Proof Nanobakery: Προζυμένιο ψωμί, σάντουιτς και on tap cocktails στο κέντρο

Στο ισόγειο του ξενοδοχείου Dogpound, ο Βασίλης Νικήτας βάζει το προζύμι στο επίκεντρο και το γαρνίρει με καλό καφέ και βρύσες με cocktails.

Proof Nanobakery στο κέντρο © Λεωνίδας Τούμπανος

"Η μαγειρική είναι ένα πάθος που υπήρχε από παλιά και το διοχέτευσα αρχικά μέσα από το μπαρ. Πριν μερικά χρόνια, κατά την περίοδο της καραντίνας, ξεκίνησα να φτιάχνω ψωμιά με προζύμι. Παρά τις απαιτήσεις και την ταλαιπωρία, μου άρεσε η ενασχόληση με το προζύμι. Εκεί μου μπήκε το μικρόβιο με τη ζύμη" μου λέει ο Βασίλης Νικήτας (που ίσως γνωρίζεις από τη δουλειά του στα ποτά των Lost, Diego κ.α.), που εδώ και λίγες εβδομάδες παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό το Proof Nanobakery.  

Proof Nanobakery στο κέντρο 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Proof Nanobakery στο κέντρο 4
© Λεωνίδας Τούμπανος

Proof Nanobakery στο κέντρο 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Κάνει takeover τον μπροστινό bakery του ξενοδοχείου Dogpound, στα πέριξ της πλατείας Αγίας Ειρήνης, συστήνεται ως cafe/νέας γενιάς φούρνος/σάντουιτς-σποτ, έχει σκανδιναβικο-βερολινέζικο ύφος και αντλεί έμπνευση για το κόνσεπτ από τα nano-lots του καφέ - ο οποίος αποτελεί ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο εδώ. Στο Proof λοιπόν γίνονται λίγα πράγματα και καλά: Ένα ψωμί με προζύμι και άλλες τρεις προτάσεις σε άρτο, τρία buns (κανέλα, κάρδαμο, σοκολάτα) και έξι σάντουιτς (4 αλμυρά + 2 γλυκά, με βάση το προαναφερθέν προζυμένιο ψωμί), μαζί με δύο μπολ πρωινών. Το όνομα, δε, έχει τρεις ερμηνείες: Της απόδειξης, της αντοχής και του σταδίου της ωρίμανσης του ψωμιού (proofing). 

Proof Nanobakery στο κέντρο 12

Proof Nanobakery στο κέντρο 13
© Λεωνίδας Τούμπανος

Μιλώντας για σάντουιτς εδώ θα βρεις ένα με τσορίθο, καπνιστό τυρί και μαγιονέζα με πάπρικες, ένα με καπνιστή πανσέτα, δύο τσένταρ, tajin, φρέσκο κρεμμυδάκι, κόλιανδρο και κόκκους μουστάρδας, ένα με ψητή γαλοπούλα, μπρι, μαγιονέζα τρούφας και ρόκα και ένα Bourdainικό, με μορταδέλα, προβολόνε, ντιζόν, φιστίκι και μαγιονέζα. Στις γλυκές εκδοχές, ανάμεσα στις δυο φέτες προζυμένιου ψωμιού μπαίνουν φιστικοβούτυρο, μαρμελάδα κράνμπερι με μπαχαρικά και παγωτό καρύδα ή κρες φρες, μαρμελάδα μύρτιλο και λάιμ.

Proof Nanobakery στο κέντρο 8
© Λεωνίδας Τούμπανος

Proof Nanobakery στο κέντρο 15
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ο Βασίλης Νικήτας φροντίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια όσον αφορά τον καφέ και το ποτό, παραμένοντας αρκετά δημιουργικός. Στην πρώτη συνθήκη έχει σερβίρει ένα δικό του blend, μιξάροντας δύο χαρμάνια της Taf (Βραζιλία και Αιθιοπία, η οποία υπερτερεί). Συνδυάζει έτσι τον σοκολατένιο χαρακτήρα του ενός με τον τροπικό και φρουτένιο του άλλου - μίξη που λειτουργεί όμορφα και ισορροπημένα σε ζεστά και σε κρύα ροφήματα, τα οποία σε custom made αρτιζάνικες κούπες, αποκλειστικά κατασκευασμένες για το Proof (από την Ildico Ceramic) - το retail έχει επίσης απήχηση τόσο για τον καφέ όσο και για τις κούπες.

