
Οι Χρυσοί Σκούφοι 2025 γιόρτασαν την 32η απονομή του κορυφαίου θεσμού γαστρονομίας στην Ελλάδα σε μια βραδιά γεμάτη λάμψη, που έφερε στο προσκήνιο τη διαχρονική σχέση υψηλής κουζίνας και υψηλής μόδας. Η κορύφωση ήρθε με ένα εξαιρετικό dîner de gala αφιερωμένο στη fusion γαστρονομία, με την υπογραφή του μαγειρικού διδύμου του Gucci Osteria da Massimo Bottura, Karime Lopez και Takahiko Kondo.
Ανάμεσα στα εστιατόρια που βραβεύτηκαν υπήρξαν αρκετά που κέρδισαν για πρώτη φορά την υψηλή διάκριση του Χρυσού Σκούφου ή του Top Notch, ενώ κάποιες περιοχές της χώρας έδειξαν πολύ μεγάλη δυναμική. Η Πάρος ήταν ένα τέτοιο μέρος, με δύο νέους Χρυσούς Σκούφους αλλά και δύο νέα Top Notch. Μέσα σε πολυτελή ξενοδοχεία αλλά και έξω από αυτά, το δημοφιλές κυκλαδονήσι και τα εστιατόριά του ανέβασαν όλο το προηγούμενο έτος τον γευστικό τους πήχη.
Galazia Hytra - Ξενοδοχείο Summer Senses (Χρυσός Σκούφος)
Το καλοκαιρινό alterego της πολυβραβευμένης Hytra απλώνει τα τραπέζια του στο πίσω μέρος του 5* ξενοδοχείου Summer Senses, "βλέπει" το Πίσω Λιβάδι και τη Μάρπησσα, και σερβίρει σαν amuse bouche ατμόσφαιρα σιωπηλής πολυτέλειας με εξαιρετικό σέρβις. Στην κουζίνα του, τα αρώματα των Κυκλάδων, η επαφή με τη γη της Πάρου και μία μοντέρνα γευστική κοσμοθεωρία συνυπάρχουν αρμονικά.




Ο βραβευμένος Γιώργος Φελεμέγκας επιμελείται και ο ταλαντούχος Χρήστος Κανουλάς εκτελεί με συνέπεια και ακρίβεια πιάτα σύγχρονης αντίληψης με μπόλικα ντόπια στοιχεία. Από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα είναι οι γαρίδες με μοσχολέμονο, φράουλα, κρέμα βασιλικού, αμπελοφάσουλα και αγουρέλαιο, το μοσχάρι με αγκινάρα, αφρό κρασοτύρι και ρεβιθάδα και ο αστακός με ραβιόλι, μυδόζουμο και σάλτσα από πετρόψαρα.Θαυμάσια η δουλειά της σομελιέ Χριστίνας Χουρπουλιάδου.
Matsuhisa Paros - Ξενοδοχείο Avant Mar (Χρυσός Σκούφος)
Η παραλία Πιπέρι και το πολυτελές ξενοδοχείο Avant Mar, ακριβώς έξω από τη Νάουσα, λειτουργούν ως το ιδανικό τερέν για το παγκοσμίως αγαπητό εστιατορικό brand και την παριανή εκδοχή του. Στο Matsuhisa Paros, το θαλασσινό αεράκι μιξάρεται με το περιβάλλον απέριττης κομψότητας, την ανοιχτή κουζίνα και το επιβλητικό μπαρ, σε ένα σκηνικό που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις αλλά και τις προσδοκίες του σύγχρονου επισκέπτη.




Το ίδιο ακριβώς κάνει και η φημισμένη fusion κουζίνα του, με επικεφαλής εδώ τον Γιώργο Σπαγκάκο και την Αμάντα Θανάτη. Τα διαχρονικά φαβορί της γευστικής κουλτούρας του Nobu-san βρίσκονται ασφαλώς στο μενού και συναντούν φρέσκες ιδέες, με μεσογειακά ή νοτιο-αμερικάνικα twists.
Parōn - Ξενοδοχείο Parilio (Top Notch)
Το εστιατόριο που δημιουργήθηκε στους χώρους του ξενοδοχείου Parilio έχει γήινα στοιχεία στη διακόσμηση και εποπτεύει την πολύ όμορφη πισίνα που θυμίζει εξωτική παραλία. Τα ηνία της γεύσης κρατά ο πολύ ταλαντούχος σεφ Θάνος Φέσκος που μεταφέρει εδώ ένα κομμάτι της αβανγκάρντ μαγειρικής φιλοσοφίας του, παρουσιασμένη όμως σε ένα πιο comfort και χαλαρό ύφος που ταιριάζει στο κλίμα του καλοκαιριού.




Το χταπόδι σχάρας με αέρινη κρέμα καμμένου βουτύρου και το γιουβέτσι αστακού με πουρέ καρότου ξεχωρίζουν στο ευφάνταστο μενού που εκτελεί με ακρίβεια ο ικανός σεφ Θάνος Μπαμπούρας.
SeaRocks (Top Notch)
Πάνω στην ανερχόμενη παραλία του Αμπελά, ο βραβευμένος σεφ Γιάννης Παρίκος έχει στήσει ένα ιδιαίτερα προσεγμένο beach resto σκηνογραφημένο με φυσικά υλικά, ξεκούραστα χρώματα και ασφαλώς πανοραμική θέα στη θάλασσα.


Με ατού τους μεγάλους ξυλόφουρνους που δεσπόζουν στο βάθος του χώρου, μαγειρεύει μια fine comfort κουζίνα που είναι προσεγμένη, φινετσάτη και πολύ αρωματική με ωραία στιγμιότυπα σαν την al dente ρεβυθάδα με δεντρολίβανο και την πλούσια ψαρόσουπα. Τα ωμά του έχουν ιαπωνική ακρίβεια και τα επιδόρπια είναι υψηλού επιπέδου.


Το σέρβις περιποιείται ευγενικά μες τις αέρινες στολές του, ενώ η λίστα κρασιών είναι φροντισμένη και εκτενής με επιλογές από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.