11 πεντανόστιμες στάσεις στο Λασίθι

Στην ανατολική Κρήτη, η γεύση προσεγγίζεται διαφορετικά, με αυτές τις ταβέρνες και τα εστιατόρια να το επιβεβαιώνουν.

Εστιατόρια και ταβέρνες στο Λασίθι: 11 must στάσεις για το καλοκαίρι του 2024

Είναι κάτι παραπάνω από γνωστό πως η Κρήτη αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό γευστικό σύμπαν. Ο ανατολικότερος νομός της είναι από την πλευρά του ένας από εκείνους τους ιδιαίτερους μικρόκοσμους που συνθέτουν το sui generis γαστρονομικό προφίλ του νησιού. Πήραμε πρόσφατα μία αρκετά αντιπροσωπευτική γεύση και προτείνουμε ανεπιφύλακτα εστιατόρια και ταβέρνες στο Λασίθι, σαν τα παρακάτω.

Bacchus @Minos Beach Art Hotel, 'Αγιος Νικόλαος 

Εστιατόρια και ταβέρνες στο Λασίθι_Bacchus @Minos Beach 1
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια και ταβέρνες στο Λασίθι_Bacchus @Minos Beach 2
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια και ταβέρνες στο Λασίθι_Bacchus @Minos Beach 3
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Xαλαρή ατμόσφαιρα κάτω από το ξύλινο σκέπαστρο με θέα στους περιποιημένους κήπους του Minos Beach, κι ένα μενού με πιάτα-εκπλήξεις, ελληνικών αποχρώσεων. Η σεφ Πόπη Κουρκουτάκη εμπνέεται κυρίως από την κουζίνα του τόπου της και δημιουργεί εντυπωσιακά σε γεύση και εμφάνιση πιάτα, όπως ο κεφτές από ξινόχοντρο γεμιστός με κατσικάκι τσιγαριαστό ή τα χειροποίητα σιουφιχτά με κωλοχτύπα και μπισκ αστακού. Ενδιαφέροντα επιδόρπια και πολύ καλή λίστα κρασιών.

Dionysos @Εlounda Beach Hotel & Villas, Ελούντα

Εστιατόρια στην Ελούντα_Dionysos @Elounda Beach 1
​​© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια στην Ελούντα_Dionysos @Elounda Beach 3
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια στην Ελούντα_Dionysos @Elounda Beach 2
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Απλωμένες ροτόντες με λινά τραπεζομάντηλα κάτω από τα δέντρα, φόντο το λευκό εκκλησάκι και οι πέτρινες καμάρες, σ΄ένα σκηνικό που εκπέμπει ρομαντισμό με κοσμοπολίτικη εσάνς. Απόλυτα ταιριαστή στο περιβάλλον η κουζίνα του βραβευμένου Albert Hazma, με ευφάνταστα, φινετσάτα πιάτα και εκλεκτά υλικά σε άψογες παρασκευές, που συχνά ενσωματώνουν ένα ενδιαφέρον απωανατολίτικο touch. Άψογο σέρβις στο επίπεδο του χώρου και εκλεκτό wine pairing από την πλούσια κάβα του καταξιωμένου ξενοδοχείου.  

Ferryman, Ελούντα

Τραπέζια πάνω στο κύμα, με θέα το λιμανάκι και τον κόλπο της Ελούντας κι απέναντι η ανοιχτή κουζίνα του Ferryman, με τις κατσαρόλες να σιγοβράζουν πάνω στις παραστιές και τα φρέσκα κηπευτικά στα καλάθια.

Εστιατόρια και ταβέρνες στην Ελούντα_Ferryman 1
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια και ταβέρνες στην Ελούντα_Ferryman 3
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια και ταβέρνες στην Ελούντα_Ferryman 2
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια και ταβέρνες στην Ελούντα_Ferryman 4
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Ο Ferryman Άκης Σφυρογιαννάκης επιλέγει εκλεκτά τοπικά υλικά από δικούς του παραγωγούς και η ομάδα της κουζίνας μαγειρεύει γεύσεις ατόφιας παράδοσης της ανατολικής Κρήτης, όπως ο τράγος με ντομάτα και φρέσκα φασολάκια στην παραστιά, το μελωμένο κατσικάκι με χειροποίητες μακαρούνες, το ψάρι ημέρας με άγρια χόρτα στον ξυλόφουρνο. Το γαλακτομπούρεκο ψημένο στον ξυλόφουρνο με παγωμένο κατσικίσιο γιαούρτι θα κλείσει επάξια μια κρητική γευστική πανδαισία.

