Psarlou: Ωδή στην κλασική ψαροφαγία που δε γνωρίζει ηλικία

psarlou

Στο άκουσμα της λέξης κλασικό, το μυαλό συχνά μεταφράζει σε κάτι απαρχαιωμένο, ξεπερασμένο, ενίοτε βαρετό. To ιντερνετ, εκτός από όλες τις καθοριστικές αλλαγές που έφερε στη ζωή, επηρέασε και το μυαλό μας, τη γλώσσα μας ώστε να μας οδηγεί σε εύκολους, ταχύτατους συνειρμούς, που τόσο αγαπά (να τροφοδοτεί). Παρότι ως "κλασικό" ορίζεται κάτι που δεν χάνει την αξία του στο πέρασμα του χρόνου, κάτι διαχρονικό της υψηλότερης ποιότητας, γιατί το απαξιώνουμε ως πεπερασμένο; Κάτι τέτοιες εσωτερικές αναζητήσεις με κατέκλυσαν αφήνοντας πίσω μου την "Psarlou” που μου υπενθύμισε ευγενικά πόσο καταπραϋντικό και ταυτόχρονα υπερβατικό είναι το "κλασικό". Σαν την φωνή της Μαρία Κάλλας. Μην κοιτάτε που είναι επίκαιρη τώρα. Αλλά αν επιστρέψουμε στην κλασική ψαροφαγία βάζοντας στο GPS την πλατεία Κεφαλαρίου. 

psarlou

Εκεί όπου οι νεαρότερες γενιές των βορείων προαστείων γαλουχήθηκαν, πλέον η γεμάτη θαλασσινή αύρα "Psarlou” τους καλωσορίζει -με τα παιδιά τους-  ανάμεσα σε νεαρά ζευγάρια που κάνουν την καλή έξοδό τους, επαγγελματικά δείπνα και παρέες aficionados ψαριού. Δεύτερο επιχειρηματικό παιδί του Κωνσταντίνου Ντούζου που μας έχει συστηθεί με τους κοσμαγάπητους "Ψαρομεζέδες" στο Μοσχάτο, το ολόφρεσκο ψαροφαγικό εστιατόριο έριξε άγκυρα στο Κεφαλάρι ώστε να γοητεύσει και τους βόρειους. Δεν θα δυσκολευτεί, άλλωστε, αφού ο ψηλοτάβανος χώρος αποπνέει μια κλασική αστική ευγένεια που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό: ολόλευκοι τοίχοι και τραπεζομάντιλα, ξανθή δρυς, βελούδινοι μπλε ρουά καναπέδες, χρυσές λεπτομέρειες, μαρμάρινο μπαρ και ψαριέρα δημιουργούν μια αίσθηση ήρεμης πολυτέλειας. Κάτι που προφανώς υποστηρίζει και υποστηρίζεται από την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής. 

psarlou

Από την ανοιχτή κουζίνα αχνοφαίνονται ο head chef Βασίλης Βασιλείου και ο executive chef Γιάννης Γκιάτας με την ομάδα τους να εργάζονται πυρετωδώς όσο μια τεράστια παλαμίδα ωριμάζει αργά και σταθερά στο θάλαμο dry age ακριβώς δίπλα. Με μια αρμονία κλασικής μουσικής, όλο το προσωπικό πίσω και μπροστά από την κουζίνα, κινείται στο χώρο εξασφαλίζοντας μια εμπειρία…"η θάλασσα μέσα σου". Το αντιλαμβάνεσαι βλέποντας στην ψαριέρα να γυαλίζουν από φρεσκάδα κουτσομούρες, μπαρμπούνια,τσιπούρες, καραβίδες υπονοώντας αυτό που θα επιβεβαιώσω σε λίγο: το κυνήγι της τελειότητας στην ποιότητα των πρώτων υλών. 

