
Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δημιουργούμε μια λίστα όπου τα πράγματα τρέχει κάποια σεφ ή μια bar manager. Εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας δηλαδή, όπου το γυναικείο στοιχείο πρωταγωνιστεί.
Στο εστιατόριο
Στο Osteria Mamma με την Ελένη Σαράντη

Το Osteria Mamma δεν είναι σίγουρα το ιταλικό εστιατόριο που έχεις συνηθίσει και αυτό το λέμε για καλό. Με χώρο πανέμορφο και ζεστή, οικογενειακή εσάνς, φέρνει στο τραπέζι συνταγές της γείτονος που δε βρίσκεις εύκολα αλλού. Υπεύθυνη για τη γευστική διεργασία η Ελένη Σαράντη και η ομάδα της που σε τρατάρουν σχεδόν ότι θα σου έβγαζε και μια Ιταλίδα νόνα: Πιάτα γενναιόδωρα και σπιτικά, με άποψη και φινέτσα.
Στο Meigma με τη Μαρίνα Χρονά
Η Μαρίνα Χρονά αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα όσον αφορά το νέο κύμα της comfort νοστιμιάς στα της πόλης γευστικά δρώμενα το τελευταίο διάστημα. Βλέπεις, μετά το πολύ αξιόλογο Ρίνι παρουσιάζει εδώ και λίγες εβδομάδες το έτερο εστιατορικό της πόνημα, που ακούει στο όνομα Meigma (Μείγμα, αν προτιμάς στα ελληνικά).


Στην υπερδραστήρια εσχάτως πιάτσα του Κεραμεικού, συστήνεται ως ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, ως ένα στέκι-mix πραγμάτων, όπως άλλωστε και η ίδια η γειτονιά στην οποία εδρεύει. Επενδύει γευστικά σε μικρά πιάτα με διεθνείς μεζέδες, σε μία γεμάτη αν μη τι άλλο κάρτα.
Στο Koutsou & Co. με την Αργυρώ Κουτσού
Είναι μία ξεχωριστή περίπτωση μαγείρισσας η Αργυρώ Κουτσού. Αφού εργάστηκε σε έναν εντελώς διαφορετικό χώρο για αρκετά χρόνια, αποφάσισε να ακολουθήσει το πάθος της και να μπει στις κουζίνες, την τελευταία 1,5 δεκαετία.


Και το έκανε με το δικό της τρόπο, αυτόν που της υποδεικνύει σχεδόν υποσυνείδητα όσο και αυτονόητα πως θα πρέπει κάθε μπουκιά να έχει αγάπη και θαλπωρή. Πιο πρόσφατο πόνημά της, το Koutsou & Co που σερβίρει από την περσινή άνοιξη μαμαδίστικες γεύσεις -δίχως όμως να περιορίζεται σε αυτές- στη στοά Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα.
Στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες με τη Φιλίτσα Καραμανλή
Το εστιατόριο της οικογένειας Κωβαίου, που λειτουργεί από το 2010 στον Καρέα, υπηρετεί την αληθινή θαλασσινή κουζίνα, σε ένα εξαιρετικό πάντρεμα της παραδοσιακής με τη μοντέρνα ψαροφαγία και ένα ωραίο παιχνίδι με γνωστά αλλά και πιο ιδιαίτερα υλικά. Εκείνο πάντως που αποτελεί την ιδανικότερη βάση για κάθε γαστρονομική δημιουργία είναι η τέλεια πρώτη ύλη που καθημερινά φτάνει από τους πιο φημισμένους ψαρότοπους της χώρας μας.

Στην κουζίνα, τα ηνία κρατά η σεφ Φιλίτσα Καραμανλή, η οποία έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία: Εργαζόταν στον χώρο του πολιτισμού για αρκετά χρόνια μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την κουζίνα. Το 2012, στα 32 της χρόνια, "έτρεξε" για να αναπληρώσει την εμπειρία που της έλειπε και όχι μόνο κάλυψε τον χαμένο, όπως η ίδια τον χαρακτηρίζει, χρόνο αλλά κατάφερε να εξελιχθεί σε μία καταπληκτική μαγείρισσα, με τρομερή αντίληψη της γεύσης και των τεχνικών αλλά και φαντασία.