La Bouillabaisse @Minos Beach Art Hotel, 'Αγιος Νικόλαος 

Εστιατόρια στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης_La Bouillabaise @Minos Beach 3
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης_La Bouillabaise @Minos Beach 2
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης_La Bouillabaise @Minos Beach 1
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Ανανεωμένο φέτος το βραδινό εστιατόριο του Minos Beach Art Hotel, που σερβίρει από την ανακαινισμένη και ανανεωμένη κουζίνα του στη σαγηνευτική βεράντα, με amusebouche την όμορφη θέα στον κόλπο του Μιραμπέλου. Ο έμπειρος σεφ Κυριάκος Μυλωνάς παρουσιάζει μία κάρτα σύγχρονη, με αρκετά στοιχεία ελληνικότητας και νόστιμες προτάσεις όπως το καρέ αρνιού με κρούστα μυρωδικών και βερίκοκο, την καραβίδα με κρέμα σελινόριζας και το ριζότο με κόκκινες γαρίδες και αυγοτάραχο.

Αγία Παρασκευή, Ιεράπετρα

Εστιατόρια και ταβέρνες στο Λασίθι_Αγία Παρασκευή 1
© Ντίνα Γκρουμούτη

Εστιατόρια και ταβέρνες στο Λασίθι_Αγία Παρασκευή 2
© Ντίνα Γκρουμούτη

Εστιατόρια και ταβέρνες στο Λασίθι_Αγία Παρασκευή 5
© Ντίνα Γκρουμούτη

Εστιατόρια και ταβέρνες στο Λασίθι_Αγία Παρασκευή 3
© Ντίνα Γκρουμούτη

Μακριά από τον πολιτισμό έξω από την Ιεράπετρα σε ένα μικρό χωριό η Αγία Παρασκευή κάτω από τη σκιά των πλατάνων και ένα ποταμάκι να σκορπάει την κελαριστή μουσική του σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα με γεύση. Απλά και χωρίς κοσμικότητες.

Ocean Restaurant @Daios Cove Luxury Resort & Villas, 'Αγιος Νικόλαος 

Εστιατόρια στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης_Ocean @Daios Cove 1
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης_Ocean @Daios Cove 2

Εστιατόρια στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης_Ocean @Daios Cove 3
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Πάντοτε με high end αισθητική και ατμόσφαιρα σιωπηλής πολυτέλειας, το εστιατόριο του Daios Cove "τρέχει" υπό την ομάδα του Ducasse Conseil, που εμπνέεται από τη μεσογειακή γαστρονομική κουλτούρα. Οι σεφ Μάριος Πετράκης και Άγγελος Γενιατάκης εκτελούν με ακρίβεια, σε ένα μιξ τεχνικής και ποιοτικής πρώτης ύλης.

Piato, 'Αγιος Νικόλαος

Σε νέο σημείο εδώ και μερικούς μήνες και αισθητά ανανεωμένο το δημοφιλές εστιατόριο του Αγίου Νικολάου συνεχίζει να υπηρετεί τη σύγχρονη ελληνική γεύση με τονισμένο το κρητικό στοιχείο ως προς τις συνταγές και τα υλικά. Στην κουζίνα του, ο έμπειρος σεφ Αλέξανδρος Κιουσάμπας (για χρόνια στενός συνεργάτης του σπουδαίου Γιάννη Μπαξεβάνη). Έξτρα πόντοι για τη φροντισμένη και ολόδροση αυλή.

