Εστιατόρια και μπαρ για τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας

Αγαπημένα και νόστιμα μέρη της πόλης όπου σχεδόν τα πάντα είναι γυναικεία υπόθεση.

Εστιατόρια και μπαρ για τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δημιουργούμε μια λίστα όπου τα πράγματα τρέχει κάποια σεφ ή μια bar manager. Εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας δηλαδή, όπου το γυναικείο στοιχείο πρωταγωνιστεί. 

Στο εστιατόριο

Στο Osteria Mamma με την Ελένη Σαράντη

To ιταλικό εστιατόριο Osteria Mamma στον Κεραμεικό 6

Το Osteria Mamma δεν είναι σίγουρα το ιταλικό εστιατόριο που έχεις συνηθίσει και αυτό το λέμε για καλό. Με χώρο πανέμορφο και ζεστή, οικογενειακή εσάνς, φέρνει στο τραπέζι συνταγές της γείτονος που δε βρίσκεις εύκολα αλλού. Υπεύθυνη για τη γευστική διεργασία η Ελένη Σαράντη και η ομάδα της που σε τρατάρουν σχεδόν ότι θα σου έβγαζε και μια Ιταλίδα νόνα: Πιάτα γενναιόδωρα και σπιτικά, με άποψη και φινέτσα. 

Στο Meigma με τη Μαρίνα Χρονά

Η Μαρίνα Χρονά αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα όσον αφορά το νέο κύμα της comfort νοστιμιάς στα της πόλης γευστικά δρώμενα το τελευταίο διάστημα. Βλέπεις, μετά το πολύ αξιόλογο Ρίνι παρουσιάζει εδώ και λίγες εβδομάδες το έτερο εστιατορικό της πόνημα, που ακούει στο όνομα Meigma (Μείγμα, αν προτιμάς στα ελληνικά).

Στο Meigma με τη Μαρίνα Χρονά

Το νέο μεζεδοπωλείο της Μαρίνας Χρονά, Meigma, στον Κεραμεικό
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στην υπερδραστήρια εσχάτως πιάτσα του Κεραμεικού, συστήνεται ως ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, ως ένα στέκι-mix πραγμάτων, όπως άλλωστε και η ίδια η γειτονιά στην οποία εδρεύει. Επενδύει γευστικά σε μικρά πιάτα με διεθνείς μεζέδες, σε μία γεμάτη αν μη τι άλλο κάρτα. 

Στο Koutsou & Co. με την Αργυρώ Κουτσού

Είναι μία ξεχωριστή περίπτωση μαγείρισσας η Αργυρώ Κουτσού. Αφού εργάστηκε σε έναν εντελώς διαφορετικό χώρο για αρκετά χρόνια, αποφάσισε να ακολουθήσει το πάθος της και να μπει στις κουζίνες, την τελευταία 1,5 δεκαετία.

Στο Koutsou & Co. με την Αργυρώ Κουτσού

Η σεφ Αργυρώ Κουτσού και το εστιατόριο Koutsou & Co 15
© Λεωνίδας Τούμπανος

Και το έκανε με το δικό της τρόπο, αυτόν που της υποδεικνύει σχεδόν υποσυνείδητα όσο και αυτονόητα πως θα πρέπει κάθε μπουκιά να έχει αγάπη και θαλπωρή. Πιο πρόσφατο πόνημά της, το Koutsou & Co που σερβίρει από την περσινή άνοιξη μαμαδίστικες γεύσεις -δίχως όμως να περιορίζεται σε αυτές- στη στοά Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα.

Στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες με τη Φιλίτσα Καραμανλή

Το εστιατόριο της οικογένειας Κωβαίου, που λειτουργεί από το 2010 στον Καρέα, υπηρετεί την αληθινή θαλασσινή κουζίνα, σε ένα εξαιρετικό πάντρεμα της παραδοσιακής με τη μοντέρνα ψαροφαγία και ένα ωραίο παιχνίδι με γνωστά αλλά και πιο ιδιαίτερα υλικά. Εκείνο πάντως που αποτελεί την ιδανικότερη βάση για κάθε γαστρονομική δημιουργία είναι η τέλεια πρώτη ύλη που καθημερινά φτάνει από τους πιο φημισμένους ψαρότοπους της χώρας μας.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες 2025

