Το Ronin είναι ένα love letter στην ιαπωνική γεύση

Σφηνάκια νοστιμιάς από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και την κουλτούρα της, στο εστιατόριο του Κολωνακίου.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι

Κατά την επιστροφή του στα εστιατορικά δρώμενα της Αθήνας, περίπου έναν χρόνο πριν, ο Μανώλης Κωνιωτάκης (δημιουργός των πολύ επιτυχημένων brands Freud Oriental και Talking Breads) επέλεξε να παρουσιάσει ένα ιαπωνικό εστιατόριο ακριβώς όπως το είχε οραματιστεί. Το Ronin έχει πιάσει λοιπόν πόστο στα ψηλά του  Κολωνακίου και τη γειτονιά της Δεξαμενής, απλώνεται σε δύο επίπεδα και εντός ενός μίνιμαλ και φροντισμένου σε κάθε λεπτομέρεια χώρου.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 8

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 2

Το χωροταξικό του 'είναι' εμπλουτίστηκε πρόσφατα με εντυπωσιακούς πίνακες σε έντονες αποχρώσεις, που δένουν τόσο με το στιβαρό μοτίβο των τοίχων και των επίπλων όσο και με τη χαρακτηριστική, κόκκινων αποχρώσεων, στριφογυριστή μεταλλική σκάλα οδηγεί στο πατάρι. 

Ιαπωνίζουσα νοστιμιά και μινιμαλισμός

Το μιξ των funky λεπτομερειών με την καθαρότητα του περιβάλλοντος αντικατοπτρίζεται κατά αναλογία και στο δυνατότερο χαρτί του Ronin, που δεν είναι άλλο από την κουζίνα του. Εκεί, τα πάντα επιμελείται ο σεφ Vitharana Chandana (που ίσως θυμάσαι και από το πιο φορμαρισμένο διάστημα του προαναφερθέντος Freud Oriental) με πιάτα άμεσα επισυναπτόμενα στην κλασική πτυχή της γαστρονομικής κουλτούρας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 9

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 5

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 4

Όλα τα παραπάνω ερμηνεύονται μεταξύ άλλων με πολύ καλό σούσι σε κάθε εκδοχή, καθώς υπάρχουν κοψίματα ακριβείας σε ολόφρεσκο ψάρι (η πιστοποίηση ονομάζεται σασίμι) αλλά και αρτιότητα στο πάντοτε ευαίσθητο θέμα που ονομάζεται ρύζι.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 13

Τα ρολάκια δηλαδή είναι από τα κορυφαία της πόλης, με ολόσωστη, μεταξύ άλλων, αναλογία υλικών εντός. Εκ των άχαστων ωμών το ταρτάρ τόνου με πικάντικη miso sauce καθώς και το aji tataki με λάιμ και ginger ponzu.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 3

Σε υψηλές στροφές το τηγάνι όπως επιβεβαιώνουν οι γαρίδες tempura (έστω και με λίγο λάδι παραπάνω) και το ιαπωνίζον μοσχαρίσιο σνίτσελ hire katsu με katsu sauce και ένα πανάρισμα σεμιναριακό. Στα αδιαμφισβήτητα plus το πολύ καλό σέρβις καθώς και η εξαιρετική αναλογία ποιότητας-τιμής - από τις πιο σωστές της πιάτσας. 

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 11

Για την ιστορία και σχετικά με το όνομα του μαγαζιού, ο όρος Ronin προέρχεται από τη φεουδαρχική Ιαπωνία και περιγράφει τους σαμουράι που είχαν χάσει τον αφέντη τους, είτε λόγω θανάτου είτε λόγω ατίμωσης, αφήνοντάς τους χωρίς 'κύριο' να υπηρετήσουν. Σύμφωνα με τον κώδικα Μπουσίντο, οι πολεμιστές αυτοί όφειλαν να διαπράξουν σεπούκου (την τελετουργική αυτοκτονία), διαφορετικά γίνονταν κοινωνικά περιθωριοποιημένοι. Παρόλα αυτά, πολλοί Ronin κατάφεραν να αποκτήσουν φήμη, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους 47 Ronin (fun fact, είχαν γίνει πριν κάποια χρόνια και ταινία με τον Κιάνου Ριβς), οι οποίοι εκδικήθηκαν τον αφέντη τους και έγιναν σύμβολα τιμής και πίστης.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ronin Athens

Ξανθίππου 2, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι εννοείς κάνουν και στη Θάσο fine dining;

Ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Μαρινόπουλος ερμηνεύει τις σπεσιαλιτέ του νησιού με τρόπο καινοτόμα νόστιμο και σύγχρονες τεχνικές. Σερβίρει τις δημιουργίες του για ένα και μόνο βράδυ στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
17/03/2025

Τα νέα γευστικά highlights του Κεραμεικού

Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στη φαγητογραφία της κουλ γειτονιάς.

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Τα εστιατόρια της Πάρου που ξεχώρισαν στο νησί που έκανε την έκπληξη

Η δημοφιλής Κυκλάδα παρουσιάστηκε εξαιρετικά φορμαρισμένη, με δύο νέους Χρυσούς Σκούφους αλλά και δύο νέα Top Notch.

Ο διάβολος έτρωγε Prada: τι συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας αποφασίζουν να μπουν στην κουζίνα;

Τί συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας φοράνε ποδιές και σκούφους; Ποια είναι τα πιάτα της μόδας; – στην κυριολεξία.

Τι γεύση έχει μια πίτσα των 52 ευρώ;

Κατ' αρχάς, τη γεύση του exclusivity που σερβίρει για πρώτο πιάτο το "Bagatelle Athens", με όλη την αίγλη που συνδέεται με το όνομα του μπολιασμένη στην ατμοσφαιρική αρχοντιά του, και γεύσεις φινετσάτες κι ευφάνταστες, που ταιριάζουν χάρμα στην εκλεκτική του αύρα. Διαβάστε περισσότερα στην κριτική μας!

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Πώς μια πίτσα έφτασε στις κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες της χώρας

Το απόλυτο comfort food στην έως τώρα κορυφαία στιγμή του στα εστιατορικά δρώμενα της Ελλάδας. Ποιος και πού τη φτιάχνει, γιατί ξεχωρίζει.

Στο Dal Professore Gastro Bar για beats n bites με ιταλιάνικο πρόσημο

Το νέο στέκι με την υπογραφή του… "καθηγητή" της ιταλικής κουζίνας, Νίκο Δημητροκάλη, γίνεται το αγαπημένο μας spot για after office και after theater απολαύσεις και μας διδάσκει την απολαυστική αλεγρία του "cenna spettacolo".