Απόσταγμα... Καισαριανής

Μικρά το δέμας, αλλά χωράνε πολλούς και καλούς μεζέδες. Για ούζα και τσίπουρα πήγαμε στην περιποιημένη «Οινοθήρα» και για ρακές στο νεανικό «Ρακάκι».

Απόσταγμα... Καισαριανής

Μικρά το δέμας, αλλά χωράνε πολλούς και καλούς μεζέδες. Για ούζα και τσίπουρα πήγαμε στην περιποιημένη «Οινοθήρα» και για ρακές στο νεανικό «Ρακάκι».

…της θάλασσας

Απόσταγμα... Καισαριανής - εικόνα 1

Στο μαγαζί υπάρχει πλέον και η επιλογή των κρεατικών, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι όταν έφτασε εκείνος ο –πιο φρέσκος δεν γίνεται– αχινός, που πήραμε μαζί με το πρώτο τσίπουρο, δεν ξανασκέφτηκα τη συγκεκριμένη προοπτική δεύτερη φορά. Συμπύκνωση θαλάσσης· ανάρπαστος έγινε. Αρκεί να σας πω ότι δύο φορές ζητήσαμε… refill το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου. Η ταβέρνα «Οινοθήρα», στο μικρό και φροντισμένο χώρο της, πίσω από την εκκλησία (εκεί βγάζει τραπέζια το καλοκαίρι), κρύβει κι άλλα ωραία: η σαλάτα που μπλέκει ψιλοκομμένες ψητές μελιτζάνες, κολοκύθια και μανιτάρια είναι λεπτοδουλεμένη, οι μπακαλιαροκεφτέδες με την απαλή σκορδαλιά είναι νοστιμότατοι, στεγνοτηγανισμένα έρχονται το ψιλό μαριδάκι και οι κουτσομούρες, ωραία ψημένο το φαγκρί. Το ψητό καλαμάρι και τα αχνιστά μύδια δεν ήταν σπουδαία, αλλά το σύνολο κερδίζει τα εύσημα της γενικής συνέπειας. Και συνέχειας: είναι δεκατέσσερα χρόνια στο πόστο του κι η σχέση ποιότητας-τιμής εξηγεί το γιατί.

…της στεριάς

Απόσταγμα... Καισαριανής - εικόνα 2

«Σφηνάκι για στρουμφάκια», χαμογέλασε η φίλη μου η Βίκυ με το που έφτασε η πρώτη –κερασμένη– ρακή. Απίθανα αυτά τα χρωματιστά λιλιπούτεια κεραμικά ποτηράκια στο «Ρακάκι». Σε ξεγελάνε και πίνεις κομμάτι παραπάνω, τριγυρισμένος από «ασπρόμαυρη» Κρήτη στα κάδρα, ενώ ενδιαμέσως παρελαύνουν ορεκτικότατα καλτσούνια με στεγνό, τραγανό φύλλο, ντολμάδες με ευχάριστα πικάντικη γέμιση, πατάτες τσικαλάτες και μερακλίδικο απάκι. Εντάξει, ο ντάκος ήταν μάλλον αδιάφορος (το απλό μπορεί να αποβεί… πιο δύσκολο) και στους μπουμπουριστούς χοχλιούς ήταν υπερβολική η αίσθηση του ξιδιού, βαριά στο στόμα, και το δεντρολίβανο λειψό. Αλλά το τρυφερό οφτό αρνί στο φούρνο και ο κρασάτος κόκορας με τις χυλοπίτες είχαν την ομορφιά του σπιτικού μαγειρευτού και το γαμοπίλαφο, σε ιδιαίτερα πλούσια μερίδα, στεκόταν στο ύψος του. Όσο για τα καραφάκια, πηγαινοέρχονταν ακούραστα μέχρι την ώρα του γλυκού. Εκεί αντιλαμβάνομαι το λόγο ύπαρξης του σουφλέ σοκολάτας, όμως, μετά τα παραπάνω, μια πίτα σφακιανή «λέει» πιο πολύ.

Περισσότερες πληροφορίες

Οινοθήρα

Εθν. Μακαρίου 13 & Χρ. Σμύρνης, Πλ. Καισαριανής
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ρακάκι

Μοσχονησίων 2-4, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/11/2024

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.

8 γευστικές στάσεις στο Κολωνάκι

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Κολωνάκι συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από ατμοσφαιρικά wine bars και κοσμοπολίτικα ψαροφαγικά στέκια, μέχρι μοντέρνα bistro και street food με δημιουργική υπογραφή.

Ο "Paleos" είναι αλλιώς

Αύρα από τα παλιά στον πεζόδρομο της Αδριανού φέρνει το καινούργιο αυτό μεζεδοπωλείο με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις προσεγμένες γεύσεις που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.