Τα νέα γευστικά highlights του Κεραμεικού

Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στη φαγητογραφία της κουλ γειτονιάς.

Τα νέα γευστικά highlights του Κεραμεικού

Ποικιλία γεύσεων και ατμόσφαιρας που αναδεικνύουν την αστική κουλτούρα, εναλλακτική προσέγγιση στο ευ ζην και cool χαρακτήρας. Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι το long story short για τη γειτονιά της Αθήνας που ακούει στο όνομα Κεραμεικός. Διόλου τυχαία, επιλέγεται για νέα εστιατορικά ξεκινήματα. Σαν τα παρακάτω.

Meigma

Η σεφ Μαρίνα Χρονά αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα όσον αφορά το νέο κύμα της comfort νοστιμιάς στα της πόλης γευστικά δρώμενα το τελευταίο διάστημα. Βλέπεις, μετά το πολύ αξιόλογο Ρίνι παρουσιάζει εδώ και λίγες εβδομάδες το έτερο εστιατορικό της πόνημα, που ακούει στο όνομα Meigma (Μείγμα, αν προτιμάς στα ελληνικά).

Το νέο μεζεδοπωλείο της Μαρίνας Χρονά, Meigma, στον Κεραμεικό 17
© Λεωνίδας Τούμπανος

Συστήνεται ως ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, ως ένα στέκι-mix πραγμάτων, όπως άλλωστε και η ίδια η γειτονιά του Κεραμεικού όπου εδρεύει. Αποψάτος χώρος και μικρά πιάτα με διεθνείς μεζέδες, σε μία γεμάτη αν μη τι άλλο κάρτα, συν 70 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και ιδιαίτερη συμπάθεια σε οίνους ήπιων παρεμβάσεων. 

Osteria Mamma

Το γουστόζικο ιταλικό στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος, με το νεανικό πρόσημο, την ανοιχτή κουζίνα για βιτρίνα, την ατμοσφαιρική στοά για πρώτη σάλα και την ανοιχτόκαρδη εσωτερική αυλή για κύριο πεδίο δράσης, εισάγει καινά ιταλικά δαιμόνια στην πόλη.

Το ιταλικό εστιατόριο Osteria Mamma στον Κεραμεικό

Η σεφ – συνιδιοκτήτρια Ελένη Σαράντη προτείνει πιάτα της γειτονικής χώρας που δύσκολα βρίσκεις αλλού στην Αθήνα, όπως η μερακλίδικη χειροποίητη cima alla Genovese ή η κοτολέτα Bolognese με σάλτσα παρμεζάνας, προσεγγίζοντάς τα σαν Ιταλίδα nonna, με ρουστίκ πληθωρικότητα και comfort πρόσημο. Πολύ ενδιαφέρουσα η συλλογή από ετικέτες του ιταλικού αμπελώνα, σβέλτο και καταρτισμένο σέρβις.

Διαβάστε Επίσης

Στου Λου

Ένα σύγχρονης αντίληψης οινομαγειρείο στον Κεραμεικό που αγαπά εξίσου το κρασί και το φαγητό με μοντέρνο ελληνικό χρώμα. Ο χώρος ατενίζει το πηγαινέλα των τρένων από τις μεγάλες τζαμαρίες που τον περιβάλλουν, μέσα του όμως επικρατεί η ζεστασιά του ξύλου και το εγκάρδιο καλωσόρισμα του ιδιοκτήτη Αλέξανδρου Λουμιώτη, που υποδέχεται τους πάντες προσωπικά.

Το εστιατόριο στου Λου, στον Κεραμεικό
© Λεωνίδας Τούμπανος

Επικεφαλής στην ανοιχτή κουζίνα είναι ο Γιάννης Γαλανόπουλος που παρουσιάζει τη δική του οπτική για μια ελληνική κουζίνα, σύγχρονη ως επί το πλείστον, που δεν απεμπολεί τους δεσμούς της με το κλασικό. Η λίστα κρασιών αριθμεί γύρω στις 250 ετικέτες και εστιάζει στον ελληνικό αμπελώνα, χωρίς να λείπουν επιλογές νεοκοσμίτικες και ήπιας παρέμβασης.

Okupa

Το εστιατόριο του ξενοδοχείου Okupa λειτουργεί στο ευρύχωρο, ψηλοτάβανο, μητροπολιτικό lobby του κτιρίου που βρίσκεται στην ήσυχη, off-Boadway οδό Ψαρομηλίγκου. Στο χώρο τον τόνο δίνουν οι vintage design αναφορές στα 60s και τα 70s. Δίπλα στα τραπέζια του εστιατορίου υπάρχει ένα ευρύχωρο μπαρ, αλλά και άνετα lounges με καναπέδες και πολυθρόνες κατευθείαν από το 1971.

