Λένε πως αυτή είναι η καλύτερη αλυσίδα fast food του κόσμου

Υπάρχουν κάποιοι πολλοί συγκεκριμένοι και ζουμεροί λόγοι που κολλάνε όλοι μαζί της.

Η αλυσίδα burgers Five Guys © Five Guys

Δε θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Είμαι κάτι παραπάνω από φανατικός των Five Guys. Τα έχω τιμήσει πολλάκις σε Λονδίνο, Ρότερνταμ, Χάγη, Μαδρίτη, Άμστερνταμ και Παρίσι. Και κάθε, μα κάθε, φορά το απολαμβάνω όλο και περισσότερο. Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που η αμερικανική αλυσίδα που ξεκίνησαν οι αδερφοί Murrell διαθέτει ίσως τα νοστιμότερα εστιατόρια fast food που υπάρχουν. Και αυτό δεν είναι κάτι που στηρίζεται μόνο στη δική μου κρίση αλλά και σε εκατομμυρίων άλλων foodies που ξέρουν πώς να εκτιμήσουν τα καλοφτιαγμένα burgers και τις πραγματικά κεφλίδικες τηγανητές πατάτες. 

Fast Food που δεν είναι fast food

Το πρώτο στοιχείο που γίνεται εύκολα αντιληπτό στα Five Guys είναι πως ουσιαστικά δε φτιάχνουν fast food. Τουλάχιστον όχι με την πρόχειρη έννοια που ερμηνεύει ο περισσότερος κόσμος τον συγκεκριμένο όρο.

Από το 1986 που άνοιξε το πρώτο τους εστιατόριο στο 'Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, δεν έχουν αλλάξει το μενού τους, το οποίο περιλαμβάνει -κυρίως- burgers και τηγανητές πατάτες, hot dogs και sandwiches, milkshakes και αναψυκτικά.

Five Guys 5
© Five Guys

Είναι μικρό αλλά ταυτόχρονα ευέλικτο. Αυτό δείχνει συνέπεια και αυθεντία. Κάθε τι από τα εδέσματά τους φτιάχνεται την ώρα της παραγγελίας, κάτι που αποτυπώνεται στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ τα περισσότερα υλικά καταφθάνουν αυθημερόν σε κάθε ένα από τα εστιατόρια της αλυσίδας.

Έπειτα, το κρέας τους είναι πάντοτε ζουμερό και οι πατάτες τους τραγανές. Σε μία επιχείρηση όπου το βάρος έχει δοθεί στα burgers, το κρέας και η ποιότητά του είναι τα σημεία-κλειδιά.

Τα Five Guys επί ευρωπαϊκού εδάφους προμηθεύονται το κρέας για τα μπιφτέκια τους από δύο εξαιρετικές φάρμες της Ιρλανδίας, από μοσχάρια που τρέφονται αποκλειστικά με δημητριακά κατά τους 3 τελευταίους μήνες της ζωής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγουν κρέας με ιδανικές ποσότητες λίπους και πυκνότητα σάρκας. Μία ακόμη τομή είναι πως το μπιφτέκι, παρότι μαγειρεύεται well done, είναι τρομερά ζουμερό. 

Five Guys 2
© Five Guys

Όσον αφορά τις πατάτες, είναι ένα από τα highlights των Five Guys. Είναι νόστιμες και κυρίως διαφορετικές από τις αντίστοιχες άλλων αλυσίδων. Το μυστικό είναι πως τηγανίζονται αρχικά σε φυστικέλαιο και αφήνονται να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, Αμέσως μόλις ο πελάτης παραγγείλει, μαγειρεύονται για δύο έξτρα λεπτά.

Το αποτέλεσμα είναι να έρχονται ζεστές αλλά κυρίως τραγανές στο εξωτερικό τους και μαλακές στο εσωτερικό τους. Το creole seasoning που χρησιμοποιείται σε αυτές είναι το κερασάκι στην τούρτα. 

Διαβάστε Επίσης

Ένα τρίτο σημείο αναφοράς είναι τα buns των burgers. Τα ψωμάκια τους δε μοιάζουν με κανένα άλλο αντίστοιχο franchise. Είναι μαλακά και νόστιμα (και αυτά), προερχόμενα από μία μυστική συνταγή που περιέχει σίγουρα αυγά και γάλα - η αλήθεια είναι πως θυμίζουν αρκετά κέικ, αλλά αυτό συνδυαστικά με το μπιφτέκι και τα άλλα υλικά δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Five Guys 3
© Five Guys

Five Guys 1
© Five Guys

Επιπροσθέτως με αυτό, λειτουργεί και η δυνατότητα επιλογής από αρκετά toppings, που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς. Ο αστικός μύθος υποστηρίζει ότι υπάρχουν 250.000 διαφορετικά combo υλικών με τα οποία μπορείς να παίξεις. 

Κάποια επιπλέον στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως δεν έχουν υπηρεσία delivery. Μάλιστα, ο φανατικός τους Barack Obama δεν μπορούσε να παραγγείλει ούτε στον Λευκό Οίκο κατά την περίοδο της προεδρίας του, με αποτέλεσμα είτε να στέλνει κάποιον να του φέρει τα αγαπημένα του burgers, είτε πήγαινε ο ίδιος στο πλησιέστερο κατάστημα. Και ως γνωστόν, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει από καλό φαγητό.

Κλείνω με μια ψύχραιμη -ή και όχι τόσο- προτροπή: ΦΕΡΤΕ ΤΑ FIVE GUYS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αυτήν την Κυριακή παίζει smash burger party στο Περιστέρι

Για να είσαι στον αφρό, με μουσικές, μπιφτεκόψωμα, aperitivo και άλλες εκπλήξεις στο Foam.

Το Temps Perdu γιορτάζει το Πάσχα με γεύσεις που ξυπνούν αναμνήσεις

Colomba di Pasqua, τσουρέκι με προζύμι και λαμπροκούλουρα γι' αυτό το Πάσχα, από το ιδιαίτερο dough lab του Πειραιά.

Στο Bread B.C. για τσουρέκι, σοκολάτες και Easter Bag

Φέτος το Πάσχα, το Bread B.C. δίνει στην παράδοση γεύση σοκολάτας αλλά δεν περιορίζεται εκεί.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2025: Η γαστρονομία της βραδιάς πιάτο-πιάτο

Τέσσερις επιδραστικοί σεφ της Θεσσαλονίκης, ο Σωτήρης Ευαγγέλου, ο Βασίλης Μουρατίδης, ο Δημήτρης Παμπόρης και ο Μανώλης Παπουτσάκης, δημιούργησαν για την τελετή απονομής ένα μενού-φόρος τιμής στην συναρπαστική κουζίνα της πόλης τους και καταχειροκροτήθηκαν.

Στο Acropolis Secret η αστική κουζίνα χαζεύει Ακρόπολη

Το εστιατόριο στο roof του ξενοδοχείου Divani Acropolis μιξάρει ατμοσφαιρικό περιβάλλον και θέα στην αγία τριάδα των αθηναϊκών τοποσήμων (Παρθενώνα, Λυκαβηττό και Φιλοπάππου), με γεύσεις βγαλμένες από το αστικό και μεσογειακό ρεπερτόριο της πόλης.

Λένε πως αυτό το υπερμπέργκερ είναι το πιο καυτό της πόλης

Τι ακριβώς περιέχει, πού θα το φας και γιατί δεν έχεις δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο στη ζωή σου.