Η Τσικνοπέμπτη επιβάλλει παράδοση και στο ποτήρι

Το καρνιβορικό γευστικό πανηγύρι απαιτεί pairing α λα γκρεκ με εκλεκτά αποστάγματα.

Δεκαράκι Τσικνοπέμπτη 2025

Δεν μιλάμε απλά για μια μέρα γεμάτη φαγητό και ποτό, αλλά μια γιορτή με ρίζες που χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Στην ουσία, η Τσικνοπέμπτη είναι ένα παγανιστικό ξεσάλωμα που συνδέεται με αρχαία διονυσιακά έθιμα, γεμάτο γλέντι, μεταμφιέσεις και αστείρευτο κέφι. Οι παρέες οργανώνουν από νωρίς τα σχέδιά τους για τη μεγάλη ημέρα, διαλέγοντας με προσοχή τόσο τις λιχουδιές που θα ψήσουν όσο και τα ποτά που θα τις συνοδεύσουν.

Είτε απολαμβάνει κανείς ένα καλοψημένο κομμάτι κρέας με ένα ποτήρι τσίπουρο, είτε χορεύει στους ρυθμούς της αποκριάς, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί μια ημέρα χαράς και παράδοσης. Είναι η γιορτή που φέρνει κοντά φίλους και οικογένειες, γεμίζοντας τα τραπέζια με νοστιμιές και τις καρδιές με αναμνήσεις. Και καθώς η τσίκνα σκεπάζει τις γειτονιές, ένα είναι σίγουρο: Πρόκειται για μια καρνιβορική φιέστα που απαιτεί εκλεκτή παρέα. 

Ταβέρνες για κρέας | Τσικνοπέμπτη Wood

Δεκαράκι

Διόλου τυχαία αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες ημέρες της ελληνικής παράδοσης, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της μεγάλης αποκριάτικης εορτής, προετοιμάζοντας μικρούς και μεγάλους για την περίοδο της Σαρακοστής. Σε κάθε γωνιά της χώρας, οικογένειες και παρέες συγκεντρώνονται για να απολαύσουν μια γιορτή γεύσεων, μουσικής και κεφιού.

Χοιρινά σουβλάκια μαριναρισμένα

Την Τσικνοπέμπτη, το κρέας έχει την τιμητική του. Από ζουμερά μπριζολάκια και παραδοσιακά σουβλάκια μέχρι λαχταριστά λουκάνικα και κοκορέτσια, οι σχάρες γεμίζουν με κάθε λογής ψητά. Στο πλάι τους, ιδιαίτερες πίτες, σαλάτες και λαχταριστές -όσο και απαραίτητες- αλοιφές.

Κάπου εδώ, τίθεται η κομβική ερώτηση: "Πού να πάω την Τσικνοπέμπτη;". Σε περίπτωση λοιπόν που είχες αναρωτηθεί ποια είναι εκείνα τα μέρη που τικάρουν όλα τα παραπάνω κουτάκια, σου δίνουμε κάποιες ιδέες ώστε να γνωρίζεις προς τα πού να κατευθυνθείς. 

Το "Θεραπευτήριο" (Καλλισθένους & Κυδαντιδών 41, Ανω Πετράλωνα, τηλ. 210 3412538) πιάνει πόστο σε μια γειτονιά που αποπνέει οικειότητα και φημίζεται για τα μεζεδοπωλεία και τις ταβέρνες της - τα Άνω Πετράλωνα. Ζεστή ατμόσφαιρα και ποιοτικά μεζεδάκια, μαζί με  ωραία κρέατα συνθέτουν το παζλ της επιτυχίας εδώ. 

Σε μία όχι πολύ μακρινή από εκεί περιοχή, την Καλλιθέα, η "Ραμόνα" (Μίνωος 11-13, Καλλιθέα, τηλ. 210 9515952) υπηρετεί απόλυτα το ρόλο του κουτουκιού της γειτονιάς, σε ένα σκηνικό που θυμίζει παλιά ελληνική ταινία. Τα κρεατικά της δικαιολογούν τη φήμη τους, όπως και οι μερακλίδικοι μεζέδες της. 

Κλείνοντας την τριλογία των προτάσεων, η "Μυκηνών Γωνία" (Μ. Αλεξάνδρου 97 και Μυκηνών, Κεραμεικός, τηλ. 210 3422377) συστήνεται ως ένα μοντέρνο καφενείο/ τσιπουράδικο, από εκείνα που σε κερδίζουν αμέσως με τη θερμή τους ατμόσφαιρα και το παρεΐστικο κλίμα. Τα μεζεδάκια εδώ είναι top, όπως επίσης και οι καρνιβορικές προτάσεις.

