Η ιδέα του να ανοίξουμε το δικό μας εστιατόριο είναι κάτι που έχει περάσει από το μυαλό των περισσοτέρων. Σε κάθε παρέα που αγαπά το φαγητό, έχει σίγουρα πέσει η πρόταση: "Δεν ανοίγουμε το δικό μας;". Συνήθως, όμως, η ιδέα αυτή μένει στα λόγια και τον ενθουσιασμό της στιγμής, που ξεθωριάζει ανάμεσα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Αυτό που κάνει το Ether στην Ηλιούπολη ξεχωριστό είναι ότι οι τρεις φίλοι που το δημιούργησαν δεν το άφησαν να ξεχαστεί, αλλά το έκαναν πραγματικότητα. Με μεράκι, πίστη στη γαστρονομία και πολλή δουλειά, έδωσαν ζωή στο Ether, ένα εστιατόριο που μοιάζει να είχε πάντα θέση στην Ηλιούπολη – μόνο που περίμενε αυτούς για να το υλοποιήσουν.
Το Ether είναι δημιούργημα του Γιώργου Παπαδόπουλου και των αδερφών Γιάννη και Κωνσταντίνου Καρανδρέα. Γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην Ηλιούπολη, ήθελαν να προσφέρουν στη γειτονιά τους κάτι που δεν υπήρχε, κάτι που σίγουρα πολύς κόσμος ανυπομονούσε να δει: ένα εστιατόριο με ανοιχτή κουζίνα που δεν ακολουθεί τις εύκολες λύσεις και τις δοκιμασμένες συνταγές, αλλά ακουμπά τις ρίζες της ελληνικής γαστρονομίας και τολμά να κοιτάξει μπροστά, να δοκιμάσει, να πειραματιστεί και προτείνει μια φρέσκια εκδοχή αγαπημένων πιάτων. Και το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθειά τους: σε μόλις ενάμιση χρόνο από τη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του και "ρίχτηκε” στο εστιατορικό τερέν, το Ether έγινε talk of the town και έφερε νέες δόξες στη γαστρονομική σκηνή της Ηλιούπολης.
"Για εμάς, το Ether ήταν πάντα κάτι παραπάνω από ένα εστιατόριο. Ήταν η ευκαιρία να φέρουμε στην Ηλιούπολη έναν χώρο που δεν υπήρχε – μια ανοιχτή κουζίνα που τιμά τη μεσογειακή ελληνική γαστρονομία, με έμφαση στη φιλοξενία, την ευγένεια και τα χαμόγελα.” ανέφεραν οι τρεις φίλοι.
Το Ether, με τη μεγάλη ανοιχτή του κουζίνα που είναι η "καρδιά” του χώρου και τον "όσο πρέπει” φωτισμό που αγκαλιάζει κάθε γωνιά, είναι από αυτά τα στέκια που σε καλούν να μείνεις για ώρες. Η ζεστή του ατμόσφαιρα ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο χαλαρό και το προσεγμένο, με ένα σέρβις που σε κάνει να νιώθεις καλεσμένος και μια μουσική που συνοδεύει το φαγητό διακριτικά, χωρίς να το επισκιάζει.
Στην κουζίνα του Ether, οι τρεις φίλοι έφεραν δύο νέους σεφ, τον Ζαφείρη Ρουμελιώτη και τη Ριάννα Μπάλα, με τους οποίους μοιράζονται την ίδια αγάπη για τη μαγειρική και τα ελληνικά τοπικά προϊόντα. Ο κατάλογος που έχουν δημιουργήσει είναι συνοπτικός και "νοικοκυρεμένος", ακολουθεί την εποχικότητα, τιμά την εντοπιότητα και αφήνει τη δύναμη των καθαρών υλικών να μιλήσει από μόνη της.
Αυτό σημαίνει ότι στο Ether δεν θα βρεις έναν κατάλογο γεμάτο αμέτρητες επιλογές ή πιάτα που υπάρχουν μόνο για να εντυπωσιάσουν. Αντίθετα, το μενού του είναι ένα "αντίδοτο" στη μαζικότητα και την επιτήδευση, εστιάζοντας στην ουσία και την αυθεντικότητα. Στην κουζίνα του Ether, οι παραδοσιακές συνταγές και τα μεσογειακά πιάτα ανανεώνονται με twists που ξαφνιάζουν ευχάριστα. Ετερόκλητα υλικά "παντρεύονται” μεταξύ τους με έναν μοναδικό τρόπο, πάντα όμως με απόλυτο σεβασμό στις ρίζες και την καθαρότητα των γεύσεων.
Τα υλικά –φρέσκα, ποιοτικά, και κατά κύριο λόγο από μικρούς Έλληνες παραγωγούς– είναι η καρδιά κάθε πιάτου. Κάθε συνταγή είναι σαν να σου μιλάει ήρεμα, με αυτοπεποίθηση, ξέροντας ότι η νοστιμιά της δε χρειάζεται πολλά λόγια. Eίναι αληθινή, ειλικρινής και τόσο απολαυστική.
