Ο Διονυσάκης φέρνει την κουζίνα της Ζακύνθου στην Αθήνα

Η νοστιμιά του Τζάντε βρίσκει πυρήνα έκφρασης σε ένα ιδιαίτερο μαγειρείο της Δάφνης.

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη

Λίγες εβδομάδες ζωής μετρά στη Δάφνη το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που υπηρετεί τη ζακυνθινή κουζίνα. Ο Διονυσάκης συστήνεται ως παραδοσιακό μαγειρείο, βαπτίζεται από το πιο κοινό όνομα στο Φιόρο του Λεβάντε και είναι 'παιδί' των Νικόλα και Διονύση Κόκκαλη.

Οι προαναφερθέντες "γεννήθηκαν" μέσα στα εστιατόρια των γονιών τους στη Ζάκυνθο - τα εν λόγω μέρη σέρβιραν ιταλική και μεσογειακή κουζίνα, με επιρροές από την ενετοκρατούμενη περίοδο του νησιού. Κατά την πρώτη τους εστιατορική απόπειρα στην Αθήνα, τα δύο αδέλφια άνοιξαν το Big Nick σαν ανάγκη να εξωτερικεύσουν την αγάπη τους για τα burgers και να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που είχε συνηθίσει η πόλη. 

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 14

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 11

Τελευταία ωστόσο ένιωσαν την ανάγκη να βρουν ένα μέρος που θα στέγαζε τη νοσταλγική κουζίνα του νησιού τους. Το εντόπισαν στο παλιό δημοτικό σχολείο, απέναντι από τη Γυμναστική Ακαδημία και μετά από μπόλικο σχεδιασμό και προσωπική δουλειά, γεννήθηκε ο Διονυσάκης. 

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 15

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 4

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 13

"Σκεφτήκαμε ένα μαγειρείο όπως θα έπρεπε να είναι, με έμφαση στις τεχνικές της Ζακύνθου σαν τη μαγειρική χωρίς νερό, το σκορδοστούμπι (πατημένα σκόρδα με ξύδι), το παχύ αυγολέμονο  που σχεδόν κόβεται με μαχαιροπίρουνο" αναφέρουν σχετικά τα δύο αδέλφια-δημιουργοί του Διονυσάκη.

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 8

Σε έναν άνετο και καλόβολο χώρο όπου κυριαρχεί το μπορντό του Ιονίου και οι γήινες αποχρώσεις, θα βρεις πιάτα και προϊόντα που έρχονται από τη Ζάκυνθο και δύσκολα τα συναντάς αλλού στην Αθήνα, όπως, λαδοτύρι Ζακύνθου, γραβιέρα, πρέντζα (είδος μαλακού τυριού, κοντινό στη φέτα), γλυκό φρυγανιά, σιροπιαστό με λεμόνι και κανέλα. 

Διαβάστε Επίσης

Στα κλασικά πιάτα θα συναντήσεις τις πόλπετες (μεγάλοι κεφτέδες κοκκινιστοί με ντόπιο τυρί, και γιομάτοι, όπως λένε και στη Ζάκυνθο για την πλούσια γεύση), αυγά σάρτσα (με ντομάτα, σκόρδο και λαδοτύρι), μπουτρίδια (μπριάμ), σκορδαλιά βαρία, μπροκολίνες (δηλαδή μπρόκολα με λεμόνι στο ζουμί που το κάνει κόκκινο), ραγού μοσχάρι με μακαρόνια, σεσκλα (σέσκουλα) γιαχνί με κρεμμύδια, και σάρτσα, δηλαδή κρέας μοσχάρι, αργομαγειρεμένο μπρεζέ με κομματάκια λαδοτύρι, ξύδι και μακαρόνια. 

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 3

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 1

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 2

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 12

Όλα τα παραπάνω, συνοδεύονται με ψωμί αργής ωρίμανσης παραγωγής τους, πυκνό και τραγανό. 


Info

Εθνικής Αντιστάσεως 50, Δάφνη
Τηλ. 210 9713037
Ανοιχτά Δευτ. - Σαβ. 11.00 - 18.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα concept απευθείας από το Βερολίνο φέρνει στην Αθήνα πρωινό που δεν τελειώνει ποτέ

Το διάσημο all-day breakfast concept που καθιέρωσε το πρωινό ως εμπειρία ανεξαρτήτως ώρας, καταφθάνει και στην ελληνική πρωτεύουσα με το Benedict Berlin.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
13/12/2025

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του χειμώνα

Τα μέρη που θα νοστιμίσουν τα χειμερινά ταξίδια σου σε όλη την Ελλάδα.

Η "Thigaterra" στο Ηράκλειο μας μυεί στο slow food της Μεγαλονήσου

Στον όμορφο χώρο του δημιουργικού κρητικού εστιατορίου στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου, που αξίζει την προσοχή μας στα χειμερινά ταξίδια μας στην Κρήτη, εκλεκτά τοπικά προϊόντα του νησιού αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος αναδεικνύονται δημιουργικά.

Ένα burger με φουά γκρα και ένα με φρέσκια τρούφα σε περιμένουν στο Smash ‘n Bun

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Τι γεύση μας αφήνουν οι 'old new recipes' του Nonnas, στην Πλάκα

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

"Σίλφιον" στα Γιάννενα: Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

"Μεσογειακή Κουζίνα Αντωνιάδης"

Φρεσκομαγειρεμένα πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο αυθεντικό και το comfort.