Όλα τα προηγούμενα αποτυπώνονται πλήρως στα πιάτα της και είναι το αποτέλεσμα τόσο της προσωπικής της προσπάθειας όλα αυτά τα χρόνια στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες και στην Κυρα-Ποθητή, στη Σχοινούσσα, αλλά και από την εμπειρία που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της θητείας της στην κουζίνα του φημισμένου παριζιάνικου εστιατορίου Septime (νο.11 στα The World’s 50 Best Restaurants του 2024).
Στο Ιώδιο με τις Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, Δανάη Βορίδου και Ερασμία Μπαλάσκα


Αποτέλεσε ένα από τα talks of the town της φετινής σεζόν και συζητήθηκε -βασικά ακόμη το κάνει- όσο λίγα openings. Το Ιώδιο, το εστιατόριο της πολυβραβευμένης Γεωργιάννας Χιλιαδάκη στο Κολωνάκι είναι ατμοσφαιρικά όμορφο και κεφάτα εξωστρεφές. Παράλληλα όμως, η θαλασσινή κουζίνα του -με τις δυο πιο αγαπητές "αξιωματικούς" της σεφ Χιλιαδάκη εντός, τη Δανάη Βορίδου και την Ερασμία Μπαλάσκα- ρολάρει σε πολύ υψηλές στροφές. Αξίζε, τέλος να αναφερθεί πως η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη υπογράφει τα μενού σε μερικά ακόμη πολύ αξιόλογα πρότζεκτ, όπως το υπέροχο Yaboo στον Πειραιά.
Στο Annie Fine Cooking με την Κωνσταντίνα Κασπαρίδου
Το μικρό στέκι που έδωσε γαστρονομικό πρόσημο στο βόρειο άκρο του Νέου Κόσμου συνεχίζει την πορεία του στη ρότα της ευρηματικής μπιστρονομίας, με την Κωνσταντίνα Κασπαρίδου επικεφαλής της κουζίνας του. Η ταλαντούχα γευσιπλάστρια συλλέγει εδώ εκλεκτά υλικά που βρίσκει στην αγορά ή από μικρούς παραγωγούς, για να συνθέσει ευφάνταστα πιάτα όπου η εποχικότητα αποτελεί σταθερό πρωταγωνιστή.

Το μενού, που αλλάζει καθημερινά, παντρεύει ελληνικές αναφορές με ελεύθερες συνθέσεις τις σεφ, ενώ η λίστα κρασιών, με την αγάπη στα natural και χαμηλής παρέμβασης κρασιά του ελεύθερου αμπελώνα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη γοητεία του μαγαζιού, με το μικρό και ζεστό εσωτερικό, αλλά και τα λίγα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο της Μεναίχμου.
Στο Mercato με τη Μάγκυ Ταμπακάκη
Το ιταλικό εστιατόριο του Four Seasons Astir Palace με τη Μάγκυ Ταμπακάκη επικεφαλής του μιξάρει ιταλικά σουξέ όπως η κλασική καρμπονάρα, με signature δημιουργίες της σεφ σαν τα μαύρα arancini τρούφας σε κρέμα παρμεζάνας, για να προσφέρει μια προσεγμένη comfort ματιά στη μαγειρική παράδοση της γειτονικής χώρας, χωρίς να φοβάται να στρέψει τον προβολέα σε λιγότερο γνωστά, ρουστίκ πιάτα της, όπως η pasta mista με κρέμα φασολιών, παρουσιασμένα εδώ στην πιο φινιρισμένη εκδοχή τους.

Η απλόχωρη, ντιζαϊνάτη σάλα αγκαλιάζει τον επισκέπτη με αίσθηση ζεστής πολυτέλειας, η λίστα κρασιών κρύβει σπάνια διαμάντια του ιταλικού αμπελώνα, ενώ οι εξαιρετικά καλότροποι, φιλόξενοι περιποιητές κάνουν την εμπειρία ακόμη πιο οικεία.
Στο Cinapos με τη Δώρα Σακαγιάννη
Μπορεί η επιμέλεια του εν λόγω, δημοφιλέστατου, μεζεδοπωλείου στο Θησείο να ανήκει στον Πάνο Ιωαννίδη, ωστόσο η αξιόλογη σεφ Δώρα Σακαγιάννη είναι εκείνη που καθημερινά φροντίζει για οτιδήποτε μπαίνει στο πιάτο, σε ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό κόνσεπτ, καθώς τα περισσότερα βράδια στο Cinapos δεν πέφτει καρφίτσα.

