
Σε περίπτωση που είχες αναρωτηθεί τι σχέση μπορεί να έχει ένα κρητικό καφενείο με τη Χώρα των Βάσκων, τις όποιες απορίες θα σου λύσουν αμέσως μετά το Πάσχα ο κορυφαίος σομελιέ 'Άρης Σκλαβενίτης μαζί με τον χαρισματικό γευσιπλάστη Γιάννη Τσικουδάκη. Οι δυο τους, μετά την πολύ επιτυχημένη συνεργασία στο Oinoscent, θα παρουσιάσουν το ¡Topa!, ένα υβρίδιο των δυο προαναφερθέντων περιοχών. Ένα σύγχρονο καφενείο που θα ανοίξει στην Κυψέλη και τη Φωκίωνος Νέγρη και θα παντρεύει υλικά, συνταγές και γευστικές φιλοσοφίες από δύο εκ των πιο περήφανων περιοχών της Γηραιάς Ηπείρου.
Τι θα είναι το ¡Topa!
Στα Βασκικά, το "Topa" σημαίνει "στην υγειά μας" - είναι μια έκφραση γιορτής, σύνδεσης και κοινής χαράς. Συμβολίζει τη στιγμή που τα ποτήρια υψώνονται και οι άνθρωποι ενώνονται σε μια κοινή εμπειρία, κάνοντας πρόποση στη ζωή, τη φιλία, το καλό φαγητό. Πρόκειται, όπως ίσως αντιλαμβάνεσαι για κάτι παραπάνω από μια λέξη. Ίσως, είναι ένα διαχρονικό τελετουργικό που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, συχνά σε μια κίνηση που ξεπερνά σύνορα και γλώσσες. Ενσωματώνει εντός του το πνεύμα της ενότητας που υπάρχει τόσο στον ελληνικό ("Στην υγειά μας") όσο και στον βασκικό πολιτισμό ("Topa"), προσκαλώντας άπαντες όχι απλά να σηκώσουν ποτήρια αλλά να γιορτάσουν τις απλές απολαύσεις της ίδιας της ζωής.
Αυτή η λέξη λοιπόν, που φέρνει στο νου τη ζωντανή, εορταστική ατμόσφαιρα των μεσογειακών και βασκικών μαζώξεων -όπου ο ήχος του γέλιου και το κλινγκ των ποτηριών γεμίζουν τον αέρα- θα βαπτίσει το νέο ολοήμερο μαγαζί που ετοιμάζουν ο σεφ Γιάννης Τσικουδάκης και ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης. Το ύφος του θα είναι χαλαρό, με παραδοσιακό ύφος στη διακόσμηση αλλά και παράλληλα προσαρμοσμένο στο σήμερα, με το attitude να αφορά το κόνσεπτ του νεο-καφενείου: Ένα μέρος δηλαδή που είναι ανοιχτό μεσημέρι-βράδυ, θα είναι cool και ανοιχτό σε όλους.
"Η ιδέα προέκυψε από μια σκέψη που είχαμε με τον Άρη για ένα... πιο all day μαγαζί σε σχέση με το Oinoscent. Προσωπικά, ήθελα να αναδείξω την κρητική κουλτούρα γύρω από το φαγητό, σε κάτι που συνέπεσε με διάφορα ταξίδια στη Χώρα των Βάσκων και στην Καταλονία. Σκέφτηκα λοιπόν να συνδέσω δυο αυτάρκεις και περήφανες περιοχές μέσω της γεύσης. Να δημιουργηθεί ένα γαστρονομικό ταίριασμα που θα έχει ενδιαφέρον" μου λέει ο Γιάννης Τσικουδάκης, προτού μου κάνει ένα μικρό preview σχετικά με το τι θα τρώει κανείς στο ¡Topa!.
Θα ξεκινάς με τα σνακ, όπου θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μιξ αλλαντικών και τυριών από τις δυο άμεσα εμπλεκόμενες περιοχές, ψάρι σε κονσέρβα από τη Γαλικία και ελιές, προτού προχωρήσεις στα ενδότερα του μενού, που θα είναι στημένο στη λογική των Βάσκων και των Καταναλών, δηλαδή αναλόγως τρόπου μαγειρέματος σε κάθε τι. Έτσι, θα υπάρχουν τα κρύα πιάτα, θα υπάρχει το τηγάνι, θα υπάρχει η κατσαρόλα και θα υπάρχει και η a la plancha προσέγγιση - το φαγητό θα παίζει σε γη, θάλασσα και κρέας. Τέλος, όσον αφορά τα γλυκά, ας πούμε πως η κρέμα καταλάνα θα συναντήσει τη σφακιανή πίτα και ό,τι το βάσκικο cheesecake θα έχει κάτι από... Ψηλορείτη.
Σε όσα φτάνουν στο ποτήρι, ο ελληνικός, ισπανικός και βάσκικος αμπελώνας θα έχει την τιμητική του, με μερικές ακόμη ευρωπαϊκές ετικέτες να πλαισιώνουν. Ο οίνος που ευφραίνει καρδία όμως δε θα είναι το μόνο ευ πίνειν στοιχείο που θα πρωταγωνιστεί εδώ, καθώς θα υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα σε βερμούτ, τσικουδιές και premium αποστάγματα που θα ταιριάζουν με το στυλ του ¡Topa!. Προσθέτεις και μπύρες από την Κρήτη και την Ισπανία και έχεις την πλήρη εικόνα, ενώ θα υπάρξει και ένα section που αφορά τον (αυθεντικό) μηλίτη.
Περισσότερα, προφανώς, σύντομα.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.