Ένα μοντέρνο wine restaurant, βασισμένο σε μια εξαιρετική αδελφή κάβα, όπου το πίνειν και το τρώγειν έχουν ασυνήθιστη ποιότητα. Οι τιμές του θα ενθουσιάσουν τους wine lovers.
Το «Vinotera», όπως θα καταλαβαίνετε ίσως και από το όνομά του, δεν είναι συνηθισμένο εστιατόριο. Συνδέεται άμεσα με την καλύτερη κάβα του Ηρακλείου –και μία από τις top των Αθηνών–, κερδίζοντας έτσι με το σπαθί του τον τίτλο «wine restaurant». Η πολιτική των τιμών στο σερβίρισμα των κρασιών δεν έχει προηγούμενο στην πόλη. Αν και στην καθημερινή λειτουργία μπορεί να σου φαίνεται περίπλοκο να διαλέγεις ανάμεσα σε χίλια και βάλε κρασιά, ο wine lover μπορεί να διαλέξει και να πιει ό,τι θέλει!
Τα κρασιά με λιανική τιμή πώλησης έως € 50 επιβαρύνονται μ’ ένα κόστος σερβιρίσματος μόλις 10%, ενώ στα ακριβότερα προστίθεται ένα 30%. Πρακτικά, ο σομελιέ του ρεστοράν, ο Αποστόλης, προτείνει κρασιά που ταιριάζουν με το φαγητό σας, είτε σε ποτήρι είτε σε μπουκάλι, όντας πάντα έτοιμος να ανοίξει τη φιάλη που εσείς διαλέγετε από το ρεπερτόριο της ομώνυμης αδελφής κάβας. Και τα προτείνει με κέφι, περιγράφοντάς τα αναλυτικά για να διαλέξετε.
Το εστιατόριο είναι ουσιαστικά καινούργιο, αλλά –παρά τα μικροπροβλήματα της πρώτης περιόδου– η κουζίνα δείχνει καλό δυναμικό και πολύ ωραίες ιδέες. Εκτός από τα στάνταρ πιάτα του καταλόγου, εμφανίζονται και προτάσεις ημέρας, γραμμένες με όμορφα γράμματα στο μαυροπίνακα στην «πλάτη» του μαγαζιού. Από αυτές δοκίμασα κρουστά ρεβίθια μαγειρεμένα με μπόλικο κρεμμύδι, που τους δίνει ζωηρή, ελαφρά ξινόγλυκη γεύση, με πικάντικο ιταλικό λουκάνικο και καπνιστό τυρί Βερμίου ως ταιριαστή συνοδεία. Πολύ επιτυχημένες είναι οι κροκέτες παστού μπακαλιάρου, σαν ωραίος αλμυρός λουκουμάς, μαζί με μια κρέμα από παντζάρι.
Στα ζυμαρικά δίνει βάρος το μενού. Νόστιμα γκαρκανέλι με κόκκινο ραγού μοσχαριού (λίγο σκληρό), αλλά ακόμη ωραιότερη πάστα με μανιτάρια και λάδι τρούφας, το καλύτερο από τα πιάτα που δοκιμάσαμε. Το φιλέτο συνοδεύεται από ωραίο πουρέ με βότανα του βουνού· το λαβράκι με πουρέ σελινόριζας είναι καλή ιδέα, αλλά απέτυχαν να του δώσουν την τραγανή πέτσα που ήθελαν· η παντσέτα με τα κυδώνια, ωραία συνταγή, θα κέρδιζε αν το κρέας έβγαινε πιο μελωμένο.Το «Vinotera» είναι ένα όμορφο, μοντέρνο ρεστοράν, με μεγάλη μπάρα για όσους θέλουν να απολαύσουν μόνο το κρασί τους – ο κόσμος που το γεμίζει κινείται ανάμεσα σε 30-40something. Ο φωτισμός του είναι προσεγμένος και ατμοσφαιρικός. Το «Vinotera» έχει ιδέα που τη στηρίζει.
(+) Οι εξαιρετικές τιμές και το σέρβις του κρασιού. (-) Ξεφεύγουν σε ακρίβεια κάποια μαγειρέματα. ΙnfoVINOTERA Μαρίνου Αντύπα 74-76, Ηράκλειο, 2102717554. Έως 1 π.μ. Και μεσημ. Τιμή: € 25-30.