Αλλά πριν ξεφυλλίσουμε το μενού, μια λίστα με 5 signature cocktails με βάση κυρίως ελληνικά αποστάγματα μας τραβάει την προσοχή. Το rosemary martini με τσίπουρο είναι μια έξοχη και safe επιλογή αλλά η ζωή είναι για τους τολμηρούς! Προσωπικά δεν προτιμώ το ούζο σε καμία εκδοχή του αλλά το cocktail Pathos με ούζο, πουρέ κόκκινων φρούτων, λάιμ, σιρόπι και βασιλικό διέψευσε τις γευστικές προκαταλήψεις μου. Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη και παράλληλα ντελικάτη μείξη που στέκεται άνετα και μόνη της στο μπαρ χωρίς pairing με το φαγητό. Στην λίστα των κρασιών, 58 ετικέτες από των ελληνικό κατά βάση αμπελώνα, με αρκετές διαθέσιμες σε ποτήρι σιγοντάρουν ένα σφιχτό και καθόλου φλύαρο μενού. 

psarlou

Μακριά από το γαστρονομικό δεσποτισμό της επιτηδευμένης πολυπλοκότητας, οι επιλογές στην "Psarlou” είναι συμπτυγμένες σε δύο σούπες, τα ωμά, λίγες σαλάτες, 12 ορεκτικά, μερικά καπνιστά και στην κατηγορία "ο αφρός της θάλασσας". Καταλαβαίνεις γιατί κάνει αυτή τη γενναία επιλογή του ουσιαστικού αποφεύγοντας κάθε είδους φιοριτούρες. 

Γιατί η αδιαπραγμάτευτα κορυφαία πρώτη ύλη που φτάνει από την Ικαρία (όπου στην πραγματικότητα υπάρχει καΐκι μόνο για την "Psarlou"), την Τήλο και τη Λέρο "μιλάνε" τόσο δυνατά που δεν χρειάζονται "ενισχυτικά φωνής"  για να την ακούσουμε. Ξεκινώντας με τα πολύ φροντισμένα ωμά με ψάρι ημέρας – στην περίπτωση μας τσιπούρα- τα οποία ντύνονται από μια όσο πρέπει ξινούτσικη, αρωματική βινεγκρέτ μάνγκο με το βάρος να μοιράζεται όμορφα μεταξύ ιωδίου και οξύτητας. 

psarlou

Από τις σαλάτες εντυπωσιάζει η αθηναϊκή, που προβλέπω ότι θα μονοπωλήσει τα stories των instafoodies το επόμενο διάστημα, ως μια από τις πιο φωτογενείς εκδοχές που δεν στερείται όμως γευστικής αλεγκρίας και δροσιάς. Σε σταθερό άξονα εποχικότητας το ριζότο με τα πράσα του χειμώνα και την τσιπούρα της σημερινής ψαριάς, αξιοποιεί το πάντρεμα κομφορτιάς και ιωδιούχας φινέτσας με μια φανταστική οξύτητα στην σάλτσα που σε κάνει να παραβλέψεις την μικρή αστοχία στο χύλωμα. 

Aν στα προηγούμενα πιάτα, τα πρόσθετα στοιχεία με τις σάλτσες και τα καρυκεύματα καταφέρνουν να εξιτάρουν νεοφώτιστους οπαδούς και παθιασμένους θιασώτες της ψαροφαγίας, στον "αφρό της θάλασσας" θα απολαύσεις γυμνή τη γευστική της αλήθεια. Όπως αναγράφεται στο μενού γαρίδες, αστακός, καραβίδα και τα ψάρια ημέρας δύο κατηγοριών σερβίρονται είτε ψητά, είτε αχνιστά είτε με ζυμαρικά. Είτε και με τους τρεις τρόπους για μια τρισδιάστατη εμπειρία ως αντίστιξη μιας μονοδιάστατης θαλασσινής αρμονίας. Ωστόσο, στην "Psarlou" το "less is more” λειτουργεί πολύ περισσότερο, τουλάχιστον στην υπογράφουσα. Σε μια αποθέωση της λιτότητας, τα κουτσομουράκια έφτασαν στεγνοτηγανισμένα και ζουμερά, με μια βαθιά νοστιμιά που μόνο η ψαριά από ένα καΐκι κάπου στο Ικάριο πέλαγος μπορεί να προσφέρει ατόφια και ειλικρινά. 