Στην κουζίνα, τα ηνία κρατά η σεφ Φιλίτσα Καραμανλή, η οποία έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία: Εργαζόταν στον χώρο του πολιτισμού για αρκετά χρόνια μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την κουζίνα. Το 2012, στα 32 της χρόνια, "έτρεξε" για να αναπληρώσει την εμπειρία που της έλειπε και όχι μόνο κάλυψε τον χαμένο, όπως η ίδια τον χαρακτηρίζει, χρόνο αλλά κατάφερε να εξελιχθεί σε μία καταπληκτική μαγείρισσα, με τρομερή αντίληψη της γεύσης και των τεχνικών αλλά και φαντασία.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες 20

Όλα τα προηγούμενα αποτυπώνονται πλήρως στα πιάτα της και είναι το αποτέλεσμα τόσο της προσωπικής της προσπάθειας όλα αυτά τα χρόνια στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες και στην Κυρα-Ποθητή, στη Σχοινούσσα, αλλά και από την εμπειρία που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της θητείας της στην κουζίνα του φημισμένου παριζιάνικου εστιατορίου Septime (νο.11 στα The World’s 50 Best Restaurants του 2024).

Στο Ιώδιο με τις Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, Δανάη Βορίδου και Ερασμία Μπαλάσκα

Charlie's Angels Γεωργιάννα Χιλιαδάκη Ερασμία Μπαλάσκα Δανάη Βορίδου
Λεωνίδας Τούμπανος

Ιώδιο 3

Αποτέλεσε ένα από τα talks of the town της φετινής σεζόν και συζητήθηκε -βασικά ακόμη το κάνει- όσο λίγα openings. Το Ιώδιο, το  εστιατόριο της πολυβραβευμένης Γεωργιάννας Χιλιαδάκη στο Κολωνάκι είναι ατμοσφαιρικά όμορφο και κεφάτα εξωστρεφές. Παράλληλα όμως, η θαλασσινή κουζίνα του -με τις δυο πιο αγαπητές "αξιωματικούς" της σεφ Χιλιαδάκη εντός, τη Δανάη Βορίδου και την Ερασμία Μπαλάσκα- ρολάρει σε πολύ υψηλές στροφές. Αξίζε, τέλος να αναφερθεί πως η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη υπογράφει τα μενού σε μερικά ακόμη πολύ αξιόλογα πρότζεκτ, όπως το υπέροχο Yaboo στον Πειραιά.

Στο Annie Fine Cooking με την Κωνσταντίνα Κασπαρίδου

Το μικρό στέκι που έδωσε γαστρονομικό πρόσημο στο βόρειο άκρο του Νέου Κόσμου συνεχίζει την πορεία του στη ρότα της ευρηματικής μπιστρονομίας, με την Κωνσταντίνα Κασπαρίδου επικεφαλής της κουζίνας του. Η ταλαντούχα γευσιπλάστρια συλλέγει εδώ εκλεκτά υλικά που βρίσκει στην αγορά ή από μικρούς παραγωγούς, για να συνθέσει ευφάνταστα πιάτα όπου η εποχικότητα αποτελεί σταθερό πρωταγωνιστή.

Annie Fine Cooking

Το μενού, που αλλάζει καθημερινά, παντρεύει ελληνικές αναφορές με ελεύθερες συνθέσεις τις σεφ, ενώ η λίστα κρασιών, με την αγάπη στα natural και χαμηλής παρέμβασης κρασιά του ελεύθερου αμπελώνα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη γοητεία του μαγαζιού, με το μικρό και ζεστό εσωτερικό, αλλά και τα λίγα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο της Μεναίχμου.

Διαβάστε Επίσης

Στο Mercato με τη Μάγκυ Ταμπακάκη

Το ιταλικό εστιατόριο του Four Seasons Astir Palace με τη Μάγκυ Ταμπακάκη επικεφαλής του μιξάρει ιταλικά σουξέ όπως η κλασική καρμπονάρα, με signature δημιουργίες της σεφ σαν τα μαύρα arancini τρούφας σε κρέμα παρμεζάνας, για να προσφέρει μια προσεγμένη comfort ματιά στη μαγειρική παράδοση της γειτονικής χώρας, χωρίς να φοβάται να στρέψει τον προβολέα σε λιγότερο γνωστά, ρουστίκ πιάτα της, όπως η pasta mista με κρέμα φασολιών, παρουσιασμένα εδώ στην πιο φινιρισμένη εκδοχή τους.

