«17» (ΔΕΚΑΕΠΤΑ)

Ο ιστορικός χώρος της Λυκαβηττού υιοθετεί τον ελληνικό μοντερνισμό στην κουζίνα, με τον Νίκο Φωτιάδη στην επιμέλεια του μενού.

«17» (ΔΕΚΑΕΠΤΑ)

Ο ιστορικός χώρος της Λυκαβηττού υιοθετεί τον ελληνικό μοντερνισμό στην κουζίνα, με τον Νίκο Φωτιάδη στην επιμέλεια του μενού.

«17» (ΔΕΚΑΕΠΤΑ) - εικόνα 1

Έχει κάτι ιδιαίτερο αυτός ο χώρος. Αρχικά στη Βουκουρεστίου (ως «Αμφιτρύων»), στο νούμερο 17 που το βάφτισε κιόλας, μετά στη Λυκαβηττού, με ήδη διαμορφωμένους τους πιστούς του – ανάμεσά τους πολιτικοί, επιχειρηματίες, πολλοί δημοσιογράφοι. Ο Φώτης Κρικζώνης, η ψυχή του «17», έχει σερβίρει Lagavullin στον Τσόρτσιλ και Pina Colada Acapulco στην Τζάκι Κένεντι. Και είναι ακόμη παρών, μαζί με τους γιους του Λάμπρο και Μιχαήλ, κομμάτι αναπόσπαστο ενός χώρου που δεν αυθαιρετεί πάνω στη γοητεία του κλασικού· τη διατηρεί, ακόμη και στις ανανεώσεις του με πίνακες, σκαλιστές μπορντούρες στο ταβάνι, καντηλέρια στο τραπέζι και πορσελάνες κρεμασμένες στον τοίχο.

Κι εκεί που περιμένεις, υπό τους ήχους του πιάνου, να αφιχθεί, τι να πω, ένα τουρνεντό ροσινί, ύστερα μια ζεστή προπαρασκευαστική πινελιά, δηλαδή ένα φλιτζάνι σούπα τσουκνίδας με λίγο μανούρι, κάνουν την έκπληξη οι σεσκουλοντολμάδες με γέμιση μπακαλιάρου, κουκουνάρι και σταφίδα και τα γλυκάδια σουπιάς πανέ, ωραία καραμελωμένα, με τρίμμα πορτοκαλιού πάνω σε μους μαραθόριζας και σπαράγγια της θάλασσας. Το ελληνικό στοιχείο υπήρχε πάντα τα μεσημέρια εν είδει μαγειρευτού, τώρα όμως η κουζίνα άφησε πίσω το διεθνές παρελθόν της και υιοθέτησε πιο τοπική, σύγχρονη οπτική. Το μενού που έχει επιμεληθεί ο Νίκος Φωτιάδης έχει επίσης μια σαλάτα με μεσκλάνα, παπαρδέλες κίτρινης κολοκύθας, σαλάμι αγριογούρουνου Πιερίας και κρουτόν παρμεζάνας –ψαγμένο μιξ, αν και υπερβολικό ως προς το ξίδι στην περίπτωσή μας–, ένα σωστά χυλωμένο ριζότο με βασιλομανίταρα και ορτύκι κι ένα ζουμερό κοκοράκι Ναυπλίου («ταϊσμένο με καλαμπόκι» γράφει ο κατάλογος) με μυρώνια. Από τα επιδόρπια ξεχώρισα την ganache σοκολάτας με κρέμα πορτοκάλι και παγωτό κανέλα. Μέτρησα πολλές γραβάτες μέχρι να βγούμε απ’ την πόρτα – το «17» το έχει το άτυπο dress code του.

(+) Η συνέπεια στην κλασική εκδοχή εστίασης και η συνέχεια που τη νιώθεις, ακόμη κι όταν κάνουν αλλαγές. (-) Δίπλα στις γαρίδες με το αέρινο πουκάμισο καλαμαριού, ο κακότεχνος πύργος λαχανικών κάνει παραφωνία.

Περισσότερες πληροφορίες

Δεκαεπτά (17)

Λυκαβηττού 2 & Ακαδημίας, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/11/2024

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.

8 γευστικές στάσεις στο Κολωνάκι

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Κολωνάκι συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από ατμοσφαιρικά wine bars και κοσμοπολίτικα ψαροφαγικά στέκια, μέχρι μοντέρνα bistro και street food με δημιουργική υπογραφή.

Ο "Paleos" είναι αλλιώς

Αύρα από τα παλιά στον πεζόδρομο της Αδριανού φέρνει το καινούργιο αυτό μεζεδοπωλείο με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις προσεγμένες γεύσεις που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.