Στο "The Ziller’s Pastry Bar" το γλυκό γίνεται εμπειρία

Με αέρινα επιδόρπια, συννεφένιες σφολιάτες και ίσως την καλύτερη τυρόπιτα της πόλης στις βιτρίνες του, αυτό το αλλιώτικο γλυκοπωλείο σε μια απ’ τις γοητευτικότερες πλατείες του Κέντρου επαναφέρει στην Αθήνα μια από τις χαμένες της συνήθειες: το ραντεβού για γλυκό!

The Zillers Pastry Bar © Λεωνίδας Τούμπανος

Θυμάστε εκείνες τις εποχές που οι Αθηναίοι έδιναν ραντεβού για γλυκό, για βανίλια ή για κρέμα, και περνούσαν τα απογεύματά τους κουβεντιάζοντας στα τραπεζάκια του αγαπημένου τους ζαχαροπλαστείου, με ένα δροσερό ποτήρι νερό πλάι στην πάστα ή το γαλακτομπούρεκό τους; Ούτε κι εγώ – δεν το προλάβαμε παρά μόνο σε αφηγήσεις και φωτογραφίες, που αναδύουν απ’ την πατίνα τους μυρωδιές μιας Αθήνας πιο χαλαρής ίσως και πιο ήσυχης – πάντως σίγουρα πιο γλυκιάς.

The Ziller's Pastry Bar 2024

Αυτήν την Αθήνα, όμως, υποψιαζόμουν ότι είχαν ανακαλύψει οι μυριάδες ξένοι επισκέπτες της, κάθε φορά που περνούσα από τη γοητευτικότερη των πλατειών του Κέντρου, την πλατεία Μητροπόλεως, βλέποντάς τους εκεί στην οδό Μπενιζέλου, κάτω απ’ το ταλαιπωρημένο πανώ που ανακοινώνει το στενάκι ως "είσοδο της Πλάκας" (#διπλής), να κάθονται στα τραπεζάκια ενός απ’ τα πιο ιδιαίτερα new entries της περασμένης σεζόν: το "The Ziller’s Pastry Bar". Και το επιβεβαίωσα, περνώντας ξανά από εκεί ένα τεμπέλικο απόγευμα Κυριακής, με τον ήλιο να ρίχνει ακριβώς το χρώμα που χρειάζεται για να κάνει αυτή την ανακουφιστικά ήσυχη γωνιά της Αθήνας να μοιάζει με καρποστάλ από άλλες εποχές.

The Zillers Pastry Bar
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το "The Ziller’s Pastry Bar" το ήξερα, βέβαια: τα εκλεκτά χαρμάνια καφέ κάνουν εξαιρετικό ντουέτο με τα συννεφένια κρουασάν και τις υπόλοιπες χρυσαφένιες viennoiseries του, ενώ η τυρόπιτά του είναι, θεωρώ, ύψιστη έκφραση του ταπεινού αυτού αθηναϊκού σνακ. Έτσι, το ντιζαϊνάτο εσωτερικό, αλλά και τα αεράτα τραπεζάκια της βεράντας, έχουν εδραιωθεί ως στέκι επιλογής για τα πρωινά ραντεβού και τις συνεντεύξεις μου. Για τα δε λαχταριστά γλυκά της βιτρίνας του, δε χρειάζεται να πούμε πολλά περισσότερα απ’ το ότι είναι δημιουργίες του κορυφαίου Γιώργου Πλατινού (Chef Patissier της χρονιάς 2024 από τους Χρυσούς Σκούφους), ενός απ’ τους πιο φινετσάτους, ευρηματικούς κι επιδραστικούς patissiers της Ελλάδας – τα αέρινα επιδόρπιά του, άλλωστε, κοσμούν τα μενού μερικών απ’ τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, όπως το γειτονικό "The Ziller’s", για παράδειγμα.

