Ένα ιταλικό που μαγειρεύει αποκλειστικά φρέσκα ζυμαρικά σε μια σπιτική αυλή στο Παλαιό Φάληρο.
Xθες το βράδυ… έφυγα για διακοπές. Δυστυχώς, μόνο «ψυχή», γιατί «σώματι» βρισκόμουν στο Παλαιό Φάληρο δοκιμάζοντας ιταλικά πιάτα στο «Maltagliati». Όλα πήγαιναν μια χαρά, μέχρι τη στιγμή που ο Ιταλός ιδιοκτήτης μού άνοιξε την όρεξη μιλώντας μου για την Πάρο, όπου θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα για το άνοιγμα του καλοκαιρινού του «Sabbia d' Oro» στην παραλία της Χρυσής Ακτής (μην ανησυχείτε, με ή χωρίς τον ιδιοκτήτη του, το «Maltagliati» θα παραμείνει στις επάλξεις όλο το καλοκαίρι).
Επί τα αυτά, λοιπόν, το «Maltagliati» στους Αμπελοκήπους είναι ένα από τα πρώτα ιταλικά που έφτιαξαν φρέσκια πάστα. Το εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου άνοιξε με το ίδιο conpcept και οφείλω να ομολογήσω ότι είναι και πολύ cosy. Η αυλή, περιτριγυρισμένη από πράσινο, με τα ξύλινα τραπέζια στρωμένα με sur mesure καρό τραπεζομάντιλα, είναι μια γλύκα, όπως και τα φιστικί κουφώματα που θυμίζουν κουκλόσπιτο. Ο Antonio, ο ιδιοκτήτης, είναι Ρωμαίος με μαμά Ελληνίδα. Στο μενού θα βρείτε κάποια αντιπάστι και μετά πολλά πιάτα ζυμαρικών, φτιαγμένων με φρέσκια πάστα. Στο καλάθι θα δείτε τα είδη: φετουτσίνι, λιγκουίνι, στριφτά καζαρέτσε και τετράγωνα μαλταλιάτι. Από τα πρώτα πιάτα δοκιμάσαμε καλοφτιαγμένα μανιτάρια σοταρισμένα με λάδι, σκορδάκι και φρέσκο μαϊντανό και στρατσέτι, πολύ λεπτά σοταρισμένα φιλετάκια μοσχαριού με ελάχιστα σοταρισμένη ρόκα που διατηρούσε τα αρώματά της. Μετά, περάσαμε στα ζυμαρικά… Φετουτσίνι με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα με βασιλικό –όξινη, αλλά με ωραία αρώματα–, συμπαθητικά καζαρέτσε με ρικότα φρέσκια ντομάτα και μελιτζάνα, αυθεντική καρμπονάρα με αβγό. Μας άρεσαν τα λιγκουίνι με κυδώνια, σβησμένα με κρασί και σκόρδο. Καλύτερο πιάτο όλων τα μαλταλιάτι με μπρόκολο και μπέικον. Al dente μπρόκολο, ωραία δεμένες γεύσεις. Απίθανο και το τιραμισού στο τέλος του δείπνου. Αν έπρεπε να κάνω ένα σχόλιο για τα πιάτα, θα έλεγα ότι τα ζυμαρικά δεν ήταν αρκούντως «δεμένα» με τις σάλτσες.
Ο δροσερός κήπος θα είναι ανοιχτός όλο το καλοκαίρι, αλλά αν κάποιοι φύγετε για διακοπές στην Πάρο «ψυχή τε και σώματι», δοκιμάστε και το «Sabbia d' Oro»!