Τα πιάτα που "μίλησαν” στη ψυχή μας
Αν πρέπει να ξεκινήσετε από κάπου, ξεκινήστε με το χειροποίητο ψωμί αργής φυσικής ωρίμανσης. Έρχεται στο τραπέζι ζεστό και φρεσκοψημένο με την αφράτη ψίχα και την τέλεια τραγανή κόρα του που σε κάνουν να θέλεις να το "τσιμπάς” συνέχεια. Σε συνδυασμό με το παρθένο ελαιόλαδο, τις ελιές Καλαμών και τον ανθό αλατιού Μεσολογγίου, με τα οποία σερβίρεται, είναι ένας ύμνος στην απλότητα που θυμίζει ότι το καλό φαγητό ξεκινά από τα βασικά. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που πολύς κόσμος, ό,τι περισσέψει από το ψωμί που παρήγγειλε, ζητά να το πάρει πακέτο για το σπίτι.
Από τις νέες προσθήκες του καταλόγου, η σαλάτα με ψητό μπρόκολο και baby gem είναι μια πραγματική αποκάλυψη – είναι το πιάτο που μπορεί να κάνει πολύ κόσμο να αλλάξει γνώμη για το μπρόκολο. Τόσο το μπρόκολο όσο και το baby gem ψήνονται με μαεστρία, κρατώντας την τέλεια τραγανή υφή τους. Η πίκλα από σέλερι προσθέτει μια διακριτική οξύτητα, ενώ η μαγιονέζα σκόρδου και το αλμυρό, πλούσιο αρσενικό Νάξου δένουν όλα τα στοιχεία και τα απογειώνουν.
Ό,τι και αν επιλέξετε, η μους ταραμοσαλάτας είναι ο απόλυτος συνοδός. Η υφή της, βελούδινη και ανάλαφρη και η γεύση της με τη φίνα αλμυρότητα του λευκού ταραμά, το σουμάκ και το αρωματικό λάδι μυρωδικών κάνουν αυτή την ταραμοσαλάτα πραγματικά το κάτι άλλο. Η δοκιμή της μας έκανε να αναρωτηθούμε γιατί κρατούσαμε την ταραμοσαλάτα μόνο για τις νηστείες, αφού είναι από τις γεύσεις που θα θέλαμε στο τραπέζι μας κάθε μέρα.
Από τον κατάλογο, ένα πιάτο που επίσης, κλέβει την παράσταση –και όχι τυχαία– είναι τα κρητικά σκιουφιχτά με κοτόπουλο σοτέ. Πρόκειται για τον απόλυτο ορισμό του comfort food της ελληνικής παράδοσης. Τα σκιουφιχτά είναι βρασμένα όσο πρέπει για να κρατήσουν την πλούσια υφή τους, η κόκκινη σάλτσα είναι μεστή και αρωματική, και το φρέσκο κρητικό ανθότυρο λιώνει διακριτικά, δένοντας κάθε μπουκιά.
Άλλο ένα highlight του μενού είναι το μοσχοβολιστό κριθαρότο με γαρίδες. Σβησμένο με ούζο και μαγειρεμένο σε μια πλούσια σάλτσα "σαγανάκι" με μπόλικη φέτα, ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στη θάλασσα και στη γεύση της παράδοσης. Το κριθαράκι είναι χυλωμένο στην εντέλεια, ενώ οι γαρίδες διατηρούν τη φρεσκάδα και τη ζουμερή τους υφή.
Για το φινάλε προτείνουν ένα πιάτο που έμεινε -δικαίως- στον κατάλογο μετά από "απαίτηση" των θαμώνων, τον πολίτικο χαλβά. Με σταφίδες που δίνουν μικρές εκρήξεις γλύκας, κρέμα από τριαντάφυλλο που προσθέτει μια ανάλαφρη αρωματική νότα, και παγωτό καϊμάκι που λιώνει αργά πάνω στον χαλβά, δημιουργεί μια μοναδική ισορροπία γεύσεων και υφών. Η υφή του, απαλή και αέρινη, διαφέρει από τους χαλβάδες που έχουμε συνηθίσει, ενώ η γεύση του σε κρατάει μέχρι την τελευταία μπουκιά – και, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις, μέχρι την επόμενη παραγγελία.
Η λίστα κρασιών του Ether είναι προσεκτικά επιλεγμένη για να αναδείξει κάθε πιάτο που σερβίρεται. Από γνωστές και αγαπημένες ετικέτες μέχρι "διαμαντάκια" που προέρχονται από μικρούς, ανερχόμενους αμπελώνες της Ελλάδας, η συλλογή ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο κλασικό και το ανατρεπτικό. Κάθε επιλογή, από ένα δροσερό Ασύρτικο που ταιριάζει με θαλασσινά, μέχρι ένα πληθωρικό Ξινόμαυρο που συνοδεύει πιάτα με κόκκινες σάλτσες, έχει μπει στο κατάλογο για να συμπληρώνει τη γευστική εμπειρία του Ether.
Το Ether είναι από τα μέρη που σε κερδίζουν αθόρυβα, μπουκιά τη μπουκιά. Χωρίς υπερβολές, με γεύσεις που μιλούν απευθείας στην καρδιά, και μια ανοιχτή κουζίνα που αποκαλύπτει όλη την αλήθεια της. Είναι οικείο και ταυτόχρονα μοναδικό, σαν να βρίσκεις κάτι που δεν ήξερες ότι έψαχνες.
Ether
Πριάμου 2, Ηλιούπολη
Τηλέφωνο: 210-99.19.499
Ωράριο: Δευτέρα: Κλειστά, Τρίτη-Σάββατο: 19:00 – 01:00, Κυριακή: 14:00 – 10:00
Κλείσε τραπέζι εδώ