Σε ένα cool σκηνικό μοντέρνας ελληνικής ταβέρνας και έναν πανέμορφο χώρο οφείλεις μεταξύ άλλων να δοκιμάσεις classics του ελληνικού μεζέ όπως ο μαρινάτος γαύρος, τα τηγανητά κεφτεδάκια και τα τσιγαριαστά χόρτα με αυγά προτάσεις με φύλλο σαν τη χορτόπιτα και τα παστουρμαδοπιτάκια αλλά και τα βαριά χαρτιά που ακούνε στα ονόματα χοιρινός "γύρος", κόκορας με χυλοπίτες και αρνάκι στη γάστρα.
Στα Γιουβετσάκια με την Εύα Πασανικολάκη

Στην υποδειγματική οφ Μπρόντγουεϊ ταβέρνα του Χάρη Τζίτζη στην Άνω Γλυφάδα υπάρχει πάντοτε αβίαστη ζεστασιά, αληθινή φιλοξενία, κορυφαία πρώτη ύλη και φινέτσα στο μαγείρεμα κλασικών κι αγαπημένων συνταγών της εθνικής μας γευστικής κληρονομιάς. Σε πολύ μεγάλο μέρος, πολλά οφείλονται στην ικανότατη μαγείρισσα Εύα Πασανικολάκη, που έχει χέρι, αίσθηση και ταλέντο, ώστε να παρουσιάζει -μεταξύ άλλων καλουδίων- τρυφερές και ραφινάτες αγκινάρες α λα πολίτα, αιθέρια τηγανισμένο μπακαλιάρο και μαγικό γιουβέτσι.
Σε Canal και Σερσέ Λα Φαμ με τη Σταυριανή Ζερβακάκου

Η Aspasia, το τολμηρό εγχείρημα της ιδιαίτερης γευσουργού Σταυριανής Ζερβακάκου στο Σταυρί της Μάνης εξελίσσεται, ωριμάζει και εκτείνεται πολύ πιο μακριά από την κουζίνα. Παράλληλα όμως με αυτό, η σεφ Ζερβακάκου υπογράφει και ωραία αθηναϊκά κόνσεπτ όπως το καρποσταλικό νεοκαφενείο Σερσέ Λα Φαμ στην Μητροπόλεως και την all-day πρόταση μπροστά στο κανάλι του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Canal.
Στο Merceri με τις Μελίνα Χωματά και Μαρία Ντιούδη

"Ψημένες" για χρόνια σε απαιτητικά πόστα στις κουζίνες των ξενοδοχείων του ομίλου Vedema στη Σαντορίνη, οι συνεργάτιδες και φίλες Μελίνα Χωματά και Μαρία Ντιούδη αποφάσισαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την Καλντέρα και να ανοίξουν καινούριους με την πρωτεύουσα. Το Merceri τους το άνοιξαν τον Ιούλιο του 2022 στο Θησείο και φρόντισαν να το κάνουν αληθινά νόστιμο. Τόσο, που έφτασαν μέχρι και τον οδηγό Michelin.
Στη Λόντζα της Γειτονιάς με την Αγάπη Μιχελή

Σχεδόν αμέσως, αυτό το όμορφο νεο-μαγειρείο των Εξαρχείων έκανε σουξέ και συζητήθηκε από media -social και μη- για όλους τους σωστούς λόγους. Ορθάνοιχτη κουζίνα, όμορφα γήινα χρώματα, γωνιές από σπίτι στο χωριό αλλά και πιο ιδιαίτερες συνθέσεις διαμορφώνουν το χωροταξικό τερέν. Όσο για αντίστοιχο γευστικό, η επιμέλεια εδώ ανήκει στην Αγάπη Μιχέλη, με μια κουζίνα που βγάζει μνήμες, έχει άποψη και ωραίες ιδέες.
Στο μπαρ
Στο Avra με την Manon Kapfer
Ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο και κλασάτο μητροπολιτικό μπαρ, τοποθετημένο στο πιο προνομιακό σημείο της αθηναϊκής ριβιέρας. Αυτό ακριβώς είναι το Avra στο Four Seasons Astir Palace, που η αλήθεια είναι πως έχει ανεβάσει τα στάνταρ για τα μπαρ της κατηγορίας του από τότε που άνοιξε. Ιθύνων νους εδώ η Bar Manager, Manon Kapfer. Μάλιστα, ειδικά για τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας, το Avra τοποθετεί στην καρδιά των εκδηλώσεων του ξενοδοχείου, το The Great Sunday Club με ειδική μια εκδήλωση σε συνεργασία με το Celebrate Her.