Το brunch στο Mercato του Four Seasons Athens 3

Η απλόχωρη, ντιζαϊνάτη σάλα αγκαλιάζει τον επισκέπτη με αίσθηση ζεστής πολυτέλειας, η λίστα κρασιών κρύβει σπάνια διαμάντια του ιταλικού αμπελώνα, ενώ οι εξαιρετικά καλότροποι, φιλόξενοι περιποιητές κάνουν την εμπειρία ακόμη πιο οικεία.

Στο Cinapos με τη Δώρα Σακαγιάννη

Μπορεί η επιμέλεια του εν λόγω, δημοφιλέστατου, μεζεδοπωλείου στο Θησείο να ανήκει στον Πάνο Ιωαννίδη, ωστόσο η αξιόλογη σεφ Δώρα Σακαγιάννη είναι εκείνη που καθημερινά φροντίζει για οτιδήποτε μπαίνει στο πιάτο, σε ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό κόνσεπτ, καθώς τα περισσότερα βράδια στο Cinapos δεν πέφτει καρφίτσα. 

Cinapos 18

Σε ένα cool σκηνικό μοντέρνας ελληνικής ταβέρνας και έναν πανέμορφο χώρο οφείλεις μεταξύ άλλων να δοκιμάσεις classics του ελληνικού μεζέ όπως ο μαρινάτος γαύρος, τα τηγανητά κεφτεδάκια και τα τσιγαριαστά χόρτα με αυγά προτάσεις με φύλλο σαν τη χορτόπιτα και τα παστουρμαδοπιτάκια αλλά και τα βαριά χαρτιά που ακούνε στα ονόματα χοιρινός "γύρος", κόκορας με χυλοπίτες και αρνάκι στη γάστρα.

Στα Γιουβετσάκια με την Εύα Πασανικολάκη

Γιουβετσάκια

Στην υποδειγματική οφ Μπρόντγουεϊ ταβέρνα του Χάρη Τζίτζη στην Άνω Γλυφάδα υπάρχει πάντοτε αβίαστη ζεστασιά, αληθινή φιλοξενία, κορυφαία πρώτη ύλη και φινέτσα στο μαγείρεμα κλασικών κι αγαπημένων συνταγών της εθνικής μας γευστικής κληρονομιάς. Σε πολύ μεγάλο μέρος, πολλά οφείλονται στην ικανότατη μαγείρισσα Εύα Πασανικολάκη, που έχει χέρι, αίσθηση και ταλέντο, ώστε να παρουσιάζει -μεταξύ άλλων καλουδίων- τρυφερές και ραφινάτες αγκινάρες α λα πολίτα, αιθέρια τηγανισμένο μπακαλιάρο και μαγικό γιουβέτσι.

Σε Canal και Σερσέ Λα Φαμ με τη Σταυριανή Ζερβακάκου

Σταυριανή Ζερβακάκου

Η Aspasia, το τολμηρό εγχείρημα της ιδιαίτερης γευσουργού Σταυριανής Ζερβακάκου στο Σταυρί της Μάνης εξελίσσεται, ωριμάζει και εκτείνεται πολύ πιο μακριά από την κουζίνα. Παράλληλα όμως με αυτό, η σεφ Ζερβακάκου υπογράφει και ωραία αθηναϊκά κόνσεπτ όπως το καρποσταλικό νεοκαφενείο Σερσέ Λα Φαμ στην Μητροπόλεως και την all-day πρόταση μπροστά στο κανάλι του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Canal.

Στο Merceri με τις Μελίνα Χωματά και Μαρία Ντιούδη

Ηρακλειδών_Merceri

"Ψημένες" για χρόνια σε απαιτητικά πόστα στις κουζίνες των ξενοδοχείων του ομίλου Vedema στη Σαντορίνη, οι συνεργάτιδες και φίλες Μελίνα Χωματά και Μαρία Ντιούδη αποφάσισαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την Καλντέρα και να ανοίξουν καινούριους με την πρωτεύουσα. Το Merceri τους το άνοιξαν τον Ιούλιο του 2022 στο Θησείο και φρόντισαν να το κάνουν αληθινά νόστιμο. Τόσο, που έφτασαν μέχρι και τον οδηγό Michelin.

Στη Λόντζα της Γειτονιάς με την Αγάπη Μιχελή

Η σεφ Αγάπη Μιχελή στη Λόντζα της Γειτονιάς

Σχεδόν αμέσως, αυτό το όμορφο νεο-μαγειρείο των Εξαρχείων έκανε σουξέ και συζητήθηκε από media -social και μη- για όλους τους σωστούς λόγους. Ορθάνοιχτη κουζίνα, όμορφα γήινα χρώματα, γωνιές από σπίτι στο χωριό  αλλά και πιο ιδιαίτερες συνθέσεις διαμορφώνουν το χωροταξικό τερέν. Όσο για αντίστοιχο γευστικό, η επιμέλεια εδώ ανήκει στην Αγάπη Μιχέλη, με μια κουζίνα που βγάζει μνήμες, έχει άποψη και ωραίες ιδέες. 

