Στρώνουν τραπέζια κλασικά εικονογραφημένα, με μεζέδες, ψητά και παρεΐστικη διάθεση.
ΠΙΘΑΡΙ
Μεζέδες στην πλατεία
Έχουν άλλον αέρα οι γειτονιές. Να, όπως στην Πλατεία Παπαδιαμάντη στα Άνω Πατήσια: σχεδόν αυθόρμητο πράσινο, ησυχία, χαλαρότητα… Τώρα που ο καιρός ανοίγει είναι ό,τι πρέπει για μια ήρεμη κοζερί μετά μεζέ μεταξύ φίλων. Το μενού –αλλά και το στιλ– που έχει το «Πιθάρι» (βρίσκεται εντός της εν λόγω πλατείας) κλασικό κι ευρύ. Υπάρχουν πράγματα που έρχονται από άλλες εποχές, όπως τα «κουκούλια» (κοτόπουλο με τυρί σε κρούστα) ή τα παλιομοδίτικα τυροπιτάκια, και είναι κάπως ξεπερασμένα σήμερα. Ωστόσο, υπάρχουν και διαχρονικές αξίες που χαίρεσαι να απολαμβάνεις. Το απέριττο ψητό καλαμάρι, λ.χ., είναι γευστικότατο· ο παστός μπακαλιάρος είναι τηγανισμένος προσεκτικά, κρουστός, με μια ιδέα αλμύρας και τύπο που η σωστή σκορδαλιά τον ενισχύει. Συμπαθέστατο το «πιθάρι του σεφ» (μοσχάρι σε πήλινο με τυρί), τα κεφτεδάκια σουβλιστά με μπέικον και το μπιφτέκι με τυρί που λιώνει. Από τους «άλλους κεφτέδες» ξεχωρίζουν οι κολοκυθοκεφτέδες, αλλά όλοι (με ντομάτα και ρεβίθι) θέλουν μεγαλύτερη προσοχή στο τηγάνι και περισσότερα μυρωδικά, για να αποκτήσουν ιδιαιτερότητα. Φινάλε με ψητό κυδώνι μετά παγωτού.
InfoΠλ. Παπαδιαμάντη 1, Άνω Πατήσια, 2102029237. Παρ.-Κυρ. & μεσημέρι. Τιμή: € 12-15.
ΗΠΕΙΡΟΣ
Ψήνεται… ιστορία
Οι σούβλες δεν φιγουράρουν πια απέξω, όμως τα είκοσι έξι χρόνια κρεατοκεντρικής ιστορίας εγγράφονται στο σωστό ψήσιμο της μοσχαρίσιας μπριζόλας, το παϊδάκι και το ζουμερό εξοχικό με την τραγανή πετσούλα – Greek taverna στα χάι της! Η «Ήπειρος», πλέον στα χέρια της δεύτερης γενιάς της οικογένειας Μποζιάρη, έχει νέο προφίλ, με παλ χρώματα, φλοράλ μοτίβα στους πίνακες και απλίκες στους τοίχους. Όσο για την εικόνα του νησιού των Ιωαννίνων πάνω από την κουζίνα, έχει τη σημασία της: στα ενδότερα κρύβεται μια γιαννιώτικη καπακωτή γάστρα που κάνει τις πατάτες λουκούμι (και το αρνί, υποθέτω, αν και μεσοβδόμαδα δεν το πετύχαμε). Προτού φτάσετε στο… ψητό, το οποίο –είπαμε– είναι η ειδικότητά τους, αν και πλέον επιδίδονται και σε μεσημεριανά μαγειρέματα, θα δοκιμάσετε τυροβολιά (φέτα με κολοκύθι, άνηθο και γλυκιά πάπρικα) και τα συμπαθέστατα τυροπιτάκια. Οι ντοματοκεφτέδες κάνουν λίγο κράτει στην ντομάτα, μάλλον για λόγους εμφάνισης, οπότε το αλεύρι, το λάδι και το κρεμμύδι υπερισχύουν, και το μπιφτέκι, παρότι αφράτο, λίγο καρύκευμα το ζητάει για να νοστιμίσει. Ωστόσο, η συνολική προσπάθεια φαίνεται από την πρώτη ύλη μέχρι το δικό τους εμφιαλωμένο κρασί. Οι αντροπαρέες, που πίνουν ένα ποτηράκι παραπάνω από τις οικογένειες, φαίνεται μάλιστα να εμμένουν στο χύμα.
InfoΒάκχου 9, Πλ. Περσάκη, Βάρη, 2108972586, 2108972566. Και μεσημέρι. Κλειστά Κυρ. βράδυ. Τιμή: € 18-22.