psarlou

Οι ζεστές, αρωματισμένες με λεμόνι πετσέτες καταφτάνουν στο τραπέζι για να μας φρεσκάρουν, δίνοντας το σύνθημα για το γλυκό φινάλε. Εξίσου μαζεμένη και η λίστα με τα επιδόρπια με έμφαση στο κλασικό: πορτοκαλόπιτα, λουκουμάδες, γαλακτομούρεκο, μους γιαουρτιού. Θα έλεγα αφήστε τα πολύ καλά παραπάνω επιδόρπια για μια επόμενη επίσκεψη και προσφέρετε στον εαυτό σας μια έκπληξη, τις καριόκες με Valrhona Manjari, μπραβουάζ σοκολάτας και δροσιστικό σορμπέ μανταρίνι. Αν έχετε δοκιμάσει τις all time classic καριόκες του Παπαπαρασκευά στην Ξάνθη, καταλαβαίνετε σε τι αναφέρομαι. 

psarlou

Φεύγοντας από την "Psarlou" σκέφτομαι ότι στη βιασύνη μας να καταναλώσουμε ότι πιο καινούργιο και επίκαιρο, ξεχνάμε ότι τα κλασικά προσφέρουν κάτι που δεν μπορεί να προσφέρει η τελευταία τάση: το βάθος του ότι έχουν παραμείνει πιστά σε κάποιες αξίες. Ακόμη και όταν ηλικιακά μετρούν μόλις 40 μέρες ζωής όπως η new comer "Psarlou”. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στα αθηναϊκά ουζερί πριν την έξοδο του Πάσχα

Τελευταίες ημέρες της νηστείας και ιδανικό ζέσταμα για τον οβελία, με θαλασσινά καλούδια και αποστάγματα, σε αυτές τις διευθύνσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
17/04/2025

Φαγητό, ποτό και socializing στην Καψάλη, τη νέα πιάτσα του Κολωνακίου

Η outsider πιάτσα ξεκινά από την κάτω μεριά της πλατείας και τερματίζει στην Ηροδότου, συγκεντρώνοντας όμως στα λίγα μέτρα της το ενδιαφέρον.

"Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική" και μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό

Καλές οι λίστες του TasteAtlas αλλά πώς προκύπτουν, τι εξυπηρετούν και σε ποιους απευθύνονται τελικά;

Την Μεγάλη Παρασκευή στρώνουν Αγιορείτικο τραπέζι στο Κουκάκι

Μία ξεχωριστή βραδιά στο Κινωνώ, αφιερωμένη στη νηστεία και το κρασί, σε συνεργασία με το Κτήμα Οινογένεσις.

Γλυκά για το Πάσχα στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γυρίσαμε την πόλη ψάχνοντας "τ΄αβγά και τα πασχάλια" και προτείνουμε κάποια από τα καλύτερα, εκεί που πρώτο ρόλο παίζει η ποιότητα των υλικών, η σωστή τεχνική αλλά και η εμφάνιση. Ιδού η λίστα μας.

Στα Λαλάγγια για νηστίσιμα και μαγειρίτσα

Το γευστικό σποτ του Χαλανδρίου μαγειρεύει στο πνεύμα των ημερών.

Ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου;

Με σημαντική παρουσία στους Χρυσούς Σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα είναι μια από τις πιο δυναμικές γαστρονομικές περιοχές της χώρας. Ελάτε να τη γνωρίσουμε με το πηρούνι στο χέρι, παίρνοντας γεύση από τα βραβευμένα εστιατόρια των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.