
Ποικιλία γεύσεων και ατμόσφαιρας που αναδεικνύουν την αστική κουλτούρα, εναλλακτική προσέγγιση στο ευ ζην και cool χαρακτήρας. Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι το long story short για τη γειτονιά της Αθήνας που ακούει στο όνομα Κεραμεικός. Διόλου τυχαία, επιλέγεται για νέα εστιατορικά ξεκινήματα. Σαν τα παρακάτω.
Meigma
Η σεφ Μαρίνα Χρονά αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα όσον αφορά το νέο κύμα της comfort νοστιμιάς στα της πόλης γευστικά δρώμενα το τελευταίο διάστημα. Βλέπεις, μετά το πολύ αξιόλογο Ρίνι παρουσιάζει εδώ και λίγες εβδομάδες το έτερο εστιατορικό της πόνημα, που ακούει στο όνομα Meigma (Μείγμα, αν προτιμάς στα ελληνικά).

Συστήνεται ως ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, ως ένα στέκι-mix πραγμάτων, όπως άλλωστε και η ίδια η γειτονιά του Κεραμεικού όπου εδρεύει. Αποψάτος χώρος και μικρά πιάτα με διεθνείς μεζέδες, σε μία γεμάτη αν μη τι άλλο κάρτα, συν 70 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και ιδιαίτερη συμπάθεια σε οίνους ήπιων παρεμβάσεων.
Osteria Mamma
Το γουστόζικο ιταλικό στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος, με το νεανικό πρόσημο, την ανοιχτή κουζίνα για βιτρίνα, την ατμοσφαιρική στοά για πρώτη σάλα και την ανοιχτόκαρδη εσωτερική αυλή για κύριο πεδίο δράσης, εισάγει καινά ιταλικά δαιμόνια στην πόλη.

Η σεφ – συνιδιοκτήτρια Ελένη Σαράντη προτείνει πιάτα της γειτονικής χώρας που δύσκολα βρίσκεις αλλού στην Αθήνα, όπως η μερακλίδικη χειροποίητη cima alla Genovese ή η κοτολέτα Bolognese με σάλτσα παρμεζάνας, προσεγγίζοντάς τα σαν Ιταλίδα nonna, με ρουστίκ πληθωρικότητα και comfort πρόσημο. Πολύ ενδιαφέρουσα η συλλογή από ετικέτες του ιταλικού αμπελώνα, σβέλτο και καταρτισμένο σέρβις.
Στου Λου
Ένα σύγχρονης αντίληψης οινομαγειρείο στον Κεραμεικό που αγαπά εξίσου το κρασί και το φαγητό με μοντέρνο ελληνικό χρώμα. Ο χώρος ατενίζει το πηγαινέλα των τρένων από τις μεγάλες τζαμαρίες που τον περιβάλλουν, μέσα του όμως επικρατεί η ζεστασιά του ξύλου και το εγκάρδιο καλωσόρισμα του ιδιοκτήτη Αλέξανδρου Λουμιώτη, που υποδέχεται τους πάντες προσωπικά.

Επικεφαλής στην ανοιχτή κουζίνα είναι ο Γιάννης Γαλανόπουλος που παρουσιάζει τη δική του οπτική για μια ελληνική κουζίνα, σύγχρονη ως επί το πλείστον, που δεν απεμπολεί τους δεσμούς της με το κλασικό. Η λίστα κρασιών αριθμεί γύρω στις 250 ετικέτες και εστιάζει στον ελληνικό αμπελώνα, χωρίς να λείπουν επιλογές νεοκοσμίτικες και ήπιας παρέμβασης.
Okupa
Το εστιατόριο του ξενοδοχείου Okupa λειτουργεί στο ευρύχωρο, ψηλοτάβανο, μητροπολιτικό lobby του κτιρίου που βρίσκεται στην ήσυχη, off-Boadway οδό Ψαρομηλίγκου. Στο χώρο τον τόνο δίνουν οι vintage design αναφορές στα 60s και τα 70s. Δίπλα στα τραπέζια του εστιατορίου υπάρχει ένα ευρύχωρο μπαρ, αλλά και άνετα lounges με καναπέδες και πολυθρόνες κατευθείαν από το 1971.

Το "Okupa" είναι ανοιχτό από το πρωί για brunch, ενώ από τις 5 μ.μ. και αργότερα σερβίρει το βραδινό του μενού. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς δροσερές multi culti σαλάτες, όπως εκείνη με το χαλούμι και το freekeh, ή πιάτα όπως η gyoza μανιταριών και το burger με καβούρι, που συνοδεύουν εξαιρετικά τη δυνατή cocktail list.
Armando
Κεραμεικός και cool μαγαζιά. Πίτσα και μπάλα. Μαραντόνα και Νάπολη. Είναι κάποια πολύ συγκεκριμένα δίπολα που οργανικά δείχνουν να κολλούν δίχως μεγάλη προσπάθεια. Αρκετά εξ' αυτών συναντώνται στην πιτσαρία Armando, που εδώ και μικρό διάστημα έκανε ντεμπούτο στην οδό Σαλαμίνος και φέρει το μεσαίο όνομα του Θεού της μπάλας (και σίγουρα όχι μόνο αυτής).

Η πίτσα τίθεται λοιπόν στο επίκεντρο της δημιουργικά γευστικής δραστηριότητας εδώ και ερμηνεύεται υπό το νεο-ναπολιτάνικο ζυμάρι της σεφ Ελένης Σαράντη, σε ένα ανοιχτόχωρο και καλόκαρδο εσωτερικό, με μεγάλα τραπέζια και μωσαϊκό στο τερέν, plus την περιοχή των pizzaiolo και το μπαρ.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.