Διαβάστε Επίσης

Στο πεδίο του ποτού, Lager και IPA από το μικροζυθοποιείο Βαβέλ, στην Κερατέα καλύπτουν το πεδίο του ζύθου ενώ παίζουν τρεις επιλογές σε on tap cocktails. Ένα twisted Negroni με προσθήκη ροζέ κρασιού Προβηγκίας, γεγονός που του προσδίδει φρούτο και φρεσκάδα δίχως να αντικρούει τις πικράδες που επιδιώκεις κάθε φορά που παραγγέλνεις το μάλλον πιο δημοφιλές ποτό της εποχής μας, το Caribbean Scotch & Tonic (μία καλή αφορμή για να πιεις κάτι με ουίσκι το καλοκαίρι, με ουίσκι που παλαιώνει σε βαρέλια ρουμιού, αρωματισμένο με δίκταμο και top up με Aegean tonic, συν πίκλα από πορτοκάλι) και το Freez Fly ένα long drink σε λογική gin-σόδα, με το αρκευθούχο απόσταγμα να αρωματίζεται με φινόκιο και να συνυπάρχει με πράσινο τσάι με ροδάκινο σε cordial και σόδα από γιασεμί και λίγα αιθέρια έλαια μέντας, σε ένα μάλλον φρουτώδες, με γλυκά χαρακτηριστικά και αίσθηση φρεσκάδας αποτέλεσμα.

Proof Nanobakery στο κέντρο 14
© Λεωνίδας Τούμπανος

Προσεχώς θα υπάρχουν και events που θα μπλέκουν το ψωμί με το κρασί, με guest από οινοποιούς.


Info 

Αγίας Ειρήνης 8, Αθήνα
Καθημερινά από τις 08.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Φαγητό, ποτό και socializing στην Καψάλη, τη νέα πιάτσα του Κολωνακίου

Η outsider πιάτσα ξεκινά από την κάτω μεριά της πλατείας και τερματίζει στην Ηροδότου, συγκεντρώνοντας όμως στα λίγα μέτρα της το ενδιαφέρον.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/04/2025

"Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική" και μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό

Καλές οι λίστες του TasteAtlas αλλά πώς προκύπτουν, τι εξυπηρετούν και σε ποιους απευθύνονται τελικά;

Che

Ο Θάνος Στασινός παντρεύει τις νοτιοαμερικάνικες γεύσεις με τις ελληνικές στο δημοφιλές all day εστιατόριο και μπαρ του Πειραιά.

Την Μεγάλη Παρασκευή στρώνουν Αγιορείτικο τραπέζι στο Κουκάκι

Μία ξεχωριστή βραδιά στο Κινωνώ, αφιερωμένη στη νηστεία και το κρασί, σε συνεργασία με το Κτήμα Οινογένεσις.

Γλυκά για το Πάσχα στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γυρίσαμε την πόλη ψάχνοντας "τ΄αβγά και τα πασχάλια" και προτείνουμε κάποια από τα καλύτερα, εκεί που πρώτο ρόλο παίζει η ποιότητα των υλικών, η σωστή τεχνική αλλά και η εμφάνιση. Ιδού η λίστα μας.

Στα Λαλάγγια για νηστίσιμα και μαγειρίτσα

Το γευστικό σποτ του Χαλανδρίου μαγειρεύει στο πνεύμα των ημερών.

Ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου;

Με σημαντική παρουσία στους Χρυσούς Σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα είναι μια από τις πιο δυναμικές γαστρονομικές περιοχές της χώρας. Ελάτε να τη γνωρίσουμε με το πηρούνι στο χέρι, παίρνοντας γεύση από τα βραβευμένα εστιατόρια των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.