The Ziller's Pastry Bar 2024

Αυτό που δεν ήξερα, όμως, ήταν το βραδινό προφίλ του, που συντονίζει το "The Ziller’s Pastry Bar" με ένα από τα πιο καυτά trends της ευρωπαϊκής γαστρονομικής σκηνής αυτή τη στιγμή: τα εστιατόρια επιδορπίων! Ναι, είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε. Σε ένα άκρως χαλαρωτικό σκηνικό, με θέα στην περατζάδα και πλάι στα πανύψηλα πλατάνια, με τη βοήθεια της ευγενικής και άριστα καταρτισμένης ομάδας του σέρβις κάνεις skip όλη τη διαδικασία του γεύματος και περνάς κατευθείαν στην κορύφωση: το επιδόρπιο!

Έτσι, στα γλυκά που εναλλάσσονται ακολουθώντας την εποχή, αυτήν την περίοδο μπορείτε να δοκιμάστε μια εθιστική τάρτα φράουλας με ζηλευτή αρμονία τραγανού, αφράτου και ζουμερού σε τάρτα, κρέμα και φρούτο, ενώ το dome με μους από κόκκινα φρούτα, dacquoise φιστίκι Αιγίνης, mousse λευκής σοκολάτας και framboise είναι ο ορισμός του αιθέριου, με συναρπαστικές εναλλαγές ολοζώντανων γεύσεων.

The Ziller's Pastry Bar 2024

Αν θέλετε, όμως, να βιώσετε σε όλη της την πληρότητα την εμπειρία που προσφέρει το "The Ziller’s Pastry Bar", θα σας συμβούλευα να μην περιοριστείτε στις a la cart επιλογές, αλλά να τολμήσετε το κάτι παραπάνω: το degustation menu 5 σταδίων που σερβίρεται κάθε απόγευμα από τις 6, έως και τις 8μιση το βράδι, θα σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε τη φινέτσα του Γιώργου Πλατινού στο υψηλότερο επίπεδό της.

Το ανατρεπτικό "απεριτίφ", που αποτελείται από αέρινη μαντλέν συνοδεία ενός βαθιάς νοστιμιάς τσάτνεϊ πιπεριάς, και το σορμπέ ντομάτας με πιπεράτο λάδι pesto και φρέσκια ρόκα, θα κάνουν τον ουρανίσκο σας να σαστίσει ισορροπώντας παιχνιδιάρικα ανάμεσα στο γλυκό και το αλμυρό, ενώ το frozen mojito με γρανίτα lime και ζάχαρη δυόσμου που θα έρθει στη συνέχεια, για να επανακαλιμπράρει την παλέτα σας, θα σας κάνει να ζητάτε κι άλλο. Η μιλφέιγ με τρεις υφές βανίλιας και αλμυρή καραμέλα θα σας δώσει μια ιδέα του τι γεύση έχει το αιθέριο, ενώ η "φράουλα", που δεν αποτελεί απλώς αναδόμηση, αλλά επανεφεύρεση της τάρτας φράουλας, είναι ένα masterclass υψηλής τεχνικής και εθιστικής γεύσης.

The Ziller's Pastry Bar 2024

Το τελευταίο βήμα του μενού, το διάσημο στους εστιατορικούς κύκλους "Φουντούκι" του Πλατινού (αφρός καραμέλας φουντούκι σε παρφέ βανίλιας, με σάλτσα αλμυρής καραμέλας), ένα signature επιδόρπιο μεγάλης δημιουργικής κλάσης, σερβίρεται εδώ στα καλύτερά του, με την ανεβασμένη αλμύρα του να τονίζει ακόμη περισσότερο τη νοστιμιά του ξηρού καρπού, απ’ τον οποίο εδώ δεν πάει χαμένη ούτε η φλούδα του!

Η απολαυστική εμπειρία κλείνει με ένα lollipop από γκανάζ σοκολάτας, παρέα με ένα ποτηράκι αφρώδη οίνου, με τη φυσαλίδα να προσθέτει ελαφράδα στον ουρανίσκο. Όχι ότι θα τη χρειαστείτε βέβαια: ο μόνος λόγος να σας ακούγεται βαριά η ιδέα ενός γλυκού degustation πέντε σταδίων, είναι να μην έχετε δοκιμάσει τα επιδόρπια του "The Ziller’s Pastry Bar". Καιρός να αλλάξετε άποψη, λοιπόν… Ραντεβού για γλυκό!

Παλαιολόγου Μπενιζέλου 6, Αθήνα, 2103241651
IG: @thezillers.pastrybar
 
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια