Το δημοφιλές ρεστοράν στο δάσος του Δαφνίου ανανεώνεται καλλιεργώντας πάντοτε τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα.
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης μπορεί να μη μένει πια εδώ, η «Γιορτή» όμως συνεχίζει πολύ νόστιμα το ιδιαίτερο μονοπάτι της στην ελληνική κουζίνα. Η Δήμητρα Βάλλα, που ήταν πάντα η executive σεφ του μαγαζιού, συνεχίζει να σερβίρει πολλά από τα αγαπημένα πιάτα της προηγούμενης περιόδου, αλλά έχει διευρύνει πολύ τον κατάλογο. Λόγου χάρη, με τους πρωτότυπους λαχανοντολμάδες της οι οποίοι γεμίζονται όχι με κιμά, αλλά με ψιλοκομμένο χοιρινό κρέας που τους δίνει ωραία μαστιχωτή υφή, ενώ στην πλούσια λεμονάτη σάλτσα το κύμινο αποτελεί ερεθιστικό νεολογισμό. Η σκορδάτη και καπνιστή μελιτζανοσαλάτα είναι τώρα πιο κοντά στη φυσική υφή της σάρκας της μελιτζάνας. Τα πολίτικα σουτζουκάκια έχουν την τύχη να συνδυάζονται με μια ιδιαίτερα νόστιμη σάλτσα ντομάτας, αρτυμένη κατά την παράδοση με κύμινο, ενώ τα δημοφιλή ρεβίθια με αρωματικά χόρτα, που μαγειρεύονται στον ξυλόφουρνο, ανανεώθηκαν πετυχημένα με την προσθήκη παστού μπακαλιάρου. Από το μεγάλο νησιώτικο ξυλόφουρνο, όμως, έρχονται ακόμα πολλές νοστιμιές. Δεν μιλάω μόνο για τις πολύ ωραίες πίτες αλλά και για τα γαρδουμπάκια με τη ζωηρή λεμονάτη σάλτσα ή το μελωμένο μπουτάκι πάπιας confit σε μαμαδίστικο στιλ, συνδυασμένο με κάστανα, σάλτσα αγριοκέρασων και πουρέ κολοκύθας. Μερικά πιάτα, πάντως, στο τηγάνι ξεφεύγουν. Τα αρνίσια γλυκάδια έρχονται κάπως ξερά, παρά τη ζωντανή σάλτσα λεμονιού και ρίγανης, και μια γλώσσα χάνει τη φινέτσα της επειδή μένει παραπάνω απ’ ό,τι πρέπει στη φωτιά. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στις σαλάτες. Είναι εξόχως αρωματική αυτή με λάχανο, κουκουνάρι, ρόδι και σταφίδες χάρη στο περγαμόντο του ντρέσινγκ της και στα φύλλα δυόσμου.εκείνη δε με τις φακές, τις φανταστικές ξιδάτες ελιές, την κάππαρη και τα σοταρισμένα καλαμάρια με πέστο είναι ευχάριστα πρωτότυπη.
Στη «Γιορτή» πλέον τη μεγάλη φλοράλ χαρούμενη σάλα, περικυκλωμένη από τα δέντρα του δάσους, γεμίζουν οι νότες του πιάνου, που νομίζω ότι παίζει καθημερινά. Αν θέλετε, μάλιστα, να τελειώσετε θεαματικά το γεύμα σας, μπορείτε να παραγγείλετε κρέπες πορτοκάλι που θα τις ψήσουν μπροστά σας σε μπακιρένιο τηγάνι.
(+) Το νόστιμο ελληνικό πνεύμα που βασιλεύει εδώ. (-) Αποτυχίες όπως το γιουβετσάκι με μανιτάρια και τα παρατηγανίσματα.