S.Pellegrino Young Chef Academy 2024: To "φυτώριο" των σεφ του μέλλοντος

Ο περιφερειακός τελικός (Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου) του παγκόσμιου διαγωνισμού S.Pellegrino Young Chef Academy, πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε για την ανάδειξη φερέλπιδων σεφ -έως 30 ετών- του διεθνούς γαστρονομικού τερέν, πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία για μια ακόμα χρονιά.

SEE24_Award Ceremony_with Michel Beneventi (1)

Ο διαγωνισμός S.Pellegrino Young Chef Academy 2024, η μεγαλύτερη πλατφόρμα εκπαίδευσης και ανάδειξης της επόμενης γενιάς των σεφ που θα εξελίξουν την παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, πραγματοποιήθηκε φέτος, στη Μάλτα, στρέφοντας τους προβολείς στο μέλλον της γαστρονομίας.

SEE24_Competition Day 1_

Με το μότο "Bring Your Future to the Table" (Φέρε το Μέλλον Σου στο Τραπέζι), η πρωτοβουλία δίνει σημαντικό βήμα σε νέους σεφ να αναδείξουν, με ένα πιάτο που φέρει την υπογραφή τους, το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί αφενός η ελληνική συμμετοχή να μην κατορθώσε να αποσπάσει την πολυπόθητη διάκριση στoν τελικό του Μιλάνου, αφετέρου η διαδρομή μέχρι τους 15 είναι εξ ορισμού απαιτητική και το επίπεδο εξαιρετικά υψηλό οπότε όλοι οι συμμετέχοντες αξίζουν δυνατό χειροκρότημα. Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι στους Έλληνες συμμετέχοντες προηγούμενων ετών, που πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις συγκαταλέγονται ο Γρηγόρης Κίκκης, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, ο Νίκος Μπίλλης, ο Μιχάλης Μάρθας, ο Σταμάτης Μισομικές, η Κωνσταντινα Βούλγαρη, η Ερασμία Μπαλάσκα, ο Σπύρος Κασσελούρης, ο Νίκος Μαυρόκωστας και ο Στέλιος Αρακάς. Την Ελλάδα φέτος εκπροσώπησε ο ταλαντούχος 27χρονος Αλέξανδρος Διαμαντής, μέλος της μπριγάδας του χρυσοσκουφάτου και βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου "Herve”, που, με μέντορα τον Γρηγόρη Κίκη, παρουσίασε το πιάτο "Countryside Memories”, σύλληψη βασισμένη στις αναμνήσεις του από το οικογενειακό τραπέζι της γιαγιάς του, όπου πάντα πρωταγωνιστούσε ο κόκορας και τα λαχανικά και τα αρωματικά από το μποστάνι. 

SEE24_Competition Day 1

Ο διαγωνισμός έχει κάθε φορά διετή διάρκεια και απευθύνεται σε νέους chefs, ηλικίας έως και 30 ετών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του S.Pellegrino Young Chef Academy, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και παγκόσμια αναγνώριση. Τη μία χρονιά πραγματοποιούνται όλοι οι ημιτελικοί και κάθε δεύτερο χρόνο ο μεγάλος τελικός στο Μιλάνο όπου διαγωνίζονται όλοι οι νικητές των ημιτελικών από όλο τον κόσμο. Οι νέοι σεφ, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, παρουσίασαν τις signature δημιουργίες τους ενώπιον της κριτικής επιτροπής ελπίζοντας σε ένα εισιτήριο για την επόμενη. Όσο για τα βασικά κριτήρια της τελικής επιλογής, δεν είναι άλλα από τη δημιουργικότητα, την τεχνική αρτιότητα και τις μαγειρικές πεποιθήσεις τους, αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων είναι η σχέση τους με τη βιωσιμότητα.

SEE24_Forum_14

Ο διαγωνισμός έφτασε στην κορύφωσή του στις 26 Νοεμβρίου, στο The Phoenicia Ball Room με ένα επίσημο δείπνο όπου οι 15 ταλαντούχοι μάγειρες και οι μέντορές τους, μαζί με την Charles Grech Company Limited και άλλους περιφερειακούς διανομείς της Acqua Panna και της S.Pellegrino, συμμετείχαν σε ένα εκπληκτικό δείπνο δοκιμάζοντας πιάτα που δημιούργησαν ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Έλληνας σεφ Γρηγόρης Κίκης και η Μαλτέζα κριτής του MasterChef και σεφ με αξιολόγηση Michelin Bib Gourmand, Letizia Vella, οι οποίοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό της Ακαδημίας Νέων Σεφ της S.Pellegrino το 2022. Ο διαγωνισμός στη Μάλτα διήρκεσε συνολικά δύο ημέρες και ολοκληρώθηκε με τις ανακοινώσεις των μεγάλων νικητών. 

