler  κατασκευάζει ένα δυστοπικό αρχιτεκτονικό μόρφωμα, τοποθετημένο χρονικά στο μεταίχμιο παρόντος και μέλλοντος, όπου οι συνθήκες διαβίωσης λόγω μιας οικολογικής καταστροφής μοιάζουν μάλλον δυσοίωνες.

Η Bryony Dunne, ιρλανδικής καταγωγής, στο Killing the Messengers, μέσα από ένα αμάλγαμα αρχαιοελληνικής μυθολογίας και σύγχρονης ορνιθολογίας, παρακολουθεί τη μελέτη μιας ομάδας επιστημόνων στο νησί των Αντικυθήρων πάνω σε μια ομάδα αποδημητικών πτηνών που φέρεται να μπορούν να λειτουργήσουν ως πληροφοριοδότες/δείκτες περιβαλλοντικής μόλυνσης. 

H Catriona Gallagher, βρετανικής καταγωγής, ανακαλύπτει κατά τις περιηγήσεις της στην Αθήνα, το περδικάκι, ένα μικρό φυτό που φύεται παρασιτικά θα λέγαμε, σε μικρές ρωγμές του αστικού ιστού, σε κενά που αφήνει το τσιμέντο και η άσφαλτος. Μπορεί αυτό να αποτελέσει μια αλληγορία ενός ελπιδοφόρου μηνύματος άραγε;

Τέλος, η Doreida Xhogu, αλβανικής καταγωγής, μεταφέρει το θεατή στο χωριό της, στην περιοχή της Σελενίτσα, και στο άλλοτε ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους ορυχείο πίσσας. Η κάμερα ακολουθεί την καλλιτέχνη στη διαδικασία κατασκευής μιας σειράς γλυπτών από κορμούς δέντρων που έχουν απομείνει σε ένα καμένο δάσος, εμβαπτισμένους στην πίσσα και μεταβεβλημένους σε μεγάλων διαστάσεων αναθηματικά κεριά. Στο βάθος ηχεί το παιδικό τραγούδι Qengjat e Vegjel (απ’ όπου και ο τίτλος του βίντεο).
  
Θα ακολoυθήσει συζήτηση με τους καλλιτέχνες.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για κράτηση θέσης πατήστε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Snehta Residency

Δροσοπούλου 47, Κυψέλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος": Παρουσίαση του βιβλίου στο καφέ των εκδόσεων Εύμαρος

Οι εκδόσεις Εύμαρος και οι εκδόσεις Τόπος προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη, που θα γίνει παρουσία της Μάγδας Φύσσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Μόλις "έπεσε" η "Ύπουλη νύχτα" του Αντώνη Ζαΐρη

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ενύπνιο η νέα ποιητική συλλογή που είναι ντυμένη με λέξεις που πιθανόν να χάνονται με το φως της μέρας.

Το Hunny Bunny υποδέχεται το "Εκεί που σκάει το Ρήμα"

Το μπαρ θα φιλοξενήσει την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Μιχάλη Τσιανίκα.

"Στην πόρτα": Αυτό είναι το νέο βιβλίο των εκδόσεων Ποταμός

Κυκλοφόρησε μόλις από τον εκδοτικό οίκο η νουβέλα του Κώστα Μίντζηρα.

ΑI Translation Slam: Τεχνητή νοημοσύνη Vs μεταφραστές στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Ινστιτούτο προσκαλεί το κοινό σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό λογοτεχνικής μετάφρασης. Είσοδος ελεύθερη.

Από τη χουντική βαρβαρότητα στην αδέσμευτη σκέψη: Νέα έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ

Το αφιέρωμα συνδιοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο της ΕΡΤ.

ΕΜΣΤ & Εθνική Πινακοθήκη τιμούν την ιστορική γκαλερίστα και ιδρύτρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Αιθουσών Τέχνης, Τζούλια Δημακοπούλου

Το αφιέρωμα είναι η πρώτη κοινή δράση μεταξύ των δύο μουσείων στο πλαίσιο του δημοσίου προγράμματός τους.