Οι "Λεύκες" στο Γαλάτσι είναι αξία διαχρονική

Χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον και γεύσεις σαν καθησυχαστικό χάδι στον ουρανίσκο δίνουν τον τόνο στο διαχρονικό στέκι του Γαλατσίου.

Λεύκες © Λεωνίδας Τούμπανος

Πλησιάζοντας την τρίτη δεκαετία λειτουργίας του, το εστιατόριο "Λεύκες" συνεχίζει να χαράσσει σταθερά τη δική του διαδρομή με κουζίνα νόστιμη που συνεχώς εξελίσσεται. Η κατάφυτη αυλή που από την είσοδο σε κάνει να ξεχνάς ότι η Γαλατσίου είναι ακριβώς δίπλα, οι διακοσμητικές λεπτομέρειες εντός και εκτός της σάλας, με την προσωπική αισθητική του σεφ ιδιοκτήτη Τάσου Ντούμα και τα βαθιά νόστιμα πιάτα με καθαρές γεύσεις και προσωπικότητα είναι μερικοί από τους (βασικούς) λόγους που βαστά στο χρόνο και έχει αποκτήσει πιστούς θαμώνες. 

Λεύκες
© Λεωνίδας Τούμπανος

Οι "Λεύκες" αγαπούν τις ελληνικές γεύσεις και την τέχνη και στα χρόνια που ο Ντούμας βρίσκεται στο πηδάλιο, φροντίζει συνεχώς να φρεσκάρει το προφίλ του μαγαζιού με πινελιές ανανεωτικές στην κουζίνα και το χώρο διατηρώντας την εμπειρία χαλαρή και ευχάριστη. Το μάτι στην αυλή χορταίνει από το φυσικό στοιχείο ενώ σε διάφορες γωνιές, περιμένοντας τα πρώτα πιάτα, θα εντοπίσετε "ψαγμένα" αντικείμενα από τις περιηγήσεις του ιδιοκτήτη. 

Λεύκες

Οι μαγειρικές ανησυχίες του σεφ εκφράζονται σε ένα μενού αποτελούμενο από πιάτα άλλοτε βαθιά παραδοσιακά άλλοτε μπολιασμένα με μοντέρνες πινελιές και διεθνή στοιχεία. Motto του εξάλλου όταν περιγράφει τις "Λεύκες" είναι ότι εδώ "η παράδοση ντύνεται με τα ρούχα της εξέλιξης" ενώ διατηρεί αδιαπραγμάτευτα τις μερίδες του χορταστικές και τις σερβίρει στη λογική του μοιράσματος, αφού στόχος του εξαρχής ήταν να δημιουργήσει ένα στέκι της παρέας. Ξεκινήστε μερακλίδικα βουτώντας τις χειροποίητες πιτούλες στο τζατζίκι με ρέβα, τσιμπολογήστε στη συνέχεια το ψευστοσαγανάκι με φέτα πανέ, τις ζουμερές σεφταλιές και τα μπριζολάκια μαύρου χοίρου ενώ από κρεατικά προτείνουμε να μην αφήσετε στην άκρη και το τρυφερό κατσικάκι που σιγομαγειρεύουν στη γάστρα. Οι μακαρονάδες θα προτιμήσετε τα σκιουφιχτά με πέστο δυόσμου και τσιγαριαστό αρνί ή το κριθαράκι με μπουκιές από μοσχάρι, σάλτσα ψητού και πεκορίνο. Όσο για τα τσουγκρίσματα, διαθέτουν μια μικρή λίστα κρασιών με προτάσεις που θα βρείτε κολλημένες πάνω σε ένα... μπουκάλι. 

Περισσότερες πληροφορίες

Λεύκες

Πυθαγόρα 1 & Λεωφ. Γαλατσίου 100, Γαλάτσι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στα αθηναϊκά ουζερί πριν την έξοδο του Πάσχα

Τελευταίες ημέρες της νηστείας και ιδανικό ζέσταμα για τον οβελία, με θαλασσινά καλούδια και αποστάγματα, σε αυτές τις διευθύνσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
17/04/2025

Φαγητό, ποτό και socializing στην Καψάλη, τη νέα πιάτσα του Κολωνακίου

Η outsider πιάτσα ξεκινά από την κάτω μεριά της πλατείας και τερματίζει στην Ηροδότου, συγκεντρώνοντας όμως στα λίγα μέτρα της το ενδιαφέρον.

"Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική" και μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό

Καλές οι λίστες του TasteAtlas αλλά πώς προκύπτουν, τι εξυπηρετούν και σε ποιους απευθύνονται τελικά;

Την Μεγάλη Παρασκευή στρώνουν Αγιορείτικο τραπέζι στο Κουκάκι

Μία ξεχωριστή βραδιά στο Κινωνώ, αφιερωμένη στη νηστεία και το κρασί, σε συνεργασία με το Κτήμα Οινογένεσις.

Γλυκά για το Πάσχα στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γυρίσαμε την πόλη ψάχνοντας "τ΄αβγά και τα πασχάλια" και προτείνουμε κάποια από τα καλύτερα, εκεί που πρώτο ρόλο παίζει η ποιότητα των υλικών, η σωστή τεχνική αλλά και η εμφάνιση. Ιδού η λίστα μας.

Στα Λαλάγγια για νηστίσιμα και μαγειρίτσα

Το γευστικό σποτ του Χαλανδρίου μαγειρεύει στο πνεύμα των ημερών.

Ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου;

Με σημαντική παρουσία στους Χρυσούς Σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα είναι μια από τις πιο δυναμικές γαστρονομικές περιοχές της χώρας. Ελάτε να τη γνωρίσουμε με το πηρούνι στο χέρι, παίρνοντας γεύση από τα βραβευμένα εστιατόρια των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.