Δεν υπάρχει όμως επιτυχημένη Τσικνοπέμπτη χωρίς το κατάλληλο συνοδευτικό ποτό, καθώς ως γνωστόν όταν τα ποτήρια γεμίζουν με τσίπουρο, μπλέκονται οι παρέες, τα γέλια, τα τσουγκρίσματα. Γιατί μπορεί να μπλέκουμε γιορτές και γεύσεις, αλλά για το τσίπουρο επιλέγουμε εκείνο που όλα τα μπλέκει εκτός από τα σταφύλια του. Μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι. 

Δεκαράκι Μόνο!

Όταν μιλάμε για εκλεκτό τσίπουρο, η πρώτη σκέψη είναι το Δεκαράκι, που έφερε την επανάσταση στον χώρο του, δημιουργώντας την πρώτη οικογένεια μονοποικιλιακών αποσταγμάτων, προσφέροντας μια ανώτερη εμπειρία απόλαυσης.

Το Δεκαράκι Μοσχάτο ξεχωρίζει για το εκρηκτικό του άρωμα, το Δεκαράκι Μαλαγουζιά για την κομψότητα και την ανθική του φύση, ενώ το Δεκαράκι Ροδίτης Αλεπού κερδίζει με τη φρουτώδη φρεσκάδα του. Χάρη στη διαδικασία της πολλαπλής επαναπόσταξης σε παραδοσιακούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, το Δεκαράκι καταφέρνει να αναδείξει τα αρώματα της κάθε ποικιλίας, προσφέροντας μια αυθεντική και ισορροπημένη γευστική εμπειρία με μακρά επίγευση.

Δεκαράκι

Το τσίπουρο Δεκαράκι απολαμβάνεται ιδανικά δροσερό, στους 8-10°C, και συνοδεύει άριστα τα εκλεκτά εδέσματα της Τσικνοπέμπτης. Το Δεκαράκι Μοσχάτο ταιριάζει υπέροχα με πικάντικα κρεατικά όπως απάκι και λουκάνικα, το Δεκαράκι Μαλαγουζιά αναδεικνύει τη γεύση των θαλασσινών και των παστών ψαριών, ενώ το Δεκαράκι Ροδίτης Αλεπού δένει αρμονικά με τηγανητά. 

Περισσότερες πληροφορίες

Ραμόνα

Μίνωος 11-13, Καλλιθέα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στάσεις για δυο κουβέντες και κάτι να τσιμπολογήσεις μετά μουσικής στον Βοτανικό

Γειτονιά με ανοιχτόκαρδα στέκια, νόστιμο φαγητό και ειλικρινές socializing.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
24/04/2025

Lewis Hamilton και Leonardo DiCaprio έφτιαξαν vegan burgerάδικα. Δεν πήγε πολύ καλά αυτό.

Μετά από 6 χρόνια εστιατορικής παρουσίας, η αλυσίδα Neat Burger ετοιμάζεται να κλείσει.

Πού να φας μετά το Πάσχα: 5 στάσεις για ελαφρύ γεύμα στην Αθήνα

Σαλάτες, wraps, smoothies, μπολ σε περιμένουν, για την επανένταξη μετά τις κραιπάλες της Λαμπρής.

Antonio Bachour, πώς νιώθεις ως ένας από τους καλύτερους ζαχαροπλάστες όλων των εποχών;

Μια κουβέντα με τον Πορτορικάνο pastry chef που άγγιξε τη γλυκιά τελειότητα.

Ήρθε η Λεγάμενη στου Ψυρρή

To all day bar resto που υπόσχεται να γίνει αυθεντική μπουάτ.

To Experience Menu επιστρέφει και το lunch αποκτά νέα διάσταση στο Beefbar Athens

Τα νέα του Beefbar Athens δίνουν αφορμές για ένα γευστικό ταξίδι γεμάτο αντιθέσεις και urban refinement.

Ρετρό: Τι και πού έτρωγε η Αθήνα τη δεκαετία του 1980

Πολύ πριν την εστιατορική έκρηξη του σήμερα, το κοινό της πρωτεύουσας είχε διαφορετικές επιλογές στις ευ τρώγειν εξόδους του.