Βραδιές αλά ελληνικά

Στρώνουν τραπέζια κλασικά εικονογραφημένα, με μεζέδες, ψητά και παρεΐστικη διάθεση.

Βραδιές αλά ελληνικά

Στρώνουν τραπέζια κλασικά εικονογραφημένα, με μεζέδες, ψητά και παρεΐστικη διάθεση.

ΠΙΘΑΡΙ

Βραδιές αλά ελληνικά - εικόνα 1

Μεζέδες στην πλατεία

Έχουν άλλον αέρα οι γειτονιές. Να, όπως στην Πλατεία Παπαδιαμάντη στα Άνω Πατήσια: σχεδόν αυθόρμητο πράσινο, ησυχία, χαλαρότητα… Τώρα που ο καιρός ανοίγει είναι ό,τι πρέπει για μια ήρεμη κοζερί μετά μεζέ μεταξύ φίλων. Το μενού –αλλά και το στιλ– που έχει το «Πιθάρι» (βρίσκεται εντός της εν λόγω πλατείας) κλασικό κι ευρύ. Υπάρχουν πράγματα που έρχονται από άλλες εποχές, όπως τα «κουκούλια» (κοτόπουλο με τυρί σε κρούστα) ή τα παλιομοδίτικα τυροπιτάκια, και είναι κάπως ξεπερασμένα σήμερα. Ωστόσο, υπάρχουν και διαχρονικές αξίες που χαίρεσαι να απολαμβάνεις. Το απέριττο ψητό καλαμάρι, λ.χ., είναι γευστικότατο· ο παστός μπακαλιάρος είναι τηγανισμένος προσεκτικά, κρουστός, με μια ιδέα αλμύρας και τύπο που η σωστή σκορδαλιά τον ενισχύει. Συμπαθέστατο το «πιθάρι του σεφ» (μοσχάρι σε πήλινο με τυρί), τα κεφτεδάκια σουβλιστά με μπέικον και το μπιφτέκι με τυρί που λιώνει. Από τους «άλλους κεφτέδες» ξεχωρίζουν οι κολοκυθοκεφτέδες, αλλά όλοι (με ντομάτα και ρεβίθι) θέλουν μεγαλύτερη προσοχή στο τηγάνι και περισσότερα μυρωδικά, για να αποκτήσουν ιδιαιτερότητα. Φινάλε με ψητό κυδώνι μετά παγωτού.

Info

Πλ. Παπαδιαμάντη 1, Άνω Πατήσια, 2102029237. Παρ.-Κυρ. & μεσημέρι. Τιμή: € 12-15.

ΗΠΕΙΡΟΣ

Βραδιές αλά ελληνικά - εικόνα 2

Ψήνεται… ιστορία

Οι σούβλες δεν φιγουράρουν πια απέξω, όμως τα είκοσι έξι χρόνια κρεατοκεντρικής ιστορίας εγγράφονται στο σωστό ψήσιμο της μοσχαρίσιας μπριζόλας, το παϊδάκι και το ζουμερό εξοχικό με την τραγανή πετσούλα – Greek taverna στα χάι της! Η «Ήπειρος», πλέον στα χέρια της δεύτερης γενιάς της οικογένειας Μποζιάρη, έχει νέο προφίλ, με παλ χρώματα, φλοράλ μοτίβα στους πίνακες και απλίκες στους τοίχους. Όσο για την εικόνα του νησιού των Ιωαννίνων πάνω από την κουζίνα, έχει τη σημασία της: στα ενδότερα κρύβεται μια γιαννιώτικη καπακωτή γάστρα που κάνει τις πατάτες λουκούμι (και το αρνί, υποθέτω, αν και μεσοβδόμαδα δεν το πετύχαμε). Προτού φτάσετε στο… ψητό, το οποίο –είπαμε– είναι η ειδικότητά τους, αν και πλέον επιδίδονται και σε μεσημεριανά μαγειρέματα, θα δοκιμάσετε τυροβολιά (φέτα με κολοκύθι, άνηθο και γλυκιά πάπρικα) και τα συμπαθέστατα τυροπιτάκια. Οι ντοματοκεφτέδες κάνουν λίγο κράτει στην ντομάτα, μάλλον για λόγους εμφάνισης, οπότε το αλεύρι, το λάδι και το κρεμμύδι υπερισχύουν, και το μπιφτέκι, παρότι αφράτο, λίγο καρύκευμα το ζητάει για να νοστιμίσει. Ωστόσο, η συνολική προσπάθεια φαίνεται από την πρώτη ύλη μέχρι το δικό τους εμφιαλωμένο κρασί. Οι αντροπαρέες, που πίνουν ένα ποτηράκι παραπάνω από τις οικογένειες, φαίνεται μάλιστα να εμμένουν στο χύμα.

Info

Βάκχου 9, Πλ. Περσάκη, Βάρη, 2108972586, 2108972566. Και μεσημέρι. Κλειστά Κυρ. βράδυ. Τιμή: € 18-22.

Περισσότερες πληροφορίες

Πιθάρι

Πλ. Παπαδιαμάντη 1, Ά. Πατήσια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
21/11/2024

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.

8 γευστικές στάσεις στο Κολωνάκι

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Κολωνάκι συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από ατμοσφαιρικά wine bars και κοσμοπολίτικα ψαροφαγικά στέκια, μέχρι μοντέρνα bistro και street food με δημιουργική υπογραφή.