Old Mill @Elounda Mare Hotel, Ελούντα

Το κλασάτο εστιατόριο του Elounda Mare απλώνει τα τραπέζια του γύρω από την παλιά μυλόπετρα, σε μια δεντροσκέπαστη αυλή με θέα θάλασσα μέσα από τις φυλλωσιές και υπό τους ήχους του πιάνου. Στο μενού, κλασικές κρητικές γεύσεις αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον με τη διακριτικά ανανεωτική ματιά του σεφ Σταύρου Κοκκινάκη, ενώ δεν λείπουν και πιο δημιουργικές προτάσεις, με ελληνικό άρωμα.

Εστιατόρια στην Ελούντα_Old Mill @Elounda Mare 1
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια στην Ελούντα_Old Mill @Elounda Mare 2
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια στην Ελούντα_Old Mill @Elounda Mare 3
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Χεράκι κουνελιού στη γάστρα με χαρουπόμελο και ανθότυρο, κρητική μακαρούνα αστακού με καραβίδα σωτέ, γαμοπίλαφο του σεφ με άγριο αρνάκι και στακοβούτυρο. Ο έμπειρος sommelier προτείνει wine pairing επιπέδου από μια κάβα ονομαστή για το επίπεδό της.  

Pelagos Seaside Restaurant, Κουτσουνάρι

Με την παραλία του Κουτσουναρίου και την απεραντοσύνη του Λιβυκού πελάγους στο πιάτο, το ανοιχτόκαρδο, φωτεινό και εκλεπτυσμένο εστιατόριο των αδερφών Τζωρτζάκη αποτελεί προορισμό στη νοτιοανατολική Κρήτη. Ο σεφ Ανδρέας Ντούγιας προσεγγίζει δημιουργικά την κρητική και την ελληνική κουζίνα, με πιάτα που έχουν άγγιγμα μεσογειακό και σοβαρή επένδυση σε καλή πρώτη ύλη.

Διαβάστε Επίσης

Taverna @Daios Cove Luxury Resort & Villas, 'Αγιος Νικόλαος

Εστιατόρια στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης_Taverna @Daios Cove 3
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης_Taverna @Daios Cove 4
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης_Taverna @Daios Cove 2
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης_Taverna @Daios Cove 1
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Στη βραβευμένη Taverna του, το Daios Cove καταθέτει τη δική του οπτική στην ελληνική κουζίνα, εμπλουτισμένη με τοπικά twists, υπό τον πολύ καλό σεφ Κωνσταντίνο Μάνδυλα. Κλασικές συνταγές ρετουσάρονται με μοντέρνα ματιά, σε ένα αποτέλεσμα που παντρεύει τεχνική και νοστιμιά. Καταπληκτική δουλειά και στα γλυκά από την εξαιρετικά ταλαντούχα pastry chef Μαργαρίτα Μάινα.

The Yacht Club @ Elounda Mare Hotel, Ελούντα

Εστιατόρια στην Ελούντα_The Yacht Club @Elounda Mare 1
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια στην Ελούντα_The Yacht Club @Elounda Mare 3
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Εστιατόρια στην Ελούντα_The Yacht Club @Elounda Mare 2
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Η όμορφη βεράντα του Elounda Mare επιβλέπει αφ' υψηλού την παραλία του ξενοδοχείου και υποδέχεται τον επισκέπτη σε ένα άνετο και χαλαρό περιβάλλον. Στην κουζίνα του Yacht Club, ο σεφ Σταύρος Κοκκινάκης ακολουθεί μία μοντέρνα ελληνική μαγειρική φιλοσοφία, στην οποία επισυνάπτει αρκετές κρητικές πινελιές, πάντοτε με εκλεκτές πρώτες ύλες. Δοκιμάζεις οπωσδήποτε εξαιρετικό ξινόχοντρο με καραβίδες και σκιουφιχτά του Κρούστα με μοσχαρίσιο ταρτάρ και καλοκαιρινή τρούφα. Θαυμάσια οινική βοήθεια από τον σομελιέ Χαράλαμπο Παπαδάτο.

> Μπορείς να δεις ακόμη περισσότερα εστιατόρια της Κρήτης εδώ.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.