Bασίλαινας

Το πρώτο μενού του άρτι αφιχθέντα Ρενάτο Μεκόλι και οι πολύ γλυκές τιμές κάνουν τον «Βασίλαινα» κελεπούρι.

Bασίλαινας

Το πρώτο μενού του άρτι αφιχθέντα Ρενάτο Μεκόλι και οι πολύ γλυκές τιμές κάνουν τον «Βασίλαινα» κελεπούρι.

Bασίλαινας - εικόνα 1

Καμιά εικοσαριά μέρες έχει ανοίξει ο «Βασίλαινας» και τα πρώτα δείγματα της καινούργιας του φάσης είναι πολύ ελκυστικά. Ειδικά, μάλιστα, αν λάβεις υπόψη ότι οι τιμές έχουν μειωθεί και πέφτουν ανέτως κάτω από τα € 30 για ένα δείπνο τριών πιάτων. Ο σεφ του μαγαζιού Ρενάτο Μεκόλι έχει ωραίες ιδέες. Να, όπως αυτή η πολύ φινετσάτη άγλυκη κολοκυθόσουπα, που το παρφουμάρισμά της με κύμινο την κάνει οριεντάλ. Το μαρινάτο γαύρο φανταστείτε τον σαν εξαιρετικό τάπας. στακάτο, δροσερό το ψάρι και πολύ γραμμένη η αρωματική γεύση μαρμελάδας ντομάτα σε τραγανό ψωμάκι – το αντίθετο του λαϊκισμού, αλλά ταυτόχρονα πολύ οικείο.

Ωραία ιδέα και η φρουτώδης γλύκα της πολέντας με ξερά βερίκοκα, που συνοδεύει πανσέτα ψημένη εν κενώ. Αυτήν την τεχνική του σιγομαγειρέματος των κρεάτων σε κενό αέρος τη χρησιμοποιούν πολύ και δίνει ωραία αποτελέσματα.

Το χοιρινό κότσι, λ.χ., γίνεται εξαιρετικό φρικασέ, με τη ζουμερή σάρκα να θυμίζει μαγείρεμα σπιτικής μαρμίτας, με τη σάλτσα εξόχως μυρωδάτη, ελαφριά και ξινούτσικη και τα σέσκουλα πολύ ταιριαστά. Το χοντρό αλάτι στο κρέας δίνει τόνο και παιχνίδι υφής, τόσο στο χοιρινό όσο και στο αρνάκι γάστρας. Το δεύτερο γευστικό τρυφερούδι κάνει παρέα με δυνατό ριζότο, το οποίο αρωματίζει μπόλικος άγριος μάραθος. Άλλη μία σπεσιαλιτέ κρέατος που μας άρεσε ήταν το καραμελωμένο μοσχαράκι οσομπούκο με τον πολύ γευστικό και απέριττο πουρέ πατάτας.

Πήραμε μονότερμα το κρέας, όμως, οπότε ας εστιάσουμε και στη θάλασσα. Με το ψητό λαβράκι ο Μεκόλι κάνει επίδειξη τεχνικής (σούπερ τραγανή πέτσα, ζουμερή σάρκα), συνδυάζοντάς το με τραγανό και μελωμένο πράσο, σπανάκι κι ελαφρύ πουρέ σελινόριζας. Στο κριθαρότο, επίσης, το al dente μαγείρεμα του δίνει εξαιρετική υφή και το λάδι γαρίδας πολύ βαθιά γεύση.

Επιτυχημένα είναι και τα γλυκά. Ανάλαφρο και πολύ ελληνικό το γιαούρτι (μους) αρωματισμένο με μαστίχα και τραγανίσματα μαρμελάδας πορτοκάλι. Πολύ φίνο το σουφλέ σοκολάτας με home-made παγωτό βανίλια. Ωραίο το ταίριασμα σιμιγδαλένιου χαλβά με σάλτσα καραμέλας και κρέμα τυριού.

(+) Η εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Η αίσθηση οικειότητας των σπεσιαλιτέ. (-) Κάποιες μαγειρικές μικρο-αστοχίες (π.χ. οι παραψημένες γαρίδες στο κριθαρότο).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.