Μόλυβος

Η Μυτιλήνη σε απευθείας link με τη Νέα Φιλαδέλφεια, με ούζα, γκιουζλεμέδες και λαδοτύρι. O «Μόλυβος», που μπορεί να άνοιξε πρόσφατα, έχει όμως στο ενεργητικό του δεκαοκτώ χρόνια ιστορίας ως «Τυχερό Πέταλο» στην Πέτρα της Λέσβου, έχει φέρει το νησί του στην πόλη.

Μόλυβος

Η Μυτιλήνη σε απευθείας link με τη Νέα Φιλαδέλφεια, με ούζα, γκιουζλεμέδες και λαδοτύρι.

Μόλυβος - εικόνα 1

Η κουζίνα μας έχει τα κλασικά της πιάτα, με ακτίνα δράσης από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, που λειτουργούν ως συναισθηματικοί «πάσσαλοι» για κάθε γευστικό… ελληνιστή. Πέρα όμως από το γιουβέτσι, το κοκκινιστό κι ανάλογες σταθερές, το γεγονός ότι πλέον η Αθήνα σού δίνει αφορμές να γνωρίσεις μέσω του πιάτου τις τοπικές ιδιολέκτους της κατσαρόλας (και όχι μόνο) είναι μια σημαντική εξέλιξη. Γι’ αυτό αξίζει να πάτε μέχρι τη Μυτιλήνη μέσω Νέας Φιλαδέλφειας. Εκεί ο «Μόλυβος», που μπορεί να άνοιξε πρόσφατα, έχει όμως στο ενεργητικό του δεκαοκτώ χρόνια ιστορίας ως «Τυχερό Πέταλο» στην Πέτρα της Λέσβου, έχει φέρει το νησί του στην πόλη, με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του λιμανιού του Μόλυβου και των ψαράδων του και έργα του Θεόφιλου.

Στην αρχή σε κερνάνε ούζο –η ειδικότητά τους– με παξιμάδι για να βουτήξεις στα ντιπ και στο δικό τους λάδι, που έρχεται στο μπολάκι με σκόρδο και λίγη ρίγανη. Από κει και πέρα, αξίζει να δοκιμάσεις τα παστά που φτιάχνουν οι ίδιοι, το λαδοτύρι σαγανάκι, τους συμπαθέστατους τυρένιους κολοκυθοκεφτέδες και τα λουλούδια γεμιστά με αλμυρή φέτα και άνηθο – «τσιμπάει» λίγο στο αλάτι και σηκώνει κρασί (το χύμα τους είναι καλό, υπάρχουν πάντως και κάποια εμφιαλωμένα). Must και οι γκιουζλεμέδες, η μυτιληνιά, λεπτή εκδοχή της τυρόπιτας. Περνώντας στα κύρια πιάτα, το ψαρονέφρι που γεμίζεται με λαδοτύρι και λιαστή ντομάτα το βρήκα λίγο στεγνό. Πιο ωραίο το αρνί που ψήνεται στη λαδόκολλα με πατάτες –λουκούμι– και στο τέλος, λιτός και απέριττος σιμιγδαλένιος χαλβάς – από τις ελληνικές «αξίες» που λέγαμε παραπάνω.

Ούζο όταν πιεις

Μίνι, Φήμη, Σμυρνιώ, Veto, Ματθαίου, Κέφι και άλλα: συλλογή προς ανακάλυψη. Δεκατέσσερα μέτρησα στον κατάλογο, εκ των οποίων κάποια αποσταγμένα.

Up: Η αίσθηση νησιού, τα ωραία ρεμπέτικα και οι τοπικές συνταγές. Down: Εκείνη η plasma οθόνη δίπλα στον Θεόφιλο – φταίει η γειτνίαση με την… κοιτίδα της ΑΕΚ. Τι να κάνεις;

Περισσότερες πληροφορίες

Μόλυβος

Χρ. Σμύρνης 8, Νέα Φιλαδέλφεια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
21/11/2024

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.

8 γευστικές στάσεις στο Κολωνάκι

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Κολωνάκι συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από ατμοσφαιρικά wine bars και κοσμοπολίτικα ψαροφαγικά στέκια, μέχρι μοντέρνα bistro και street food με δημιουργική υπογραφή.