To Okupa στον Κεραμεικό

Το "Okupa" είναι ανοιχτό από το πρωί για brunch, ενώ από τις 5 μ.μ. και αργότερα σερβίρει το βραδινό του μενού. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς δροσερές multi culti σαλάτες, όπως εκείνη με το χαλούμι και το freekeh, ή πιάτα όπως η gyoza μανιταριών και το burger με καβούρι, που συνοδεύουν εξαιρετικά τη δυνατή cocktail list.

Armando

Κεραμεικός και cool μαγαζιά. Πίτσα και μπάλα. Μαραντόνα και Νάπολη. Είναι κάποια πολύ συγκεκριμένα δίπολα που οργανικά δείχνουν να κολλούν δίχως μεγάλη προσπάθεια. Αρκετά εξ' αυτών συναντώνται στην πιτσαρία Armando, που εδώ και μικρό διάστημα έκανε ντεμπούτο στην οδό Σαλαμίνος και φέρει το μεσαίο όνομα του Θεού της μπάλας (και σίγουρα όχι μόνο αυτής).

Η πιτσαρία Armando στον Κεραμεικό 22
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η πίτσα τίθεται λοιπόν στο επίκεντρο της δημιουργικά γευστικής δραστηριότητας εδώ και ερμηνεύεται υπό το νεο-ναπολιτάνικο ζυμάρι της σεφ Ελένης Σαράντη, σε ένα ανοιχτόχωρο και καλόκαρδο εσωτερικό, με μεγάλα τραπέζια και μωσαϊκό στο τερέν, plus την περιοχή των pizzaiolo και το μπαρ. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Osteria Mamma

Σαλαμίνος 64 και Παραμυθιάς, Κεραμεικός
  • Ethnic κουζίνες

Okupa

Ψαρομηλίγκου 9, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Στου Λου

Λ. Κωνσταντινουπόλεως 104, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Armando

Σαλαμίνος 43, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Meigma

Μεγάλου Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο διάβολος έτρωγε Prada: τι συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας αποφασίζουν να μπουν στην κουζίνα;

Τί συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας φοράνε ποδιές και σκούφους; Ποια είναι τα πιάτα της μόδας; – στην κυριολεξία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟς
16/03/2025

Τι γεύση έχει μια πίτσα των 52 ευρώ;

Κατ' αρχάς, τη γεύση του exclusivity που σερβίρει για πρώτο πιάτο το "Bagatelle Athens", με όλη την αίγλη που συνδέεται με το όνομα του μπολιασμένη στην ατμοσφαιρική αρχοντιά του, και γεύσεις φινετσάτες κι ευφάνταστες, που ταιριάζουν χάρμα στην εκλεκτική του αύρα. Διαβάστε περισσότερα στην κριτική μας!

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Πώς μια πίτσα έφτασε στις κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες της χώρας

Το απόλυτο comfort food στην έως τώρα κορυφαία στιγμή του στα εστιατορικά δρώμενα της Ελλάδας. Ποιος και πού τη φτιάχνει, γιατί ξεχωρίζει.

Στο Dal Professore Gastro Bar για beats n bites με ιταλιάνικο πρόσημο

Το νέο στέκι με την υπογραφή του… "καθηγητή" της ιταλικής κουζίνας, Νίκο Δημητροκάλη, γίνεται το αγαπημένο μας spot για after office και after theater απολαύσεις και μας διδάσκει την απολαυστική αλεγρία του "cenna spettacolo".

Γιουβαρλάκια-έκπληξη και μια επική ντοματοσαλάτα, σε ένα ξεχωριστό δείπνο

Μια ιδιαίτερη γευστική εμπειρία με υπέροχες ιδέες επιφύλαξε στο κοινό ο βραβευμένος Γιάννης Παπακωνσταντίνου, φιλοξενούμενος του Symposio at Ark.

Το Ronin είναι ένα love letter στην ιαπωνική γεύση

Σφηνάκια νοστιμιάς από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και την κουλτούρα της, στο εστιατόριο του Κολωνακίου.

Video walkthrough: H Ναταλία Δραγούμη παίρνει μια γεύση απ' όσα μαγειρεύει η "Γιαγιά Κούκου"

Ήρθε η ώρα για την Ναταλία Δραγούμη να ανακαλύψει όσα νόστιμα μυστικά μαγειρεύονται στην κουζίνας της φημισμένης "Γιαγιάς Κούκου" στην καρδιά της πλατείας Αγίας Ειρήνης.