Στο μπαρ

Στο Avra με την Manon Kapfer

Ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο και κλασάτο μητροπολιτικό μπαρ, τοποθετημένο στο πιο προνομιακό σημείο της αθηναϊκής ριβιέρας. Αυτό ακριβώς είναι το Avra στο Four Seasons Astir Palace, που η αλήθεια είναι πως έχει ανεβάσει τα στάνταρ για τα μπαρ της κατηγορίας του από τότε που άνοιξε. Ιθύνων νους εδώ η Bar Manager, Manon Kapfer. Μάλιστα, ειδικά για τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας, το Avra τοποθετεί στην καρδιά των εκδηλώσεων του ξενοδοχείου, το The Great Sunday Club με ειδική μια εκδήλωση σε συνεργασία με το Celebrate Her.

Θρυλικά bar vibes στο Avra και το τελευταίο The Great Sunday Club της χρονιάς

Το τελευταίο είναι μια παγκόσμια κοινότητα που λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός από το 2020, στοχεύοντας στην ενίσχυση της προβολής και υποστήριξης των γυναικών στη βιομηχανία ποτών και φιλοξενίας. Παρέχει ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον, επικεντρωμένο στη δικτύωση, την εκπαίδευση, την καριέρα, την ασφάλεια και την ευεξία. Με ενδιαφέρουσες συζητήσεις, δημιουργικά κοκτέιλ και κοινές εμπειρίες, η εκδήλωση τιμά τις γυναίκες που ηγούνται στον κλάδο, προωθώντας παράλληλα έναν πιο συμπεριληπτικό χώρο. 

Avra Bar - The Great Sunday Club

Το Celebrate Her και το Avra ενώνουν τις δυνάμεις τους την Κυριακή 9 Μαρτίου για να συνδέσουν και να γιορτάσουν τις γυναίκες στη φιλοξενία μέσα από μια εμπνευσμένη εκδήλωση δικτύωσης από τις 15:30 έως 16:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων Nafsika του ξενοδοχείου. Εξερευνώντας το θέμα της Ημέρας της Γυναίκας 2025, "Επιτάχυνση της Δράσης", η Manon Kapfer, Bar Manager του Avra, και η Anna Sebastian (Anna Sebastian Hospitality & Celebrate Her) θα φιλοξενήσουν ένα πάνελ τύπου TED Talk με διακεκριμένες προσωπικότητες του κλάδου ( Manal Ouardane - Twist de Naranja/ Aurelie Panhelleux - Copper Bay, Παρίσι/ Ελένη Νικολούλια - Academy Chair στα The World's 50 Best Bars & Ιδρύτρια του Athens Rum Whisky Festival/ Φαίδρα Κάλη - Trainer.

Avra

Από τις 17:00, η εκδήλωση θα συνεχιστεί στο Avra Bar με το πρώτο Great Sunday Club του 2025, με μια αποκλειστικά γυναικεία ομάδα παγκόσμιων ταλέντων στη μιξολογία: Αγάπη Πετροπούλου (A for Athens), Γεωργία Γεωργακοπούλου (Bar Etiquette), Aurelie Panhelleux (CopperBay), Manal Ouardane (Salmon Guru) και Manon Kapfer (Avra) θα παρουσιάσουν δέκα εξαιρετικά κοκτέιλ, υποστηριζόμενα από τα Axia Mastiha Spirit, Straydog Wild Gin & Merlet, με μουσική επιμέλεια από τον Χρήστο Σωτηρόπουλο.

Στο 7 Jokers με τη Γιούλη Κατσιμπάρδη

Το μπαρ The 7 Jokers στην οδό Βουλής

Κάποια μπαρ μοιάζουν να έχουν δημιουργηθεί για ν΄αντέξουν στο χρόνο: Ζεστά, φιλόξενα, όμορφα, με ωραίες μουσικές και σοβαρά classic ποτά (αλλά και αποψάτα signatures) και αύρα. Ακριβώς τέτοιο είναι το 7 Jokers που κοντεύει πια τα 20 χρόνια ζωής στα της πόλης νυχτερινά δρώμενα. Στην μπάρα του, μεταξύ άλλων, άψογη οικοδέσποινα η Hed Bartender Γιούλη Κατσιμπάρδη. 