Η κριτική επιτροπή ανέλαβε το δύσκολο έργο της αξιολόγησης των επόμενων νεαρών αστεριών της γαστρονομίας, αποτελούμενη από τον δικό μας Θάνο Φέσκο, σεφ με λαμπρή πορεία εντός και εκτός έδρας (μεταξύ άλλων επικεφαλής σεφ για πολλά χρόνια στο τριάστερο "Geranium" και στη συνέχεια στο αθηναϊκό χρυσοσκουφάτο και βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin "Delta"), τον Victor Borg, που διαπρέπει στο εστιατόριο "Under Grain" της Μάλτας, τον Alexandru Iacub, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους σεφ της Ρουμανίας, τον Igor Jagodic, chef-patron του μισελενάτου "Strelec" στη Λιουμπλιάνα και την επιδραστική σεφ της Πολωνίας, Iwona Niemczewska.

SEE24_Competition Day 1_

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την πολυαναμενόμενη στιγμή, αυτή της στέψης των νικητών των τριών κατηγοριών και της απονομής του μεγάλου βραβείου. Το Βραβείο Κοινωνικής Υπευθυνότητας της S.Pellegrino, το οποίο παρουσίασε ο Marcello De Masi (Regional Business Development Manager για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο) απέσπασε ο Alin Vadean (Ρουμανία) με μέντορα τον Cezar Munteanu, το βραβείο Fine Dining Lovers Food For Thought Award, το οποίο απένειμε ο Tom Jenkins (δημοσιογράφος της πλατφόρμας Fine Dining Lovers), απέσπασε ο Nikola Šorak (Σερβία) με μέντορα τον Mario Mandarić, ενώ το βραβείο Acqua Panna Connection in Gastronomy Award, απονεμήθηκε από τον Alberto Bafumi στον Andrea Amore (Μάλτα), που διαγωνίστηκε με μέντορα τον Andrew Borg. Ο νικητής του φετινού βραβείου San Pellegrino Young Chef Award για τη Νότια Ευρώπη, το οποίο παρουσίασε ο Michel Beneventi, Διευθύνων Σύμβουλος της Sanpellegrino, ήταν ο Pablo Falcón, που εκπροσώπησε τη Σλοβενία, με μέντορα την Yvonne Melee, Head Chef του τριάστερου Hisa Franko στη Σλοβενία. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στα αθηναϊκά ουζερί πριν την έξοδο του Πάσχα

Τελευταίες ημέρες της νηστείας και ιδανικό ζέσταμα για τον οβελία, με θαλασσινά καλούδια και αποστάγματα, σε αυτές τις διευθύνσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
17/04/2025

Φαγητό, ποτό και socializing στην Καψάλη, τη νέα πιάτσα του Κολωνακίου

Η outsider πιάτσα ξεκινά από την κάτω μεριά της πλατείας και τερματίζει στην Ηροδότου, συγκεντρώνοντας όμως στα λίγα μέτρα της το ενδιαφέρον.

"Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική" και μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό

Καλές οι λίστες του TasteAtlas αλλά πώς προκύπτουν, τι εξυπηρετούν και σε ποιους απευθύνονται τελικά;

Την Μεγάλη Παρασκευή στρώνουν Αγιορείτικο τραπέζι στο Κουκάκι

Μία ξεχωριστή βραδιά στο Κινωνώ, αφιερωμένη στη νηστεία και το κρασί, σε συνεργασία με το Κτήμα Οινογένεσις.

Γλυκά για το Πάσχα στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γυρίσαμε την πόλη ψάχνοντας "τ΄αβγά και τα πασχάλια" και προτείνουμε κάποια από τα καλύτερα, εκεί που πρώτο ρόλο παίζει η ποιότητα των υλικών, η σωστή τεχνική αλλά και η εμφάνιση. Ιδού η λίστα μας.

Στα Λαλάγγια για νηστίσιμα και μαγειρίτσα

Το γευστικό σποτ του Χαλανδρίου μαγειρεύει στο πνεύμα των ημερών.

Ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου;

Με σημαντική παρουσία στους Χρυσούς Σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα είναι μια από τις πιο δυναμικές γαστρονομικές περιοχές της χώρας. Ελάτε να τη γνωρίσουμε με το πηρούνι στο χέρι, παίρνοντας γεύση από τα βραβευμένα εστιατόρια των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.