Ο ιστορικός χώρος της Λυκαβηττού υιοθετεί τον ελληνικό μοντερνισμό στην κουζίνα, με τον Νίκο Φωτιάδη στην επιμέλεια του μενού.
Έχει κάτι ιδιαίτερο αυτός ο χώρος. Αρχικά στη Βουκουρεστίου (ως «Αμφιτρύων»), στο νούμερο 17 που το βάφτισε κιόλας, μετά στη Λυκαβηττού, με ήδη διαμορφωμένους τους πιστούς του – ανάμεσά τους πολιτικοί, επιχειρηματίες, πολλοί δημοσιογράφοι. Ο Φώτης Κρικζώνης, η ψυχή του «17», έχει σερβίρει Lagavullin στον Τσόρτσιλ και Pina Colada Acapulco στην Τζάκι Κένεντι. Και είναι ακόμη παρών, μαζί με τους γιους του Λάμπρο και Μιχαήλ, κομμάτι αναπόσπαστο ενός χώρου που δεν αυθαιρετεί πάνω στη γοητεία του κλασικού· τη διατηρεί, ακόμη και στις ανανεώσεις του με πίνακες, σκαλιστές μπορντούρες στο ταβάνι, καντηλέρια στο τραπέζι και πορσελάνες κρεμασμένες στον τοίχο.
Κι εκεί που περιμένεις, υπό τους ήχους του πιάνου, να αφιχθεί, τι να πω, ένα τουρνεντό ροσινί, ύστερα μια ζεστή προπαρασκευαστική πινελιά, δηλαδή ένα φλιτζάνι σούπα τσουκνίδας με λίγο μανούρι, κάνουν την έκπληξη οι σεσκουλοντολμάδες με γέμιση μπακαλιάρου, κουκουνάρι και σταφίδα και τα γλυκάδια σουπιάς πανέ, ωραία καραμελωμένα, με τρίμμα πορτοκαλιού πάνω σε μους μαραθόριζας και σπαράγγια της θάλασσας. Το ελληνικό στοιχείο υπήρχε πάντα τα μεσημέρια εν είδει μαγειρευτού, τώρα όμως η κουζίνα άφησε πίσω το διεθνές παρελθόν της και υιοθέτησε πιο τοπική, σύγχρονη οπτική. Το μενού που έχει επιμεληθεί ο Νίκος Φωτιάδης έχει επίσης μια σαλάτα με μεσκλάνα, παπαρδέλες κίτρινης κολοκύθας, σαλάμι αγριογούρουνου Πιερίας και κρουτόν παρμεζάνας –ψαγμένο μιξ, αν και υπερβολικό ως προς το ξίδι στην περίπτωσή μας–, ένα σωστά χυλωμένο ριζότο με βασιλομανίταρα και ορτύκι κι ένα ζουμερό κοκοράκι Ναυπλίου («ταϊσμένο με καλαμπόκι» γράφει ο κατάλογος) με μυρώνια. Από τα επιδόρπια ξεχώρισα την ganache σοκολάτας με κρέμα πορτοκάλι και παγωτό κανέλα. Μέτρησα πολλές γραβάτες μέχρι να βγούμε απ’ την πόρτα – το «17» το έχει το άτυπο dress code του.
(+) Η συνέπεια στην κλασική εκδοχή εστίασης και η συνέχεια που τη νιώθεις, ακόμη κι όταν κάνουν αλλαγές. (-) Δίπλα στις γαρίδες με το αέρινο πουκάμισο καλαμαριού, ο κακότεχνος πύργος λαχανικών κάνει παραφωνία.