Το τελευταίο είναι μια παγκόσμια κοινότητα που λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός από το 2020, στοχεύοντας στην ενίσχυση της προβολής και υποστήριξης των γυναικών στη βιομηχανία ποτών και φιλοξενίας. Παρέχει ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον, επικεντρωμένο στη δικτύωση, την εκπαίδευση, την καριέρα, την ασφάλεια και την ευεξία. Με ενδιαφέρουσες συζητήσεις, δημιουργικά κοκτέιλ και κοινές εμπειρίες, η εκδήλωση τιμά τις γυναίκες που ηγούνται στον κλάδο, προωθώντας παράλληλα έναν πιο συμπεριληπτικό χώρο.

Το Celebrate Her και το Avra ενώνουν τις δυνάμεις τους την Κυριακή 9 Μαρτίου για να συνδέσουν και να γιορτάσουν τις γυναίκες στη φιλοξενία μέσα από μια εμπνευσμένη εκδήλωση δικτύωσης από τις 15:30 έως 16:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων Nafsika του ξενοδοχείου. Εξερευνώντας το θέμα της Ημέρας της Γυναίκας 2025, "Επιτάχυνση της Δράσης", η Manon Kapfer, Bar Manager του Avra, και η Anna Sebastian (Anna Sebastian Hospitality & Celebrate Her) θα φιλοξενήσουν ένα πάνελ τύπου TED Talk με διακεκριμένες προσωπικότητες του κλάδου ( Manal Ouardane - Twist de Naranja/ Aurelie Panhelleux - Copper Bay, Παρίσι/ Ελένη Νικολούλια - Academy Chair στα The World's 50 Best Bars & Ιδρύτρια του Athens Rum Whisky Festival/ Φαίδρα Κάλη - Trainer.

Από τις 17:00, η εκδήλωση θα συνεχιστεί στο Avra Bar με το πρώτο Great Sunday Club του 2025, με μια αποκλειστικά γυναικεία ομάδα παγκόσμιων ταλέντων στη μιξολογία: Αγάπη Πετροπούλου (A for Athens), Γεωργία Γεωργακοπούλου (Bar Etiquette), Aurelie Panhelleux (CopperBay), Manal Ouardane (Salmon Guru) και Manon Kapfer (Avra) θα παρουσιάσουν δέκα εξαιρετικά κοκτέιλ, υποστηριζόμενα από τα Axia Mastiha Spirit, Straydog Wild Gin & Merlet, με μουσική επιμέλεια από τον Χρήστο Σωτηρόπουλο.
Στο 7 Jokers με τη Γιούλη Κατσιμπάρδη

Κάποια μπαρ μοιάζουν να έχουν δημιουργηθεί για ν΄αντέξουν στο χρόνο: Ζεστά, φιλόξενα, όμορφα, με ωραίες μουσικές και σοβαρά classic ποτά (αλλά και αποψάτα signatures) και αύρα. Ακριβώς τέτοιο είναι το 7 Jokers που κοντεύει πια τα 20 χρόνια ζωής στα της πόλης νυχτερινά δρώμενα. Στην μπάρα του, μεταξύ άλλων, άψογη οικοδέσποινα η Hed Bartender Γιούλη Κατσιμπάρδη.
Στο A for Athens με την Αγάπη Πετροπούλου

Διαχρονικό φαβορί στα θερινά δρώμενα της Αθήνας, το A for Athens, το μπαρ στην οροφή του ομώνυμου ξενοδοχείου είναι από εκείνα τα μέρη που οι αγγλόφωνοι τουρίστες χαρακτηρίζουν breathtaking και γενικά άπαντες δε σταματούν να φωτογραφίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα – βλέπεις, η θέα στο Μοναστηράκι, την Πλάκα, τον φωτισμένο Ιερό Βράχο και σε ένα μεγάλο κομμάτι της πρωτεύουσας είναι από τις πιο προνομιακές που παίζουν.
Δικαιολογημένα, λοιπόν, το wow factor εδώ κερδίζει από τα αποδυτήρια και δημιουργεί προϋποθέσεις και προσδοκίες ώστε να περάσει κανείς πραγματικά καλά. Αλλά η Bar Manager Αγάπη Πετροπούλου και η υπόλοιπη ομάδα του μπαρ δεν επαναπαύονται σε αυτό, παρουσιάζοντας μία –ακόμη– λίστα με νόστιμα ποτά, πιστοί στη φιλοσοφία του εν λόγω σημείου και τη φήμη του στο κομμάτι του καλώς πίνειν.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.