Στο A for Athens με την Αγάπη Πετροπούλου

A for Athens_νέο μενού 2023 1

Διαχρονικό φαβορί στα θερινά δρώμενα της Αθήνας, το A for Athens, το μπαρ στην οροφή του ομώνυμου ξενοδοχείου είναι από εκείνα τα μέρη που οι αγγλόφωνοι τουρίστες χαρακτηρίζουν breathtaking και γενικά άπαντες δε σταματούν να φωτογραφίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα – βλέπεις, η θέα στο Μοναστηράκι, την Πλάκα, τον φωτισμένο Ιερό Βράχο και σε ένα μεγάλο κομμάτι της πρωτεύουσας είναι από τις πιο προνομιακές που παίζουν.

Διαβάστε Επίσης

Δικαιολογημένα, λοιπόν, το wow factor εδώ κερδίζει από τα αποδυτήρια και δημιουργεί προϋποθέσεις και προσδοκίες ώστε να περάσει κανείς πραγματικά καλά. Αλλά η Bar Manager Αγάπη Πετροπούλου και η υπόλοιπη ομάδα του μπαρ δεν επαναπαύονται σε αυτό, παρουσιάζοντας μία –ακόμη– λίστα με νόστιμα ποτά, πιστοί στη φιλοσοφία του εν λόγω σημείου και τη φήμη του στο κομμάτι του καλώς πίνειν.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

7 Jokers (The)

Βουλής 7, κέντρο
  • Bars

Γιουβετσάκια

Ιθώμης 20 & Μορέως, Άνω Γλυφάδα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας
  • Εστιατόρια

A For Athens

Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι
  • Bars

Σερσέ λα Φαμ

Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Canal Cafe

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Εστιατόρια

Mercato

Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Annie Fine Cooking

Μεναίχμου 4, Ν. Κόσμος
  • Εστιατόρια

Merceri Food & Drink

Ηρακλειδών 21, Θησείο
  • Εστιατόρια

Λόντζα της γειτονιάς (Η)

Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Avra Bar

Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Bars

Koutsou & Co

Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Cinapos

Ηρακλειδών 10, Θησείο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ιώδιο

Λουκιανού 36, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Osteria Mamma

Σαλαμίνος 64 και Παραμυθιάς, Κεραμεικός
  • Ethnic κουζίνες

Meigma

Μεγάλου Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Φαγητό, ποτό και socializing στην Καψάλη, τη νέα πιάτσα του Κολωνακίου

Η outsider πιάτσα ξεκινά από την κάτω μεριά της πλατείας και τερματίζει στην Ηροδότου, συγκεντρώνοντας όμως στα λίγα μέτρα της το ενδιαφέρον.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/04/2025

"Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική" και μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό

Καλές οι λίστες του TasteAtlas αλλά πώς προκύπτουν, τι εξυπηρετούν και σε ποιους απευθύνονται τελικά;

Che

Ο Θάνος Στασινός παντρεύει τις νοτιοαμερικάνικες γεύσεις με τις ελληνικές στο δημοφιλές all day εστιατόριο και μπαρ του Πειραιά.

Την Μεγάλη Παρασκευή στρώνουν Αγιορείτικο τραπέζι στο Κουκάκι

Μία ξεχωριστή βραδιά στο Κινωνώ, αφιερωμένη στη νηστεία και το κρασί, σε συνεργασία με το Κτήμα Οινογένεσις.

Γλυκά για το Πάσχα στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γυρίσαμε την πόλη ψάχνοντας "τ΄αβγά και τα πασχάλια" και προτείνουμε κάποια από τα καλύτερα, εκεί που πρώτο ρόλο παίζει η ποιότητα των υλικών, η σωστή τεχνική αλλά και η εμφάνιση. Ιδού η λίστα μας.

Στα Λαλάγγια για νηστίσιμα και μαγειρίτσα

Το γευστικό σποτ του Χαλανδρίου μαγειρεύει στο πνεύμα των ημερών.

Ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου;

Με σημαντική παρουσία στους Χρυσούς Σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα είναι μια από τις πιο δυναμικές γαστρονομικές περιοχές της χώρας. Ελάτε να τη γνωρίσουμε με το πηρούνι στο χέρι, παίρνοντας γεύση από τα βραβευμένα εστιατόρια των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.